Alston va evalua eforturile Guvernului Roman de eradicare a saraciei si felul in care Guvernul ia in considerare obligatiile sale internationale de respectare a drepturilor omului in aceste eforturi. Vizita sa se va concentra pe situatia romilor, persoanelor cu dizabilitati si a copiilor, grupurile care sunt afectate in mod disproportionat de saracie si de probleme legate de drepturile omului. 
 
“Chiar si in statele care constientizeaza problema respectarii drepturilor omului, drepturile celor care traiesc in saracie sunt adesea tratate in mod gresit ca aspecte ce nu implica drepturile”, a afirmat domnul Alston.  
 
“Este ingrijorator ca peste 70% din reprezentantii minoritatii rome din Romania traiesc sub limita saraciei. In plus, acestia se confrunta si cu o multitudine de alte provocari legate de respectarea drepturilor omului, de la situatii de evacuare fortata din casele lor la cazuri de utilizare excesiva a fortei de catre politie”, a adaugat expertul independent. “In plus, rata saraciei este foarte ridicata in randul anumitor grupuri de copii, iar felul in care sunt tratate persoanele cu dizabilitati este ingrijorator”, a precizat Alston.
 
Pe perioada vizitei sale de zece zile expertul in drepturile omului va efectua vizite la Bucuresti, Cluj-Napoca, in judetele Bacau si Ilfov. Va avea intalniri si va purta discutii cu reprezentanti ai Guvernului, autoritatilor locale, parlamentari, organizatii non-guvernamentale, reprezentanti ai organizatiilor internationale, instantelor judecatoresti, cadre universitare si persoane care traiesc in conditii de saracie extrema.  
 
“Eradicarea saraciei este posibila daca Guvernul Romaniei si societatea in ansamblul sau abordeaza cu seriozitate aceasta problema deosebit de grava. Insa, pentru a respecta si proteja drepturile omului in randul celor mai vulnerabili, este nevoie de vointa politica. Sunt foarte interesat sa aflu cum abordeaza Romania aceste probleme prin politicile guvernamentale, cheltuielile publice si prin institutiile sale”, a adaugat Alston.   

Miercuri ,11 noiembrie 2015, de la 10:30, Raportorul Special va sustine o conferinta de presa in Sala de Conferinte a sediului ONU (Casa ONU, Bvd. Primaverii 48 A, 011975, sector 1, Bucuresti) in cadrul careia va prezenta observatiile preliminare ale vizitei. Constatarile si recomandarile sale vor fi prezentate intr-un raport Consiliului  Drepturilor Omului in iunie 2016. 

***
Philip Alston (Australia) a preluat functia de Raportor Special al ONU pe probleme de saracie extrema si drepturile omului in iunie 2014, in urma numirii sale de catre Consiliul Drepturilor Omului. Este profesor de drept John Norton Pomeroy la New York University School of Law si a ocupat in trecut diferite functii in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite. Pentru mai multe informatii, accesati: http://www.ohchr.org/EN/Issues/Poverty/Pages/SRExtremePovertyIndex.aspx 

Raportorii Speciali fac parte din Procedurile Speciale ale Consiliului Drepturilor Omului. Procedurile Speciale, cel mai mare organism de experti independenti din sistemul de protectie a drepturilor omului ONU, este numele general dat mecanismelor independente de constatare si monitorizare ale Consiliului care abordeaza  fie situatii specifice ale tarilor, fie aspecte tematice la nivel international. Activitatea expertilor Procedurilor Speciale are caracter voluntar;  acestia nu fac parte din personalul ONU si nu sunt remunerati pentru munca prestata. Sunt independenti de orice guvern si organizatie si isi exercita atributiile cu titlu personal.

Pentru informatii suplimentare sau solicitari ale media, va rugam sa o contactati pe Raluca Dinu, Media & Advocacy Officer, UNICEF Romania, rdinu@unicef.org, 0744 786 809.
 
Pentru noile site-uri si retelele de socializare: mesaje cheie despre stiri sunt disponibile pe canalele de socializare ale UN Human Rights enumerate mai jos. Va rugam sa puneti eticheta (tag) folosind denumirile corecte. 
Twitter: UNrightswire
Facebook: unitednationshumanrights
Google+: unitednationshumanrights
Youtube: unohchr