Proiectul „BeAC: Be Active, Be a Citizen” isi propune sa dezvolte resurse de formare pentru a ajuta tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani, care locuiesc in cartiere defavorizate, sa dobandeasca si sa puna in practica abilitati de gandire critica. Acest grup tinta se confrunta cu discriminari, prejudecati si izolare care ii impiedica sa fie cetateni activi.

Pe tot parcursul proiectului si pentru a atinge obiectivul mentionat mai sus, proiectul va forma profesionisti, inclusiv lucratori de tineret, profesori, asistenti sociali, profesionisti in sanatate mintala, furnizori VET si voluntari care lucreaza si sprijina tinerii cu oportunitati reduse. Proiectul va consolida capacitatile profesionistilor, astfel incat acestia sa poata sprijini tinerii in dobandirea si dezvoltarea abilitatilor lor de gandire critica si pentru a le aplica in practici de cetatenie activa.

Rezultatul tangibil asteptat al proiectului este un set de resurse complementare pentru a sprijini educatorii de tineret sa dezvolte gandirea critica si cetatenia activa in randul adolescentilor si tinerilor adulti defavorizati. 

Instrumentele corespund urmatoarelor rezultate ale proiectului:
- RP1: Be Active, be a Citizen - Program de ateliere bazat pe metodologiile filozofiei pentru
comunitate (P4C)
- RP2: Be Active, be a Citizen - Ateliere de gandire artistica pentru adolescenti si tineri adulti
-RP3: Provocarea foto BeAC - o activitate de sensibilizare pentru promovarea cetateniei
active
- RP4: Predarea gandirii critice prin filozofie si arta: curs de formare pentru lucratorii de tineret

Datorita implementarii acestor resurse, proiectul se asteapta sa obtina urmatoarele rezultate pe durata de viata:
- sprijinirea dezvoltarii abilitatilor de gandire critica in randul tinerilor defavorizati
- promovarea comportamentelor pro-sociale in randul tinerilor defavorizati, inclusiv stimularea cetateniei ecologice, democratice, cetateniei la nivelul UE si cetateniei sociale
- sprijin pentru incluziunea sociala a tinerilor proveniti din contexte marginalizate
- sprijinirea perfectionarii lucratorilor de tineret pentru punerea in aplicare a programelor de formare activa a cetateniei personalizate.

Proiectul este finantat de programul Erasmus+ al Uniunii Europene; are o durata de 24 de luni (Ianuarie 2022 – Ianuarie 2024) si este implementat de urmatoarele organizatii: Fundatia de Sprijin Comunitar din Romania (coordonator), in cooperare cu:
❖ IASIS (Grecia)
❖ ANZIANI E NON SOLO SOCIETA COOPERATIVA SOCIALE (Italia)
❖ K.S.D.E.O. EDRA (Grecia)
❖ ASOCIATIA HABILITAS - CENTRUL DE RESURSE SI FORMARE PROFESIONALA (Romania)
❖ CENTER FOR DRAMA IN EDUCATION AND ART CEDEUM (Serbia)
❖ REDIAL PARTNERSHIP CLG (Irlanda)


Sprijinul Comisiei Europene pentru producerea acestei publicatii nu constituie o aprobare a continutului, care reflecta doar opiniile autorilor, iar Comisia nu poate fi considerata responsabila pentru nicio utilizare care poate fi facute din informatiile continute in aceasta