Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta solicită autorităţilor interzicerea pescuitului cu setci şi ave pe teritoriul Rezervaţiei Biosfere Delta Dunării, aşa cum prevedea Ordonanţa de Urgenţă 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura. Pe de altă parte, Salvaţi Delta salută aprobarea în Parlament a interdicţiei privind pescuitul sturionilor în alt scop decât pentru repopulare.

Deputaţii din Comisiile de Mediu şi cea de Agricultură au eliminat prevederea privind interzicerea pescuitului cu setci şi ave pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, prevedere inclusă în textul propunerii legislative de modificare şi completare a Legii 319/2009 privind pescuitul şi acvacultura. Iniţiativa legislativă, aparţinând parlamentarilor PNL Eugen Nicolăescu, Octavian Popa, Călin Popescu Tăriceanu, George Scutaru, Horea Uioreanu, Lucia Varga, propunea sancţionarea pescuitului cu setci şi ave pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, însă această prevedere a fost eliminată de către deputaţii din Comisiile de Mediu şi de Agricultură. În aceste condiţii, Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta solicită reglementarea acestei situaţii prin introducerea în normele de aplicare a actualei legi a interdicţiei utilizării setcii pe teritoriul rezervaţiei.

„Reintroducerea setcii fără discernământ într-o rezervaţie aflată într-un declin dovedit al biodiversităţii, din motive meschin electorale, nu face decât să confirme cinismul iresponsabilităţii politice faţă de mediu. Preconizăm că în cîţiva ani, în urma acestui tip de exploatare nesustenabilă şi iraţională, aşa-numita „resursă piscicol㔠în limbajul comercial va fi într-un asemenea impas încât este posibil să provoace un val de migraţie a populaţiei autohtone”, a declarat Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.

Aceeaşi iniţiativă legislativă prevede interzicerea pescuitului sturionilor în alt scop decât pentru repopulare, propunere aprobată în plenul Camerei Deputaţilor marţi, 19 octombrie 2010. Astfel, prin modificarea articolului 64 din actul normativ amintit, este interzis „pescuitul sturionilor în alt scop decât pentru capturarea reproducătorilor de sturioni vii pentru programele de populare/repopulare cu puiet de sturioni, pentru reproducerea artificială în vederea obţinerii de puiet pentru acvacultură sau pescuitul în scop ştiinţific, precum şi pescuitul neautorizat al sturionilor în unul din aceste scopuri”. Legea adoptată de Camera Deputaţilor (cu rol de cameră decizională) în şedinţa din această săptămână a fost trimisă Preşedintelui României pentru promulgare.

Propunerea legislativă a parlamentarilor PNL a venit ca urmare a demersurilor iniţiate de Salvaţi Delta, prin care a protestat faţă de pericolul extincţiei speciilor de sturion din apele României. Astfel, în noiembrie 2009, Salvaţi Delta, împreună cu WWF şi cu susţinerea organizaţiilor neguvernamentale membre ale Coaliţiei de Mediu, a organizat o acţiune de protest faţă de legalizarea pescuitului sturionilor în scop comercial, prevedere inclusă în Legea 317/2009, care modifica Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura.

Note

• În anul 2006, pescuitul sturionilor în scop comercial a fost interzis pentru o perioadă de zece ani, prin Ordinul 262 privind conservarea populaţiilor de sturioni din apele naturale şi dezvoltarea acvaculturii de sturioni din România, semnat de ministrul Mediului şi Gospodăririi Apelor şi de ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Această măsură legislativă a avut la bază studii ştiinţifice care demonstrează declinul iremediabil înregistrat de populaţiile de sturioni din apele de pe teritoriul României.

• OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura prevedea interzicerea „pescuitului sturionilor în alt scop decât pentru repopulare” şi interzicea „pescuitul cu setci şi ave pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, cu excepţia Mării Negre, Dunării şi a braţelor sale”.

• În septembrie 2009, deputaţii au adoptat Legea 317 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura. La iniţiativa deputaţilor PSD+PC Ioan Munteanu, Vasile Mocanu, Gheorghe Antochi, Ion Dumitru, Filip Georgescu, Marian Ghiveciu, Victor Surdu, Culiţă Tărâţă şi Valeriu Steriu, comisiile de Agricultură şi de Mediu din Camera Deputaţilor au adoptat, la mijlocul lunii septembrie 2009, legalizarea pescuitului sturionilor şi în alte scopuri decât pentru acvacultură. Astfel, „pescuitul sturionilor în alt scop decât pentru repopulare”, prevăzut în OUG 23/2008 ca infracţiune, a fost înlocuit în noua lege cu expresia mult mai permisivă: „constituie infracţiune […] pescuitul neautorizat al sturionilor”. De asemenea, prevederea OUG 23/2008 care interzicea „deţinerea/transportul/ comercializarea sturionilor, produselor şi subproduselor de sturioni, cu excepţia celor proveniţi din acvacultur㔠a fost modificată fiind puse sub interdicţie „deţinerea, transportul, comercializarea sturionilor, produselor şi subproduselor de sturioni fără documente sau marcaje justificative legale”. În acelaşi timp, deputaţii PDL Sulfina Barbu, Mihail Boldea, Valeriu Tabără, Corneliu Olar şi Mircia Giurgiu au propus şi ridicarea interdicţiei privind „pescuitul cu setci şi ave pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării”, prevăzută în textul iniţial al OUG 23/2008.