Intre 2 si 14 august 2009, in cadrul Programului guvernamental S.P.E.R. – Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma, la Timisul de Sus, au fost organizate trei tabere pentru 400 de copii romi cu varste cuprinse intre 10 si 16 ani. Scopul acestor manifestari a fost acela de a dezvolta stima de sine a copiilor de etnie roma prin accesul la informatii despre propria istorie, limba, port, muzica, meserii si traditii rome precum si prin activitatile anti-stigma organizate de catre cei 15 traineri specializati.

"Vrem sa ajutam copiii romi sa se intoarca la casele lor cu un plus de incredere in propriile resurse si, mai ales, in identitatea lor de romi", spunea, la inceputul primei tabere Mircea Toma, trainer senior si expert in programul SPER.

Copiii au provenit din 25 de comunitati din Romania din judetele Salaj, Dolj, Giurgiu, Mehedinti, Ialomita, Galati, Olt, Iasi, Tulcea si municipiul Bucuresti si au petrecut impreuna cate 5 zile.

Atelierele informative organizate pe echipe au avut o finalitate concreta si motivanta pentru copii: realizarea unui film. Fiecare dintre componentii celor cinci grupe ale unei serii, au contribuit la filmul inspirat din istoria si traditiile romilor. Trainerii si voluntarii specializati in regie, scenariu, actorie, scenografie si editare de film, au ajutat copiii sa creeze povestea, sa joace si sa produca materialul filmat. Romii in Imperiul Bizantin, tranzactiile cu robi, domnia lui Stefan Razvan – domn rom al Moldovei, holocaustul romilor, romii in comunism sunt cateva dintre temele abordate in filme. Rezultatele au fost impresionante: 15 filme scurte realizate de copii, de la recuzita, costume si muzica, pana la replici si roluri.

O sectiune “speciala” in programul de tabara a fost reprezentata de exercitiul impus de stigmatizare: prin rotatie, pentru scurt timp, o treime dintre participanti era privata de anumite drepturi. Cu aceasta ocazie, copiii au constientizat ce reprezinta discriminarea, iar prin jocurile anti-stigma ce au urmat si-au consolidat identitatea culturala si stima de sine.

Programul S.P.E.R. - Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma, care a debutat in mai 2007, este implementat de Secretariatul General al Guvernului prin fonduri PHARE si are ca beneficiar Agentia Nationala pentru Romi. S.P.E.R. este prima campanie nationala de informare si combatere a prejudecatilor structurale privind romii, initiata de Guvernul Romaniei.

Aflata la cea de-a doua editie, in 2009, platforma S.P.E.R. are ca grupuri tinta atat populatia majoritara, cat si cetatenii de etnie roma.

Pentru mai multe informatii, vizitati www.sper.org.ro sau contactati:

Oana Toiu – 0723 174 467, oana.toiu[@]ldk.ro, Marta Banescu – 0723 529 460, sper@ldk.ro 

Pentru informatii si sesizari despre programele PHARE, contactati cfcu.phare[@]mfinante.ro