Joi, 14 iunie, incepand cu ora 18, Magazinul Diverta din Iulius Mall va gazdui o dezbatere referitoare la situatia persoanelor cu autism. Impreuna cu membrii filialei Iasi a Asociatiei Nationale pentru Copiii si Adultii cu Autism, invitatii vor discuta despre problematica persoanelor cu autism, despre terapiile folosite in recuperare si despre modul in care cei care sufera de aceasta tulburare pot fi integrati in comunitate.

In Romania inca nu exista reglementari legislative in ceea ce priveste sprijinul oferit copiilor si adultilor care sufera de tulburari din spectrul autist. Ca urmare, membrii filialelor ANCAAR si cei ai FEDRA (federatia de profil) au cerut ajutor in repetate randuri reprezentantilor Guvernului in a clarifica aceste probleme. Discursul lor a ajuns pana la Parlamentul European, prin presedintele filialei Iasi a ANCAAR, Carmen Gherca.

„Trebuie sa atragem atentia autoritatilor centrale asupra problemelor legate de ordinele comune ale celor doua ministere, respectiv Ministerul Muncii si Ministerul Sanatatii, de stabilire a criteriilor de incadrare in grad de handicap. Cu totii stim ca datorita erorilor din acest ordin, multi adulti cu autism trebuie sa accepte diagnosticul de schizofrenie sau sa declare un IQ mai mic pentru a beneficia de minimul de ajutor acordat de stat, prin stabilirea gradului grav de handicap. Am facut parte din delegatia care a inmanat reprezentantilor celor doua ministere petitia pentru modificarea acestor ordine, semnata de peste 3.000 de persoane”, a declarat Carmen Gherca, adaugand ca primul raspuns oficial a fost constituirea unei comisii comune de lucru a celor doua ministere.

La dezbatere sunt invitati medici, asistenti sociali, psihologi si specialisti implicati in problematica persoanelor cu autism.

Intalnirea se va incheia cu lansarea volumului „Suflete in culori”, semnat de Camen Gherca. Volumul este o premiera si ofera emotionanta poveste de viata a lui Carmen si a fiului ei, Robert, diagosticat cu autism.

Persoana de contact
Maura Anghel, PR Specialist
0752.266282
maura.anghel@gmail.com

Carmen Gherca
0729 914094