La Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București a fost susţinut pentru prima dată un atelier despre terapia cu animale, o terapie complementară a cărei beneficii sunt recunoscute la nivel internațional dar care în România a pătruns relativ de curând. Echipa de câini și instructori canini ai Asociației Clubului Câinilor Utilitari s-au întâlnit și au interacționat cu 30 de copii pentru o demonstrație a beneficiilor acestei terapii. Acesta este unul din cele 18 ateliere realizate prin proiectul „Doctor cu 4 lăbuțe” finanţat în cadrul concursului „Susţine un ONG!” ediția 2017, prin intermediul căruia Fundaţia Orange oferă fonduri pentru proiecte coordonate de angajaţi ai Orange România.

Echipa de Terapie şi Activităţi Asistate de Animale București a susținut la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială în cadrul programului UNICO (Universitatea pentru Copii), un atelier în cadrul căruia Conf.dr. Valentina Rujoiu și Lect.dr. Mihaela Popa au povestit despre rolul pe care îl au în practica asistenței sociale terapia, educația și activitățile asistate de animale, iar cei 30 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani au interacționat cu „Doctorii cu 4 labuțe”- Gigica, Happy, Maya și Happy2. 

Două fetițe prezente la atelier au spus hotărâte că vor să devină și ele terapeuți atunci când vor crește. 

"Doctor cu 4 lăbuțe" reprezintă un prim pas în ceea ce privește sensibilizarea și informarea opiniei publice despre impactul și efectele pozitive generate în contextul interacțiunii om-animal. Este nevoie de informare, educație și exemple concrete care să demonstreze efectele miraculoase ale echipei multidisciplinare în care există un "doctor", "terapeut", "educator" din alta specie care acceptă vulnerabilitatea umană fără a condiționa. Relația, empatia se creează instantaneu, emoțiile pot fi mult mai ușor declanșate și gestionate (în special cele negative) iar rezultatele sunt simțite de către toate părțile implicate. a spus Conf.dr. Valentina Rujoiu, prodecan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București.

Prin intermediul proiectului „Doctor cu 4 lăbuțe” sunt desfășurate programe și activităţi terapeutice pentru copii şi adolescenţi care suferă de afecţiuni oncologice sau dizabilităţi (fizice, motorii şi vizuale), Sindrom Down, Tulburări de Spectru Autist şi pentru vârstnici. Terapia Asistată de Animale aduce beneficii de ordin fizic, psihic și social în viața persoanelor aflate în suferință prin îmbunătățirea tonusului, a condiției fizice și a coordonării, diminuarea depresiei și a nervozității, dar și prin reducerea sentimentelor de singurătate și izolare. 
Echipa a vizitat în iunie, prima lună de proiect, 42 de copii și adolescenți de la Asociația Down Plus, Asociația Învingem Autismul și Asociația Help Autism. Pe 19 iulie doctorii cu 4 lăbuțe vor ajunge la la MagiCAMP, Brănești – Dâmbovița, iar pe 29 iulie la centrul de bătrâni Asociația Sfântul Nicolae și Sfântul Alexandru, București.

Proiectul are o valoare totală de 39.180 lei, din care 24.400 lei reprezintă contribuţia Fundaţiei Orange.

***
Despre Asociația Clubul Câinilor Utilitari
Asociația Clubul Câinilor Utilitari este o organizație non-profit, care se implică în formarea de echipe om-câine de terapie și în activități de căutare și salvare. Asociația dezvoltă proiecte menite să îi ajute pe copiii cu diferite afecțiuni fizice sau emoționale. Pe lângă acestea, se implică activ în proiecte educaționale, cu ajutorul cărora copiii învață cum să interacționeze corect cu animalele și cum să le respecte. Asociația Clubul Câinilor Utilitari are un departament de "căutare și salvare" care se pregătește constant pentru a interveni în caz de calamități naturale.
l www.terapiecuanimale.ro l www.caini-utilitari.ro l
 
Despre Fundaţia Orange
Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte filantropice menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Fundaţia Orange dezvoltă proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz şi de educaţie digitală pentru copii din zone defavorizate, în scopul integrării lor sociale.