150 de copii cu autism din 6 orase din Romania au sansa sa urmeze scoala alaturi de orice alt copil.

Ei vor fi sprijiniti sa se integreze in invatamantul de masa datorita unui program  dezvoltat de Asociatia Invingem Autismul in parteneriat cu Fundatia Orange.

Proiectul „Si copiii cu autism merg la scoala” isi propune sa imbunatateasca accesul la educatie a 150 de copii cu autism din 6 orase din Romania. Copiii cu autism invata mult mai greu decat ceilalti, care au o dezvoltare tipica, iar interventia, deci educatia lor, trebuie sa fie sustinuta si specializata. Totodata, integrarea lor este de cele mai multe ori ingreunata de mentalitatea celor din jur. Proiectul initiat si coordonat de Adina Raicu, angajat Orange Romania a fost selectat prin concurs in cadrul programului de finantare: „Fonduri pentru proiecte coordonate de angajatii Orange Romania oferite de Fundatia Orange”.

Proiectul  „Si copiii cu autism merg la scoala”  debuteaza cu  Scoala Altfel, 1- 5 aprilie, program  in care scolile, gradinitele si institutii educationale incearca sa-si implice elevii in diverse activitati creative. Cu aceasta ocazie, copiii din Centrul Invingem Autismul ii vor primi in vizita pe colegii lor de la gradinitele si scolile unde sunt integrati si astfel vor avea ocazia sa se joace si sa creeze artistic impreuna.

"Prin proiectul “Si copiii cu autism merg la scoala”, dorim sa crestem, prin activitati educationale,  abililitatile a 150 de copii cu autism de a fi integrati in scoala, alaturi de copii cu o dezvoltare tipica (normala) si sa dezvoltam cunostintele si abilitatile a 150 de cadre didactice din Bucuresti si din tara despre autism, in metode de predare si integrare scolara a elevilor cu autism. Totodata ne dorim sa crestem toleranta a 300 de copii tipici din Bucuresti, cu o dezvoltare tipica, colegi ai copiilor cu autism pentru imbunatatirea integrarii scolare a colegilor lor speciali."
a declarat Andreea Sorescu, Director executiv Asociatia Invingem Autismul.

"M-am implicat in sustinerea acestui proiect deoarece am incredere ca se poate schimba ceva in viata celor 150 de copii cu autism implicati in program cu sprijinul nostru. Este o bucurie pentru mine castigarea grantului de la Fundatia Orange si sunt sigura ca  rezultatele nu vor intarzia sa apara."a declarat Adina Raicu, coordonator de proiect, angajata a companiei Orange.

Beneficiarii asociatiei vor participa la activitati individuale si de grup pentru pregatirea pentru scoala pentru dezvoltarea abilitatilor lor conform cu obiectivele curriculei educationale – pentru gradinita si scoala, in functie de varsta beneficiarilor (completarea de fise de lucru, pregatirea temelor – in cazul copiilor deja integrati la scoala etc), dar si pentru dezvoltarea abilitatilor de a raspunde sarcinilor in grup si de socializare cu colegii lor cu o dezvoltare tipica. De asemenea, acestia vor participarea la activitati in gradinite si scoli insotiti de terapeuti specializati care ii vor sprijini pentru a se integra cat mai bine si a face fata cerintelor educationale ale invatamantului normal.

O componenta importanta a proiectului va fi constituita si din organizarea de cursuri de formare a 150 de cadre didactice in Bucuresti si alte cinci orase din tara cu privire la metodele de predare si integrare scolara a elevilor cu autism.

Cursurile se vor derula dupa urmatorul calendar:

# 10-12 aprilie, Brasov, partener: Asociatia Copiii de Cristal
# 15-17 mai, Craiova, partener: ANCAAR Craiova
# 20-22 mai, Arad, partener: Asociatia Intelege Autismul
# 29-31 mai, Baia Mare, partener: Asociatia Autism Baia Mare
# 5-7 iunie, Cluj, partener: Asociatia Autism Transilvania
# 11-13 septembrie, Bucuresti.

Totodata, in cadrul proiectului vor fi realizate si implementate doua materiale foarte utile si inedite in contextul romanesc, pentru educatia speciala a copiilor cu autism: tiparirea versiunii in romana a ghidului pentru cadre didactice, realizat de Autism Speaks (traducerea este realizata de partnerul nostru Fundatia Romanian Angel Appeal) si realizarea  materialelor video educationale “Invata copiii cu autism regulile sociale”, foarte utile pentru copii cu autism, familii si specialisti.

Despre Asociatia Invingem Autismul Asociatia Invingem Autismul a fost infiintata in urma campaniei „Impreuna invingem autismul!”  desfasurata in 2008-2009 si are ca misiune imbunatatirea vietii persoanelor afectate de tulburari din spectrul autismului. Rezultatele notabile ale  campaniei  “Impreuna invingem autismul!”  au fost marcate in 2011 prin obtinerea unei distinctii in cadrul Premiului Fundatiei ERSTE pentru Integrare Sociala 2011. In prezent, asociatia are un numar de 30 de beneficiari, copii diagnosticati cu autism cu varste cuprinse intre 3 si 14 ani.

Despre Fundatia Orange:Fundatia Orange se situeaza in centrul actiunilor filantropice corporative si a politicii de responsabilitate sociala ale Orange Romania. Proiectele filantropice reprezinta o modalitate de a demonstra si de a pune in practica valorile brandului Orange. Țintele principale vizate de catre Fundatia Orange sunt detectarea si tratamentul precoce al deficientelor de auz in incercarea de a limita consecintele dizabilitatilor respective, integrarea persoanelor cu deficiente de vaz, de vorbire si de auz in comunitate facilitand accesul acestora la educatie, la cultura si la sanatate.

Pentru mai multe informatii va rugam sa o contactati pe Oana Varlan, Coordonator fundraising si comunicare Asociatia Invingem Autismul:  oana.varlan@invingemautismul, 0741198290