Asociatia Tasuleasa Social a plantat sambata, 23 octombrie, 6.000 de puieti in satul Posmus, din judetul Bistrita-Nasaud, iar la actiune au participat peste 200 de tineri din Bistrita, Cluj, Bucuresti, Republica Moldova si Dorna Candrenilor.

Majoritatea voluntarilor care au participat la impadurire sunt elevi de la Colegiul National Andrei Muresanu din Bistrita. Tasuleasa Social a incheiat un parteneriat cu acest liceu si a inceput un program de training prin care elevii sunt invatati sa desfasoare proiecte pentru scoala lor.

„Este un lucru extraordinar ca un liceu sa vrea sa colaboreze cu un ONG pe termen lung“, a declarat Alin Uhlmann-Useriu, presedinte Tasuleasa Social. „Aceasta actiune de impadurire a fost pentru ei prima proba, iar elevii ne-au demonstrat ca sunt dornici sa se implice. Noi facem de sapte ani impaduriri si atata vreme cat in Romania nu vor fi suficiente paduri trebuie sa continuam cu astfel de activitati. Dar atata timp cat sambata dimineata, la ora 8.30, 200 de elevi asteapta autobuzul sa ii duca sa planteze puieti, inseamna ca totusi ceva mai poate fi ceva salvat“.

Actiunea a fost sprijinita de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) Cluj-Napoca si de Ocolul Silvic Bistrita-Valea Sieului. „Am devenit parteneri Tasuleasa Social pentru ca ne leaga dragostea pentru natura si constientizarea faptului ca padurea este cea care poate sa salveze planeta“, a declarat Grigore Avram, inspector-sef ITRSV.„Noi actionam in special in zonele in care padurea este deficitara. La noi in judet, in partea sudica, in zonele de campie si de deal, aproape ca nu mai exista padure. Cu mult timp in urma, padurea a fost defrisata, iar terenul a fost folosit pentru culturi agricole. Asa s-a ajuns ca astazi unele localitati sa aiba sub 10% suprafata impadurita, ceea ce este extrem de putin“.

La impadurire au participat si zece cursanti de la Tabara de fotografie de la Posmus, organizata de asociatiile Tasuleasa Social si Punctum.

Tasuleasa Social face de sapte ani impaduriri in diverse zone din Bistrita-Nasaud si Suceava, iar anul acesta asociatia a depasit cifra de 110.000 de puieti plantati.

Tasuleasa Social, infiintata in Bistrita, in urma cu noua ani, si-a propus sa schimbe mentalitatile tinerilor si sa arate ca acestia doresc sa se implice in probleme de mediu. Tinerii care au participat la actiunile asociatiei au fost pregatiti ca, la randul lor, sa desfasoare pe cont propriu activitati similare. Una dintre cele mai cunoscute campanii Tasuleasa Social a fost Verde 003, proiect la care au participat peste 2.200 de adolescenti si o serie de personalitati precum Ada Milea, Marcel Iures, Radu Naum, Amalia Enache, Catalin Stefanescu sau Ivan Pataichin.

Pentru informatii suplimentare:
comunicare@tasuleasasocial.ro
ana@tasuleasasocial.ro
www.tasuleasasocial.ro