• 27.5% dintre varstnicii romani peste 65 de ani (aproape 900.000 de persoane) traiesc in saracie extrema, fata de o medie europeana de 7%. (Eurostat, EU-SILC, 2013)
•  1 din 5 varstnici din Romania are nevoie de servicii de ingrijire la domiciliu, dar doar 0.23% dintre acestia beneficiaza de aceste servicii.
•  Peste 350 000 persoane in Romania au nevoie de ingrijiri la domiciliu insa din bugetul cumulat al CNAS si MMFPSPV au fost platite in 2012 servicii la domiciliu pentru 29.306 persoane.
• Peste 81% dintre furnizorii de servicii de ingrijire la domiciliu s-au confruntat cu o cerere crescuta a serviciilor din partea persoanelor varstnice.
• Strategia nationala pentru imbatranire activa si protectie a persoanelor varstnice, lansata spre consultare publica de catre Ministerul Muncii nu reflecta pe deplin problemele cu care se confrunta varstnici si mai ales accesul precar la servicii sociale si medicale. 
 
 
Evenimentul va avea loc in ziua de 19 februarie 2015, intre orele 9.00-15.00, la Hotel Marshall, situat pe strada Dr. Emanoil Bacaloglu, nr.2, Sector 2,. Bucuresti. 

Obiectivul mesei rotunde este de a identifica solutii concrete la problemele cu care se confrunta persoanele varstnice din Romania, care sa fie transpuse in masuri si actiuni legislative de catre autoritatile publice locale si nationale.
In cadrul evenimentului vor participa reprezentanti ai Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si furnizori de servicii de ingrijire la domiciliu. 

In contextul lansarii spre consultare a Strategiei nationale pentru imbatranire activa si protectie a persoanelor varstnice de catre Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, membrii Retelei Seniorinet atrag atentia asupra necesitatii de a dezvolta la nivel local parteneriate pe termen lung intre autoritatile locale si furnizorii de servicii, ca solutie pentru accesul persoanelor varstnice la servicii sociale si medicale. 

De asemenea Reteaua SenioriNet propune parteneriate strategice la nivel local, care sa permita furnizarea eficienta a asa numitelor "servicii integrate": servicii medico-sociale, servicii mobile de ingrijire, cu caracter pluridisciplinar. In prezent, serviciile sociale si cele medicale sunt foarte greu de alaturat, din pricina unui sistem diferit de tarifare, standarde de calitate, acreditare, salarizare etc.
Evenimentul este organizat in cadrul proiectului „SenioriNet – retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice” si face parte dintr-un ciclu de 16 mese rotunde de dialog social care urmaresc identificarea nevoilor existente la nivel local privind ingrijirea la domiciliu si promovarea serviciilor de ingrijire la domiciliu in randul autoritatilor locale. 

Proiectul „SenioriNet – retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice” este co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa
Pentru orice informatii si confirmari, ne puteti contacta la e-mail office (@)4change.ro sau telefon 31 432 84 19 persoana de contact Rodica Nenov, Responsabil Comunicare.

***
Nota pentru redactori:
Reteaua SenioriNet este creata in cadrul Proiectului „SenioriNet – retea ONG de servicii dedicate persoanelor varstnice”, co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana cu scopul de a sprijini organizatiile neguvernamentale care activeaza in domeniul social, cu precadere a celor care ofera servicii pentru varstnici, pentru ca acestea sa deserveasca mai bine interesele beneficiarilor si sa dobandeasca o voce puternica in relatia cu autoritatile publice centrale si locale.
Reteaua SenioriNet are 57 de membrii activi si isi propune sa creasca accesul varstnicilor din Romania la servicii de ingrijire la domiciliu prin dezvoltarea capacitatii organizatiilor neguvernamentale din sectorul social si sustinerea participarii lor active in formularea politicilor publice.
 
###
 
MASA ROTUNDA
“Serviciile de ingrijire la domiciliu – o provocare in contextul Strategiei nationale pentru imbatranire activa si protectie a persoanelor varstnice”
Bucuresti, Hotel Marshal, 19 februarie 2015
 
AGENDA
09.00-09.30: Inregistrarea participantilor
09.30 -10.30: Deschiderea lucrarilor
Rodica Caciula, responsabil continut tematic proiect SenioriNet, VicePresedinte Asociatia Habilitas – CRFP
 
Importanta consultarii organizatiilor neguvernamentale in elaborarea strategiilor si politicilor sociale 
Thomas Stauffer - Seful Biroului Contributiei Elvetiene in Romania, Ambasada Elvetiei in Romania
 
Prezentare proiect SenioriNet
Doina Crangasu, Manager proiect SenioriNet, Director Executiv Confederatia Caritas Romania 
 
Prezentare retea SenioriNet 
Mariuca Ivan, coordonator retea proiect SenioriNet, Director General Fundatia Crucea Alb Galbena Bucuresti
10.30-11.00: Proiect local exemplu de buna practica
Asociatia Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor” Omenia” Bucuresti

11.00-11.30: Pauza de cafea

11.30 -13.00: Dezvoltarea, functionarea si finantarea serviciilor de ingrijiri socio-medicale la domiciliu pentru persoane varstnice in Romania – legislatia actuala in domeniu 
Elena Dobre, Director, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice
Strategia de promovare a imbatranirii active si protectia persoanelor varstnice 
Elena Dobre, Director, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice
 
Prezentarea documentului de politica publica SenioriNet 
Diana Chiriacescu, Expert politici publice
13.00-14.00: Discutii si recomandari referitoare la documentele in lucru elaborate de Ministerul Muncii 
 
Concluzii. Inchiderea mesei rotunde
14.00-15.00: Pranz