Fundatia Katharina Turnauer Privatstiftung in cooperare cu Fundatia ERSTE si Organizatia Caritas Satu Mare anunta deschiderea oficiala a primului magazin social din Satu Mare si al doilea de aces gen din Romania. Initiativa este menita sa vina in ajutorul familliilor si persoanelor cu o situatie precara, oferindu-le posibilitatea de a cumpara alimente si alte bunuri de utilitate zilnica la preturi simbolice.

Produsele sunt donate de companii private, comercianti sau producatori, printre care se numara BILLA Satu Mare, Hutton, Santec si Dersidan – care sustin aceasta initiativa.

Aceste companii furnizeaza SOMARO produse care pot fi consumate dar nu mai sunt destinate comercializarii in supermarketuri sau alte magazine - datorita unor deficiente de ambalaj sau faptului ca se apropie de termenul de expirare.  

SOMARO – Social Market Romania – se bazeaza pe un concept dezvoltat de SOMA Austria care a lansat primul magazin social la Linz, in 1999. Ideea era de a realiza un supermarket care sa ofere clientilor cu venituri foarte scazute marfuri ce nu mai pot fi comercializate in magazin. Initiativa s-a bucurat de succes astfel ca, in prezent, in Austria exista 33 astfel de magazine sociale. Primul magazin social din Romania a fost deschis in octombrie 2010 si in decursul unui an de activitate 550 familii dezavantaje social au beneficiat de serviciile SOMARO.

“Suntem foarte mandri sa anuntam deschiderea celui de-al doilea magazin social din Romania dupa un an de la deschiderea primului SOMARO in Bucuresti. Prin aceasta initiativa speram sa imbunatatim viata familliilor si persoanelor cu o situatie precara,redand in acelasi timp demnitatea oamenilor care nu-si permit in mod obisnuit sa mearga la cumparaturi. Fiecare produs donat celor dezavantajati de catre persoane individuale sau companii conteaza cu adevarat. Vrem sa integram acolo unde avem de-a face cu segregare, vrem sa oferim sprijin celor care se confrunta uneori cu umilinta, vrem sa oferim bucurie celor aflati in nevoie”, spune Katharina Turnauer, initiator al proiectului SOMARO.


“Suntem bucurosi ca avem posibilitatea de a colabora pentru acest proiect cu Organizatia Caritas Satu Mare, unul dintre partenerii nostri pe termen lung din Romania. Este impresionat sa vezi cum diferiti actori ai societatii civile isi unesc eforturile si incearca sa ofere o viata mai buna persoanelor aflate in nevoie. Prin acest proiect, ne straduim sa dam speranta oamenilor si sa-i ajutam sa priveasca in viitor, sa-si ia destinul in propriile maini si sa se simta parte din societate” declara FranzKarlPrüller, Director al Programului pentru Dezvoltare Sociala al Fundatiei ERSTE.

„Ne bucuram ca ne putem alatura initiativei si ca astfel putem oferim o sansa famillilor si persoanelor cu o situatie precara din oras. Caritas Satu Mare va selecta beneficiarii si va oferi spatiul in care se desfasoara activitatea magazinului social SOMARO precum si spatiul pentru sediul social al acestuia. Speram ca experienta noastra si reusitele proiectelor Caritas de-a lungul timpului sa aduca plus valoare in reusita acestui proiect unic in regiunea noastra” a declarat Tunde Lochli, Director General Caritas Satu Mare.


„Pentru inceput, beneficiarii magazinului social vor fi 30-50 de familii cu venituri reduse, aflate in situatii dificile (familii monoparentale, familii cu unul sau mai multi membri imobilizati la pat sau cu dizabilitati etc.) dar ulterior vrem sa crestem numarul beneficiarilor pana la 200 familii” a adaugat Katharina Turnauer, initiator al proiectului SOMARO. Familiile au fost selectate de biroul social Caritas Satu Mare,impreuna cu membrii din conducerea asociatiei care se ocupa de magazinul social.

Clientii selectati primesc o legitimatie de cumparaturi, care poate fi folosita pentru achizitii de maxim 10 RON/ zi, de trei ori pe saptamana. Luand in considerare preturile simbolice ale produselor - aproximativ 30%-50% din pretul de discount - se estimeaza ca aceasta suma permite acoperirea costurilor de achizitie a produselor de strict necesar pentru familiile selectate.


***
Katharina Turnauer Privatstiftung este o fundatie caritabila privata infiintata in 2009 in scopuri caritabile de catre familia Turnauer. Scopul sau este de usura suferinta umana si a promova dezvoltarea personala. Proiectele curente ale Fundatiei inclus sprijinirea angajatilor aflati in situatii dificile, ajutor direct pentru persoanele in nevoie, SOMARO, primul magazin social din Bucuresti, un program de integrare pentru persoanele afectate de fenomenul migratiei si programme de training in management pentru cei care administreaza camine pentru persoanele cu dizabilitati. Fundatia ofera sprijin financiar si uman, suport organizational precum si expertiza in anumite domenii de specialitate.


Fundatia ERSTE
In 2003, Fundatia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Banca de Economii din Austria. In prezent, Fundatia ERSTE este unul din actionarii Grupului Erste si investeste o parte din dividendele sale in dezvoltarea societatii civile din Europa Centrala si de Sud-Est. Fundatia ERSTE sustine participarea sociala si implicarea societatii civile. Obiectivul Fundatiei este sa-i aduca pe oameni impreuna si sa ofere informatii despre istoria recenta a unei regiuni care a cunoscut schimbari dramatice incepand cu 1989. Fiind o fundatie activa, isi dezvolta propriile proiecte in cadrul a trei programe: Dezvoltare Sociala, Cultura si Europa.
www.erstestiftung.org


Caritas Satu Mare
Organizatia Caritas Satu Mare este o asociatie non-profit infiintata in 1990, devenita ulterior membra a Confederatiei Caritas Romania, care mai cuprinde alte zece organizatii similare din taraDaca in momentul infiintarii misiunea principala a organizatiei a fost coordonarea distribuirii ajutoarelor trimise din strainatate imediat dupa Revolutia din Decembrie 1989, de-a lungul anilor Caritas Satu Mare si-a dezvoltat si diversificat activitatea, raspunzand mereu nevoilor sociale a persoanelor aflate in dificultate. In prezent,Organizatia Caritas Satu Mare are in derulare programe complexe de asistenta sociala prin 39 programe sociale de suport si interventie. Prin acestea, Caritas Satu Mare se impune ca agent al schimbarilor sociale la nivelul comunitatilor locale.
www.caritas-satumare.ro


Pentru mai multe informatii va rugam contactati:

Asociatia  Somaro - Magazinul Social, Coordonator proiect
Jakob Detering, tel.: +43 699 1720 5303, E-mail: jakob@somaro.org

Caritas Satu Mare
Monika Urban , tel: +40  735-406-633, e-mail: urban.monika@caritas-sm.ro

Fundatia ERSTE, Departamentul Comunicare:
Andreea Gurau, tel. +43 50100 619614, E-mail: andreea.gurau@erstestiftung.org

Graffiti PR
Mariana Oprea, tel.: +40 730 202 354, e-mail: mariana.oprea@graffitipr.ro