Asociația Monomyths găzduiește un curs intensiv de educație antreprenorială pentru 22 de lucrători de tineret din ONG-uri de tineret din 10 țări membre ale Uniunii Europene. Cursul face parte din proiectul Ideas Ark 2, finanțat prin programul Erasmus+, prin intermediul căruia ONG-urile de tineret se familiarizează cu modele sustenabile de business și cu curricule de educație antreprenorială construite în jurul pactului European Grean Deal.

Pe parcursul a opt zile, 22 de participanți din Danemarca, Lituania, Estonia, Portugalia, Spania, Grecia, Bulgaria, Croația, Reunion (teritoriu francez) și România descoperă cadrul european al competențelor antreprenoriale ENTRECOMP, testează o selecție de metode de educație în context non-formale și specifice educației antreprenoriale și prototipează cel puțin 4 idei de programe și inițiative verzi. Cursul își propune să ofere și o nouă perspectivă asupra rolului lucrătorului de tineret în contextul Green Deal și să aducă în discuție oportunitățile de învățare, mentorat, orientare în carieră și finanțare pentru o Europă mai verde și practici sănătoase de dezvoltare durabilă.

Cursul din cadrul proiectului Ideas Ark este o invitație pentru lucrătorii de tineret de a-și redescoperi creativitatea, spiritul de inițiativă, instrumente și metode eficiente de educație antreprenorială. Aceștia vor experimenta și se vor familiariza cu etapele de lansare al unui start-up sustenabil și vor descoperi cum să genereze idei de proiecte de antreprenoriat utilizând Sustainable Business Model Canvas.

“După o primă ediție în luna noiembrie a anului 2018, în timpul căruia 36 de lucrători de tineret s-au familiarizat cu antreprenoriatul social și au prototipat 5 idei de start-up-uri sociale, am decis să continuăm această inițiativă și să explorăm cum putem integra noi practici verzi în lucrul cu tinerii, dar și cum pot mentora și sprijini tinerii să propună în comunitățile lor inițiative sustenabile și prietenoase cu natura, aliniate la Pactul European Verde”
, a declarat Emilia Radu, președinte al Asociației Monomyths.

În cadrul proiectului, organizațiile și participanții la cursul de formare vor contribui la crearea unei hărți digitale în care vor fi incluse 100 de modele de start-up-uri verzi inițiate de către tineri și organizații non-profit, #Green 100, cu scopul de a promova acele idei verzi validate, care rezolvă probleme globale.

Proiectul Ideas Ark este implementat de către Asociația Monomyths în perioada august 2021 – aprilie 2022, cu sprijinul financiar al Programului Comisiei Europene – Erasmus+ și al organizațiilor partenere: Tarptautinis bendradarbiavimo centras (Lituania), Backlash (Spania), Danish Youth Team (Danemarca), Seiklejate Vennaskond (Estonia), Sdruzhenie Walk Together (Bulgaria), Entrepreneurship And Social Economy Group (Grecia), Au Carrefour De l'Ocean Indien (Reunion), FAJUB - Federa  O Das Associa  Es Juvenis De Braga (Portugalia), Ludbreška Udruga Mladih Entuzijasta (Croatia).

***
Din 2014, Asociația Monomyths, o organizație de tineret activă în București, creează în cooperare cu experți și mentori internaționali contexte și spații interactive de învățare dedicate tinerilor, adolescenților și lucrătorilor de tineret din România, state membre ale Uniunii Europene, țări din regiunea MEDA și Caucaz, America de Sud și Africa.

Asociația Monomyths oferă acces gratuit la programe educaționale și dezvoltare inovatoare tinerilor și adolescenților, precum și instrumente educaționale organizațiilor de tineret (jocuri de societate educaționale, platforme educaționale, toolkituri tematice cu activități de educație în context nonformal și cursuri digitale MOOC). Viziunea Asociației este de a inspira tineri și adolescenți din întreaga lume să își concentreze energia, curajul și creativitatea pentru a deveni cetățeni activ, factori de schimbare și creatori de intervenții cu impact social.