După derularea ediției pilot de anul trecut, “InnoMate - Inovație pentru Viitor”, proiectul finanțat de Fundația United Way România și implementat de Asociația The Social Incubator a ajuns în al doilea an de implementare.
Prin participarea la activitățile din proiect, liceenii din medii vulnerabile și-au dezvoltat competențele și abilitățile necesare pentru creșterea șanselor de angajare și planificarea unui drum profesional. De asemenea, cadrele didactice de la liceele participante și-au putut dezvolta noi competențe.

200 de elevi aflați în situație de vulnerabilitate au beneficiat de sesiuni de consiliere în carieră, atât individuale, cât și de grup.
În cadrul acestora, elevii și-au identificat abilitățile transferabile și interesele profesionale, au învățat să își conceapă CV-ul. Sesiunile de consiliere în carieră au fost susținute de cadrele didactice de la liceele participante, care la rândul lor, au fost instruite de specialiștii de la Asociația The Social Incubator.

100 de elevi au participat la „Clubul de Antreprenoriat”, în cadrul căruia au fost stimulați să își exerseze spiritul de inițiativă și creativitatea.
40 dintre aceștia au participat la un concurs de antreprenoriat, în care și-au prezentat ideile de afaceri. Au concurat idei precum: un studio muzical pentru tinerii din medii defavorizate care visează la o carieră în muzică, un centru sportiv pentru copiii cu dizabilități, adăposturi pentru animale realizate din mobilă reciclată, un centru de reciclare a hainelor și un restaurant multicultural.

20 cadre didactice de la ambele ediții s-au format prin cursul de specializare în ocupația de consilier vocațional și 19 cadre didactice au beneficiat de cursul de formare în programa InnoKit, dezvoltat de United Way.
Elevii au participat la patru vizite exploratorii, în urma cărora, unii dintre ei și-au găsit un loc de muncă la angajatorii vizitați în acest context (restaurantele Pata Negra și Ivan Pescar din București).

Proiectul a atras 35 voluntari care s-au implicat în activitățile cu elevii.

“InnoMate - Inovație pentru viitor” s-a desfășurat în perioada martie - iulie 2022, în trei licee din zona București - Ilfov: Liceul Tehnologic „Barbu A. Știrbey” Buftea, Liceul Tehnologic "Mircea Vulcănescu", București, Colegiul Tehnic de Poștă și Telecomunicații "Gh. Airinei" București, Colegiul Economic Viilor din București, Colegiul Tehnic Media București.


“A doua ediție a proiectului „Innomate – Inovație pentru viitor” a adus împreună tineri cu mult potențial de dezvoltare, profesori dedicați și profesioniști din domeniul educației non-formale. Suntem încântați că am putut contribui alături de partenerii de la United Way la dezvoltarea profesională a acestor tineri și i-am putut vedea cum evoluează de la o lună la alta. Am fost plăcut surprinși să vedem cum informațiile primite din partea specialiștilor noștri și ideile lor de afaceri s-au cristalizat în proiecte concrete chiar și în această formă incipientă din cadrul atelierelor. Tinerii din proiectul “InnoMate – Inovație pentru viitor” ne-au dovedit că investiția în viitorul lor este foarte importantă pentru viitorul nostru ca societate.” a declarat Adriana Preda, director executiv al Asociației The Social Incubator.

“Prin ”Innomate - Inovație pentru viitor”, ne-am propus să răspundem nevoilor elevilor care provin din medii dezavantajate, de a se dezvolta și a-și planifica drumul profesional. Alături de The Social Incubator, al doilea an consecutiv am dezvoltat competențele și abilitățile tinerilor, astfel încât să le completăm cunoștințele dobândite în școală pentru a le crește șansele de angajare și a-i ajuta să se integreze pe piața forței de muncă. Ideile de afaceri prezentate la finalul proiectului ne-au demonstrat că ceea ce au învățat în proiectul Innomate are deja o aplicabilitate practică și că acum posedă mai multe instrumente pentru a-și decide traseul profesional. Suntem încântați de rezultatele acestor tineri și în același timp suntem optimiști cu privire la viitorul lor”, a declarat Adriana Dobrea, Director Executiv United Way România.

***

Despre Asociația The Social Incubator

Asociația The Social Incubator este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit ȋnfiinţată ȋn 2014 pentru a veni ȋn sprijinul tinerilor din medii defavorizate din România, prin intervenții sociale directe, pragmatice și creative.
Organizația oferă sprijin pentru integrarea socio-profesională a tinerilor instituționalizați: cursuri gratuite de pregătire profesională și stagii de practică, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă legal și sprijin pentru găsirea unei locuințe subvenționate. De asemenea, asociația dezvoltă concepte și lansează proiecte sociale care să faciliteze inserția profesională a persoanelor din medii defavorizate.

În 8 ani de existență, impactul The Social Incubator constă în peste 50 de proiecte implementate în 28 de județe, peste 20.000 de tineri participanți la activitățile de dezvoltare personală și profesională organizate și 1932 tineri sprijiniți prin sesiuni de consiliere în procesul de integrare socială și profesională, la nivel național.
https://asociatiasocialincubator.org/

Despre United Way România

United Way România este o fundaţie românească afiliată la United Way Worldwide, SUA, a cărei activitate se concentrează pe cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie. Acționăm ca un organizator comunitar, prin mobilizarea unei rețele extinse de parteneri din comunitate – ONG-uri, companii, instituții publice, lideri din societatea civilă, donatori și voluntari – să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv. Programele United Way România sprijină anual peste 11.500 de persoane în dificultate, cu susținerea a peste 3.500 de donatori individuali, 37 de donatori majori și peste 100 de companii.