Incepand de astazi si pana pe 3 decembrie 2010, la Hotel Unirea din Iasi se desfasoara o intalnire intre beneficiarii Clubului Tinerilor Iasi ai Fundatiei „Alaturi de Voi” Romania si beneficiarii Clubului Tinerilor Chisinau al Fundatiei Ecoul Cernobilului din Moldova, avand ca scop prevenirea discriminarii prin promovarea spiritului solidaritatii fata de persoanele cu dizabilitati, inclusiv a celor care traiesc cu HIV/SIDA. 

Acest schimb de experienta se desfasoara in cadrul proiectului „Solidaritatea ia forma inimii!”, finantat de Comisia Europeana prin Programul Tineret in Actiune. 

Ideea dezvoltarii acestui proiect s-a conturat la Clubul Tinerilor, un serviciu adresat si accesat de tineri cu dizabilitati si sanatosi deopotriva, implementat din anul 2004 pana in prezent de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania si replicat in anul 2009, de catre Fundatia „Ecoul Cernobilului”, la Chisinau. Pentru membrii sai, clubul  este un loc al acceptarii si al solidaritatii, al liberei exprimari si al non-discriminarii, constituind o adevarata resursa de formare şi informare. Aici, tinerii au capatat increderea ca pot schimba ceva, ca au energia de a se implica in rezolvarea unei probleme care afecteaza atat integritatea lor, cat si progresul societatilor din care provin.  

Practic in cele cateva zile, 20 de tineri din Romania si 20 din Republica Moldova isi vor dezvolta abilitati de combatere a discriminarii persoanelor cu diferite dizabilitati, vor invata sa  promoveze toleranta în comunitate sa valorizeze diversitatea culturala.

Ca exercitiu practic, participantii la schimbul de experienta vor incerca sa sensibilizeze comunitatea ieseana privind importanta manifestarii unor atitudini pozitive (acceptare, toleranta, solidaritate) fata de persoanele infectate cu HIV/bolnave de SIDA participand la actiunile ADV Romania organizate pentru marcarea Zilei mondiale de lupta antiSIDA.

Agenda schimbului include si oferirea de modele de integrare socio-profesionala a persoanelor cu dizabilitati, crearea de quilt-uri in memoria persoanelor decedate din cauza HIV/SIDA, ce vor fi prezentate prin intermediul unei piese de teatru mut ce va fi prezentat in punctul culminant la finalul acestui schimb care este in 2 decembrie 2010, cand in Piata Unirii din Iasi, la ora 14.00, tinerii din Moldova vor aduce mesajul lor de solidaritate la Funda Umana alaturi de alte 2000 de persoane care au confirmat prezenta. 

Acest schimb prefigureaza seria de manifestari organizate de ADV Romania in aceste zile cu priliejul Zilei Mondiale de Lupta anti SIDA. Iata cateva dintre evenimentele pe care organizatia le va realiza:

28 noiembrie 2010, ora 16.00, Parohia Toma Cozma – Fii sincer pentru sănătatea ta! - prima campanie de informare privind prevenirea transmiterii HIV realizata intr-o parohie de ADV Romania,

2 decembrie 2010, ora 13.00, Piata Unirii – cca 2000 de persoane vor realiza Funda Umana – simbol al solidaritatii cu persoanele infectate si afectate HIV/SIDA cu participare din R.Moldova,

4-5 decembrie 2010, Hotel Unirea – premiera nationala – Targul National al Unitatilor Protejate, cu acces gratuit pentru publicul larg, si la care asteptam cca 3500 de ieseni ca vizitatori/cumparatori ai cadourilor de iarna realizate de persoane cu handicap in aceste unitati.

Detalii despre evenimente puteti primi de la Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV Romania, tel.0740513864, mail: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro