Organizaţia Salvaţi Copiii participă la proiectul Erasmus+YOUTH ON A CARAVAN (Tineret într-o caravană) – YOAC

Doar 25% dintre tinerii de pe listele electorale au votat la alegerile parlamentare din 2020, cea mai scăzută prezență înregistrată la scrutinele din ultimii ani (date BEC). Astfel, dintre cele 4.662.066 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, potrivit listelor Biroului Electoral Central, doar 1.183.680 au votat la ultimele alegeri legislative. Cu toate acestea, datele arată că la categoria 18-24 de ani participarea este mai bună – 27,65% dintre cei cu vârsta sub 24 de ani și-au exprimat votul (i) - , ceea ce demonstrează preocuparea tinerilor pentru agenda socială și interesul lor de a participa la decizia politică. În acest context, cinci voluntare ale Organizației Salvați Copiii România au participat la proiectul european YOUTH ON A CARAVAN (Tineret într-o caravană), a cărui miză este să stabilească o conexiune concretă între tineri și cei cu putere de decizie la nivel local și european în țările participante: Italia, Croația, Spania, Lituania și România.

În contextul interesului tinerilor pentru o implicare socială mai largă și mai coerentă, Organizația Salvați Copiii România a atras atenția asupra carențelor de reprezentare a copiilor în procesele decizionale ale unităților școlare ori ale altor structuri specializate. Astfel, conform proiectului de Lege a educației naționale, reprezentanții elevilor nu sunt incluși în consiliile de administrație ale Direcțiilor Județene de Învățământ Preuniversitar și nici în Comisia Națională pentru Inspecție Școlară din cadrul Autorității Naționale pentru Inspecție Școlară și Asigurare a Calității. În Legea educației naționale (LEN) în vigoare, președintele consiliului județean al elevilor este membru în Consiliul Consultativ al inspectoratelor școlare, iar cu statut de observator în comisiile de evaluare, precum și în Consiliul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP).
Această viziune limitativă asupra capacității elevilor de a înțelege și de a participa în luarea deciziilor în școlile în care ei sunt beneficiarii primari se află într-o totală contradicție cu principiile juridice consacrate în alte domenii sensibile din punct de vedere juridic ale societății, cum ar fi capacitatea de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani sau răspunderea penală de la 16 ani ori de la 14 ani, cu condiția dovedirii discernământului în momentul comiterii faptei. Multe legislații ale statelor din Uniunea Europeană permit participarea copiilor chiar de la vârsta de 11 ani, cum este cazul Franței, care asigură în consiliile de administrație ale colegiilor mari (nivel similar învățământului secundar inferior românesc) prezența a 3 elevi aleși alături de 7 părinți, iar în licee a 5 elevi și 5 părinți. Diferența de înțelegere și de respectare a principiului fundamental al participării copiilor în luarea de decizii care-i privesc în mod direct este, evident, uriașă și, în opinia noastră, nu există nici un motiv de refuz al participării elevilor la ședințele consiliilor de administrație ale școlilor.

Din partea României, la proiectul YOUTH ON A CARAVAN au paticipat la proiect 5 voluntare active ale Organizației Salvați Copiii: Constantin Lorena Alexia, Cristian Teodora, Gendăoanu Mădălina, Ionescu Mădălina Teodora și Țuchiu Theodora-Maria.

Activitățile de formare din cadrul proiectului au început în Fittà di Soave, un mic oraș din provincia Verona. Prima săptămână a fost dedicată Școlii Sociale de Vară, având loc o serie de întâlniri, sesiuni de discuții și schimburi de idei cu experți naționali și internaționali, despre probleme politice și sociale actuale.

Despre democrația și drepturile omului s-au purtat discuții cu Jessica Cugini, jurnalist, iar fenomenul migrației a fost abordat împreună cu Jacopo, de la Organizația One Bridge To Idomeni. De asemenea, au fost organizate întâlniri legate de protecția mediului în Parcul Natural Lessinia, dicutându-se cu primarul orașului Soave. Tinerii au fost, așadar, împreună, împărtășind nu doar aspecte teoretice, idei și discuții, ci și multe aspecte și activități ale vieții de zi cu zi. Toate aceste sunt elemente care transformă școala într-o adevărată experiență de viață!

După ce activitățile de formare au luat sfârșit, un grup de tineri din toate cele 5 țări a pornit într-o călătorie prin Italia, în perioada 7-30 iulie. Tinerii au pornit spre noua lor aventură, în rulote, timp de 14 zile, și au călătorit prin locuri relevante pentru problemele sociale și politice abordate în timpul Școlii de Vară și în cadrul activităților de formare din ultima perioadă.

Itinerarul traversează Italia, atingând locuri semnificative, printe care se numără Calea Constituției Italiei în Barbiana, Napoli (Scampia) și Riace Mare, Cinisi-Palermo-Capaci, locuri simbolice ale luptei împotriva mafiei, Lampedusa, insula unde au loc dramele migrației, Cinquefondi (Reggio Calabria) și, în final, vestita Roma.

Astfel, proiectul Erasmus+ Youth on a Cravan – YOAC a atins obiective importante care vizează implicarea tinerilor în viața socială, culturală și politică, precum oferirea oportunităților de a avea o experiență, de a simți și de a împărtăși emoții, dezbaterea cu aceștia pe marginea temelor politice ale societății lor, inițierea și consolidarea dialogului politic cu instituțiile publice locale, naționale și europene, promovarea cooperării transnaționale și a creării de rețele între tineri și asociațiile de tineret pentru angajament politic, partajarea bunelor practici între țările implicate.
 
„Proiectul YOAC a însemnat, înainte de toate, comunicare. Când ne-am regăsit în număr atât de mare, tineri de vârste apropiate, din 5 țări diferite, am realizat că ceea ce ne unește, în ciuda diferențelor culturale, este dorința de implicare. Deși veneam din medii diverse, cu toții ne doream sa învățăm și să ne întoarcem acasă cu perspective diverse, adunate pe parcursul celor 3 săptămâni și dezbătute în grup. Prima etapă a proiectului a constituit o bază a formării noastre, a fost o etapă pentru descoperire și cunoaștere. Am avut ocazia să ne împrietenim, să ne prezentăm atât ca indivizi, cât și ca reprezentanți ai organizațiilor din care facem parte, organizații care își unesc eforturile în scopuri comune.
După această perioadă incipientă, am pornit în caravana YOAC, o călătorie de 2 săptămâni, care a vizat puncte de interes pentru proiect, precum teritorii pe care refugiații sosesc în speranța unui trai mai bun sau orașe în care administrația publică primește cu brațele deschise implicarea vocilor tinere. Experiența YOAC ne-a îmbogățit în multiple moduri pe fiecare dintre noi, însă proiectul nu se termină aici și abia așteptăm să vedem ce reușite vom avea împreună!”
, a declarat Teodora Cristian, participantă la proiectul YOAC, din partea Salvaţi Copiii România.

(i) https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ctTEuRU8L2toF-HHbgzeGmwjpBdzE1ABcAEjXPfgkbk/edit?usp=drivesdk