Peste 30 de studenti la medicina, medici rezidenti si medici specialisti au oferit asistenta medicala gratuita persoanelor din mediul rural in cadrul proiectului "Impreuna pentru Sanatate Rurala", derulat de Societatea Studentilor in Medicina din Bucuresti. A patra editie din acest an s-a derulat intre 13-14 aprilie in satul Galdau din Judetul Calarasi.

Studentii au facut analize din sange capilar (glicemie, colesterol, trigliceride) anamneza pacientilor, dar si un examen clinic complet al acestora. Ulterior, pacientii vor primi o scrisoare medicala din partea medicilor specialisti cu care ajung ori la medicul de familie ori la primarie, care ii redirectioneaza spre un spital.

Din experienta anilor trecuti, cei mai multi pacienti cu care studentii intra in contact in cadrul proiectului nu au mai fost consultati de foarte mult timp, nici macar de un medic de familie.

Asistenta medicala din mediul rural este precara
In Romania anului 2012, multe localitati din mediul rural nu au un medic de familie, un farmacist sau un dentist, in ciuda faptului ca 45% din populatia tarii noastre locuieste in astfel de zone. Lipsa accesului la asistenta medicala corespunzatoare, precum si lipsa de educatie pentru sanatate fac ca oamenii din mediul rural sa aiba o speranta de viata cu 1.7 ani mai mica decat cei care traiesc in mediul urban.

Conform unui raport al Colegiului Medicilor din Romania, in mediul rural exista 5586 de medici, dintre care 4446 sunt medici de familie, iar 1558 sunt medici dentisti.

Cele mai frecvente probleme intalnite sunt hipertensiunea si diabetul. In cele mai multe cazuri aceste afectiuni sunt necontrolate.
La Galdau va merge o echipa formata din studenti, dar si din medici rezidenti si specialisti in ginecologie, pediatrie, cardiologie si dermatologie, oftalmologie.

Peste 2100 de consultatii in 18 editii de proiect
Pana acum au fost realizate 18 editii ale proiectului. Voluntarii implicati au consultat peste 2200 de adulti si peste 1000 de copii.

"Impreuna pentru Sanatate Rurala" se desfasoara sub forma de editii lunare in decursul unui weekend (2 zile) sau o saptamana (in timpul vacantelor), iar conditiile sunt stabilite de comun acord intre voluntarii proiectului si autoritatile locale partenere. Investigatiile si consultatiile se efectueaza in cadrul dispensarului comunal/ scolii/ caminului cultural pe baza de programari realizate de autoritatile locale partenere.