In cadrul Programului de Cooperare Elvetiano-Roman, au fost aprobate 29 de proiecte pe Componenta Social, dintre care doua sunt ale Fundatiei Pentru Voi: „Sunt adult, traiesc independent!”, care va primi o finantare de 235 414,16 CHF si „Servicii de tip respite – Ia o pauza!”, care va primi o finantare de 74 010,63 CHF.

Proiectul „Sunt adult, traiesc independent!” va crea un centru pilot de pregatire pentru viata independenta a adultilor cu dizabilitati intelectuale, serviciu social nou pentru Romania. De asemenea, proiectul abordeaza unul dintre aspectele cele mai importante pentru adultii cu dizabilitati intelectuale, si anume, protectia juridica, un drept fundamental, neasigurat de legislatia romaneasca. Datorita specificului dizabilitatii, persoanele cu dizabilitati intelectuale sunt expuse abuzului, indeosebi cel economic, si au nevoie de protectie, prin mecanismul diminuarii capacitatii de exercitiu. Acesta trebuie sa protejeze persoana, fara a-i ingradi exercitarea celorlate drepturi civile, cum ar fi dreptul de a munci, de a face alegeri. In Romania, exista doar punerea sub interdictie totala, care suprima toate drepturile civile ale interzisului. Prin proiect, vom desfasura o campanie de advocacy pentru cresterea gradului de constientizare a autoritatilor, scopul fiind modificarea prevederilor Codului Civil referitoare la tutela.

Cel de-al doilea proiect castigator, „Servicii de tip respite – Ia o pauza!”, promoveaza o idee inovatoare in domeniu, venind in intampinarea marilor probleme cu care se confrunta familiile care au in componenta persoane cu dizabilitati intelectuale severe, cu nevoi speciale si complexe. Ingrijirea unei persoane cu dizabilitate intelectuala necesita sprijin si asistenta 24hx24h, iar presiunea si stresul la care sunt supuse familiile, in special parintii, este foarte mare. Pentru a creste calitatea vietii acestor familii, pentru prevenirea dezmembrarii familiilor sau a abandonului persoanelor cu dizabilitati intelectuale in institutii, sunt absolut necesare serviciile de tip respite pe care acest proiect isi propune sa le dezvolte.

„Ne bucuram ca am reusit sa castigam finantare pentru ambele proiecte depuse. Ca si toate celelalte servicii dezvoltate de Fundatia Pentru Voi, si acestea izvorasc din nevoile reale cu care se confrunta zi de zi persoanele cu dizabilitati si familiile lor si carora nu le-am putut gasi pana acum o solutie. Problema legislatiei deficitare in domeniul capacitatii de exercitiu, pe care o abordam intr-unul din proiecte, face ca sa avem beneficiari care au de platit lunar sume imense, pentru ca au semnat ca giranti pentru imprumuturi de la banca luate de vecini care au disparut ulterior. Pe de alta parte, daca sunt pusi sub interdictie, suntem nevoiti sa ii dam afara din unitatea noastra protejata, desi pot lucra si isi pot castiga un venit din munca proprie. Speram sa convingem Guvernul Roman sa modifice Codul Civil in acest domeniu.”, a declarat Laila Onu, director executiv al Fundatiei Pentru Voi.

Ambele proiecte vor incepe in luna septembrie anul acesta.