YOUTH CAFE – Spațiu creativ de suport și oportunități pentru tineri din municipiul Iași, este inițiativa Fundației Serviciilor Sociale Bethany prin care tinerii primesc suport în procesul de dezvoltare personală și profesională, sunt angajați în acțiuni diverse de educație și în același timp sunt sprijiniți în comunitatea lor. Proiectul „YOUTH CAFE, Spațiu creativ de suport și oportunități pentru tineri din Municipiul Iași” s-a derulat în perioada 1 august – 31 octombrie 2023 și beneficiază de o co-finanțare de la Consiliul Local Iași în valoare de 60.030 lei.

 

Mulți dintre tinerii din România au un potențial extraordinar care are nevoie de a fi descoperit și exploatat. Tinerii ar trebui să fie nu doar arhitecții propriilor vieți dar și să aducă o contribuție pozitivă în comunitate și în societate iar pentru asta au nevoie de acces la spații de învățare și suport. Acestea sunt doar câteva din premisele de la care am plecat pentru a construi proiectul „YOUTH CAFE, Spațiu creativ de suport și oportunități pentru tineri din Municipiul Iași”.

 

Scopul proiectul este echiparea unui număr de 40 de tineri, cu resurse care să le permită să facă alegeri personale și profesionale în acord cu potențialul, talentele și interesele lor prin conectarea cu profesioniști practicanți ai domeniilor de interes și utilizând metode inovative de învățare.

 

Rezultatele proiectului

Proiectul continuă și completează cu succes inițiativele pe care Fundația Bethany le implementează de mai bine de 6 ani în județul Iași pentru tineri liceeni.

 

40 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani din 13 licee din județul Iași au beneficiat pe durata a trei luni de un program prin care au dobândit noi perspective asupra comunității, carierei și viitorului lor. Activitățile au pornit de la un proces de evaluare a nevoilor tinerilor, unde am aflat cu bucurie interesele acestora. În top cinci domenii de interes ale tinerilor se află: voluntariatul (78,9%), autocunoaștere și dezvoltare personală (76,3%), antreprenoriat (60,5%), educație financiară (57,9%) și dezvoltare de abilități civice (55,3%).

 

23 de tineri au participat la prima ediție a taberei Youth Camp - Tabără de leadership și soluții creative pentru tineri organizată timp de 5 zile în cadrul proiectului. Pe parcursul taberei, tinerii au răspuns la un set de întrebări prin care au identificat și prioritizat o problemă din comunitate care îi afectează iar apoi au construit soluții creative. Problema adresată de către tineri în tabăra de leadership a fost „Lipsa siguranței pe stradă”, problemă pentru care au propus un plan de activități în comunitate dar și pentru grupul lor restrâns de tineri. Astfel, a fost creat un mic concept de proiect al tinerilor pentru comunitate, proiect ce va fi concretizat pe parcursul anului școlar cu implicarea acestora.

 

30 de tineri au participat la șase ateliere de învățare și dezvoltare din domeniile: voluntariat, educație financiară, IT – dezvoltare de jocuri și aplicații, public speaking (2) și autocunoaștere și dezvoltare personală. Cinci mentori, persoane resursă din comunitate, voluntar sau donator cu experiență în diverse arii de expertiză au răspuns pozitiv invitației noastre de a deveni mentori pentru tineri în aceste ateliere care au lărgit aria acestora de cunoaștere în domeniile lor de interes. Fiecare atelier a reunit între 6 și 14 tineri.

 

40 de tineri au primit în cadrul proiectului câte un pachet educațional constituit din rechizite școlare utile în noul an școlar dar și cărți de dezvoltare personală care să îi ghideze mai departe în parcursul lor individual de dezvoltare.

 

În proiectul „YOUTH CAFE, Spațiu creativ de suport și oportunități pentru tineri din Municipiul Iași” tinerii au accesat resurse esențiale pentru parcursul lor personal și profesional: au dezvoltat abilități de leadership, gândire critică și creativă, fiind în postura de a găsi idei pentru a rezolva o problemă comunitară care îi afectează. Atelierele de învățare au deschis uși spre domenii noi de învățare și cunoaștere ceea ce face ca tinerii să aibă deja noi cunoștințe despre voluntariat, domeniul IT dar și să-și crească potențialul și încrederea în sine prin gestionarea emoțiilor, a resurselor de care dispun și a modului de comunicare și prezentare publică.

 

Proiectul „YOUTH CAFE, Spațiu creativ de suport și oportunități pentru tineri din Municipiul Iași” s-a derulat în perioada 1 august – 31 octombrie 2023 și beneficiază de o co-finanțare de la Consiliul Local Iași în valoare de 60.030 lei.

 

***

 

Despre Fundația Serviciilor Sociale Bethany

Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany este o organizaţie non-guvernamentală care urmăreşte îmbunătăţirea vieţii persoanelor dezavantajate, în special a copiilor, a tinerilor şi a familiilor acestora, oferind servicii sociale şi promovând practici profesioniste în asistenţa socială. Cu 27 de ani de activitate în România, programele fundației vizează activități de terapie recuperatorie pentru copiii cu dizabilități, proiecte de încurajare a educației de calitate în mediul rural și, în general, promovarea unor practici profesioniste în lucrul cu copiii care provin din medii dezavantajate (centre de plasament, familii defavorizate). Nu în ultimul rând, Fundația Serviciilor Sociale Bethany promovează voluntariatul și filantropia ca modalități de implicare în viața comunității. 

Mai multe detalii se regăsesc pe www.bethany.ro.