Fundația Regală Margareta a României anunță debutul ediției 2021 a programului Tinere Talente și numele celor 30 de noi bursieri la categoria muzică și arte vizuale. Aceștia sunt tineri artiști care studiază la instituțiile de învățământ vocațional din țară, și care provin din familii cu venituri reduse. Programul Tinere Talente le va oferi sprijin pentru a urma și a dezvolta o carieră artistică, prin acordarea de burse, sesiuni de mentorat intergenerațional și masterclass-uri, precum și prin promovarea actelor lor artistice. 
 
Începând cu anul 2008, Fundația Regală Margareta a României creează oportunități egale pentru tinerii talentați români, oferind un sprijin complex care contribuie la dezvoltarea și valorificarea talentului lor. Bursele Tinere Talente se acordă tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 – 24 ani, care studiază la liceele și universităţile cu profil muzical și artistic din România, și a căror situație financiară îi limitează în împlinirea adevăratului potențial și exprimarea artistică.
 
Depunerea dosarelor de candidatură a avut loc în perioada noiembrie-decembrie 2020, când 156 de tineri și-au exprimat intenția de a deveni bursieri. Procesul de selecție a constat în analiza dosarelor depuse, selecția candidaților de către juriul de specialitate, interviuri on-line și anchete sociale.

Evaluarea portofoliului de către un juriu de specialitate, compus din personalități din mediul artistic și academic, a reprezentat etapa decisivă, în urma căreia au fost selectați cei mai buni 30 de candidați, în funcție de talentul și potențialul artistic demonstrate. Printre tinerii admiși în program, se regăsesc și 4 bursieri alumni. Aceștia sunt foști bursieri, care își vor contina pregătirea, dar care vor avea și rolul de îndrumători pentru noii bursieri, prin împărtășirea propriei experiențe acumulate în cadrul programului.
 
Lista celor 15 tineri muzicieni și 15 artiști vizuali care au devenit bursierii programului Tinere Talente 2021, poate fi consultată aici.
 
Fundația Regală Margareta a României mulțumește membrilor juriului pentru implicare și susținere:
 
Categoria Muzică: Verona Maier - pianistă, Rafael Butaru - violonist, Emil Vișenescu - clarinetist, Tiberiu Soare - dirijor, Sorin Rotaru - percuționist, Teodor Ilincăi - tenor.
 
Categoria Arte vizuale: conf.univ.dr. Carmen Apetrei - grafician, Virgil Scripcariu - sculptor, Ileana Dana Marinescu - artist vizual, prof.univ.dr. Daniela Constantin - pictor, lector univ. Sergiu Chihaia - artist vizual.
 
România pierde în fiecare an zeci de tineri talentați care, din lipsa posibilităților materiale, nu își pot valorifica talentul și nu beneficiază de șanse reale de afirmare. Programul Tinere Talente contribuie la dezvoltarea artistică a acestora, prin sprijin financiar, sesiuni de mentorat intergenerațional și acțiuni de promovare, care includ și mediul on-line. Pentru bursierii Tinere Talente, programul reprezintă o treaptă esențială în evoluția lor, o oportunitate de cunoaștere și de explorare artistică, dar și posibilitatea de a relaționa cu oameni de cultură recunoscuți la nivel național și internațional, care îi pot îndruma în carieră.
 
Parteneri: Kaufland România, Globalworth Foundation
 
Sponsori: Kultho, B&B Collection, PPG-Deutek, Negro 2000, Sofmedica, Transgaz SA, Enayati Medical City, Raycap, Residence Hotels, Film Experience, Hotel Siqua, Elite Art Gallery, MecenaART
 
Parteneri media: TVR, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Magic FM
 
***
Programul național Tinere Talente a debutat în anul 2008 cu scopul de a sprijini și promova tinerii artiști talentați care provin din familii modeste și care au nevoie de sprijin financiar pentru a-și atinge adevăratul potențial și a-și exprima talentul. Ceea ce diferențiază programul Tinere Talente de alte proiecte care oferă burse este abordarea holistică, centrată pe dezvoltarea și afirmarea acestor artiști în devenire, nu numai pe sprijin financiar. Pe lângă burse, tinerii primesc îndrumarea unor mentori valoroși, pregătire prin masterclassuri și oportunități de promovare. Pe parcusul celor 13 ani de activitate prin acest program au fost acordate 350 de burse de studiu, au fost organizate 450 de recitaluri, concerte și expoziții, asigurate 140 de masterclass-uri naționale și internaționale și cucerite 175 de premii la concursuri naționale și internaționale. Tinere Talente a fost recunoscut ca cel mai bun program de Artă și Cultură din România, laureat la Gala Societății Civile în anii 2013 și 2015 și a primit locul al II-lea la aceeași categorie, în 2019. 
 
Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic.