Joi, 2 decembrie, în cadrul Galei Tineretului Clujean, organizată la Cluj-Napoca, a fost decernat online titlul de Capitala Tineretului din România, ediția 2023, orașului Târgu-Jiu, ce urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2023
 
Orașul Târgu-Jiu aduce în prim-plan conceptul #YouthURL (UnLearn, ReLearn, Learn), care are drept pilon central învățarea. Așadar, etapele de dezvățare, reînvățare și învățare, cuprind activități pentru tineri, dar nu numai, și sunt transpuse într-o serie de activități diverse, de la acțiuni de voluntariat, podcasturi, cursuri, consiliere, aplicații mobile, imnul tinerilor, cafenele publice până la competiții și crearea unor spații destinate tinerilor.
 
Prioritățile programului #YouthURL sunt structurate pe 4 direcții de acțiune: stare de bine, acțiunea tinerilor, ecosistemul de tineret și perspectivele tinerilor.
 
Premiul în valoare de 50.000 euro, câștigat de „Târgu-Jiu – Capitala Tineretului din România 2023”, este oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului și reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse.
 
Juriul care a evaluat candidatura orașelor finaliste (Craiova, Târgu-Jiu și Târgu Secuiesc) a fost format din: Cornel Amariei (CEO & Founder LUMEN), Ionuț Barbu (Președinte Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța), Emil Boc (Președinte Asociația Municipiilor din România), Andrei Coșuleanu (Președinte Act for Tomorrow), Ioana Cucu (Senior PR Consultant Graffiti PR), Mihaela Gîrleanu (Director Executiv Organizația Națională Cercetașii României), Marcel Ionescu Heroiu (Expert Senior Dezvoltare Urbană Banca Mondială), Izabella Kacsó-Doboly (Secretar de Stat Ministerul Tineretului și Sportului), Ioana Marzac-Sigarteu (Corporate Communications Manager Samsung), Mircea Meriacri (Președinte Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași), Victor Negrescu (Vicepreședinte Comisia pentru Educația, Cultură, Tineret, Sport și Media din Parlamentul European), Horia Onița (Președinte Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România), Corina Pintea (Director Executiv Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat), Andrei Popescu (Coordonator Corpul European de Solidaritate Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale), Dragoș Tuță (Președinte și Fondator Ambasada Sustenabilității din România), Mihai Vilcea (Președinte Fundația Județeană pentru Tineret Timiș).
 
„Târgu Jiu, Capitala Tineretului din România 2023! Este o veste uriașă pentru municipiul Târgu Jiu și mai ales pentru tinerii de aici. Mulțumesc organizatorilor acestui eveniment deosebit care ne deschide atât de multe posibilități, oportunități de care să beneficieze generația tânără a orașului. 

Le sunt alături acestor tineri minunați și, așa cum m-am angajat deja, ne vom implica cu tot ceea ce este necesar pentru ca proiectele lor sa devină realitate. 

Doresc să felicit și echipele de la Craiova și Târgu Secuiesc. A fost o competiție strânsă și mă bucur nespus de mult că echipa de la Târgu Jiu a câștigat!
Felicitări tuturor pentru implicare, și mai ales echipei de tineri care a promovat acest proiect extraordinar!”, declară Marcel Romanescu, Primarul Municipiului Târgu-Jiu.
 
„Ne bucurăm să aflăm că titlul de Capitală a Tineretului ajunge în Târgu-Jiu. Tinerii de aici au dat dovadă de voință, curaj și încredere că orașul lor merită mai multă atenție pentru problemele care îi preocupă. Felicităm, în același timp, și orașele finaliste care au ajuns până în această etapă a procesului. Este o experiență care cu siguranță va avea un impact major în dezvoltarea ecosistemului de tineret local.  Investițiile în generația tânără nu trebuiesc limitate doar la un titlu care încurajează actorii comunităților locale să fie mai prezenți în viața noastră, a tinerilor.  Mulțumim pentru dedicare neobosită membrilor juriului care au decis orașele finaliste și cel câștigător. Alături de colegii din Guvernanța Capitalei Tineretului din România, vom continua să descoperim și să investim resursele necesare în comunități urbane care știu să prioritizeze, prin soluții, nevoile tinerilor.”, declară Gabriel Carnariu, Președinte Consiliul Tineretului din România
 
„Una din întrebările care ne-au fost adresate în cadrul susținerii candidaturii a fost de ce ne trebuie acest titlu daca urmează oricum să punem în aplicare tot ce ne-am propus. Poate nu am găsit cel mai potrivit răspuns, pe moment, iar întrebarea a continuat să răsune.

Titlul este important pentru recunoașterea tuturor vocilor tinerilor care au răspuns cu un DA din toaaată inima când le-am spus că trebuie să identificam probleme, că trebuie să ne gândim la soluții, care au pus mâna pe telefon și au alergat în stradă să își oprească colegii și să le explice într-un suflu că există un program national pentru tineri, se numește Capitala Națională a Tineretului, că este despre ei și pentru ei și că trebuie să își facă vocea auzită. Titlul este important pentru organizațiile de tineret care s-au conectat pe Zoom de multe ori după ora 21.00, după ce și-au terminat treburile, și au stat cu cafea să gândească împreună ce pot face, să recunoască ce le lipsește în termeni de capacitate, de resurse și că singuri nu pot construi.

Titlul este important pentru Primăria Târgu-Jiu pentru a recunoaște cu voce tare, din toată inima, că nu a stat pe gânduri în a lasă tinerii și organizațiile de a-și identifica prioritățile și soluțiile, că le-a furnizat toate resursele necesare, că a păstrat ușa și telefonul deschis fie noapte, fie weekend, că și-a mobilizat oamenii de a găsi soluții rapide și eficiente pentru a pune un aplicare un program nu de 1 an, ci de 2 ani, care vă începe în 2022, cu pilotarea a tot ceea ce se vă întâmplă în 2023. 

Titlul este important pentru că toate gândurile, strădaniile noastre să fie auzite azi, la nivel national, împreună cu o invitație la colaborare intre orașe și regiuni, foste și viitoare capitale, de a găsi puncte comune și de a face lucruri împreună.”, declară echipa locală a ediției Târgu-Jiu, Capitala Tineretului din România 2023
 
***
Programul Capitala Tineretului din România este inițiat și coordonat de Comisia de Guvernanță pentru titlul de Capitala Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR).