Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, ca organizatie nationala care are ca misiune imbunatatirea calitatii vietii persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA, va face cunoscuta situatia grava in care se afla persoanele infectate cu HIV din judetul Iasi care sunt in tratament ARV.

In ultimele 2 saptamani s-a generalizat lipsa medicatiei specifice din Spitalul de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” Iasi si, daca pana acum puteau exista sincope de 1-2 zile in acordarea tratamentului, acum asteptarea pacientilor cu HIV s-a prelungit serios.

Centrului Regional HIV/SIDA ne-a comunicat ca nu are o soluție, spune ca a facut toate demersurile catre Casa Judeteana de Asigurari Sociale de Sanatate fara a putea rezolva ceva, mai mult prognozeaza ca pana la finalul anului vor lipsi medicamentele pentru Programul National HIV/SIDA, ceea ce pentru pacientii cu HIV ar insemna o intrerupere de tratament de mai bine de 2 luni.

Suntem ingrijorati deoarece spitalul e singura sursa de medicamente pentru cei cu HIV, aceste tratamente fiind distribuite prin farmaciile cu circuit inchis.

Pe de alta parte intreruperile de tratament ARV au pentru persoana infectata efecte foarte importante, deseori generand rezistenta la unele medicamente si putand permite multiplicarea HIV in organismul infectat. In aceste conditii solicitam public tuturor celor care au decizia gestionarii fondurilor din sanatate sa ia masuri pentru virarea in foarte scurt timp, a sumelor necesare achizitionarii terapiei ARV, astfel incat viata beneficiarilor nostri sa nu fie pusa in pericol si legea care mentioneaza obligatia Statului Roman de a asigura acest tratament, sa nu fie incalcata, precum si politicienilor care s-ar putea implica cerand Ministrului Sanatatii explicatii asupra situatiei.

Trebuie sa tineti seama ca fiecare zi irosita inseamna condamnarea persoanelor seropozitive HIV la moarte, iar lipsa de masuri insemna de fapt ca autoritatile si politicienii devin responsabili de acest lucru si complici la situatie.

ADV Romania intentioneaza sa sesizeze si Organizatiei Mondiale a Sanatatii grava incalcare a legislatiei internationale privind dreptul la asistenta medicala si nondiscriminare al beneficiarilor nostri de catre Guvernul Roman prin ministerele responsabile de gestionarea fondurilor pentru sanatate si asistenta medicala.

Detalii pot fi oferite la telefon 0740513864, mail: office@alaturidevoi.ro, persoana de contact Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV Romania.