Peste 50 de tineri din județele București-Ilfov, cu vârste cuprinse între 15 și 24 ani, provenind din medii vulnerabile, în special din sistemul de protecție a copilului, au fost ajutați în cea de a II-a ediție a programului de integrare socială și profesională Match Mentor, organizat de Asociația The Social Incubator și susținut prin Fondul IKEA pentru Educație și Dezvoltare, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București. 
 
Componenta principală a programul de educație non-formală Match MEntor are la bază mentoratul, și implică interacțiunea tinerilor cu specialiști din diverse domenii de activitate, care îi pot susține moral și îndruma către o viitoare meserie. 
 
Tinerii pot alege mentorii în funcție de pasiunile și domeniile lor de interes. Aceștia din urmă contribuie la motivația lor de a-și finaliza studiile, creșterea încrederii de sine și la conturarea perspectivelor profesionale potrivite înclinațiilor și abilităților lor.

Principalele obiective ale proiectului Match Mentor au la bază:
• identificarea intereselor profesionale prin intermediul discuțiilor 1:1 cu consilierii vocaționali și cu mentorii;
• creșterea gradului de angajabilitate și integrare profesională prin intermediul sprijinului personalizat: facilitare cursuri de abilități digitale, sprijin în crearea de conturi pe platforme de joburi (ex. BestJobs), mediere loc de muncă, recomandare cursuri de formare profesională etc.;
• acces la informații utile privind metodologia și legislația în ceea ce privește ieșirea tinerilor din sistemul de protecție a copilului;
• sprijin în dezvoltarea hobby-urilor;
• dezvoltarea abilităților digitale prin utilizarea intensivă a unor instrumente și aplicații digitale în vederea participării la activitățile proiectului;
• creșterea nivelului de încredere a beneficiarilor în relația cu asociația, ca urmare a continuării intervențiilor chiar și în contextul social și economic cauzat de pandemie;

Spre deosebire de anul 2019, cel precedent a venit cu o serie de provocări, principala fiind aceea că tinerii nu au reușit să stabilească o relație cu mentorii decât prin mijloacele de comunicare online. Cu toate acestea, rezultatele proiectului Match Mentor nu au întârziat să apară:
• peste 50 de tineri au fost recrutați și susținuți cu ajutorul unui număr de 72 de voluntari-mentori proveniți din diferite domenii.
• au avut loc sesiuni individuale de introducere a conceptului de mentorat, sesiuni de induction pentru 72 de mentori, sesiuni de speed meeting pentru 45 de perechi mentor-mentees, 45 de beneficiari au intrat în procesul de mentorat cu 45 de mentori, sesiuni de consiliere vocațională individuală pentru 50 de tineri, sesiuni de consiliere psihologică individuală pentru 40 de tineri;
• tinerii au participat la ateliere de grup, având ca subiecte de discuție: Gestionarea emoțiilor; Vreau să au decizii potrivite; Cariera – Pas cu pas spre viitor; Educație financiară; Lucrul în echipă; Ziua carierei – Marketing și comunicare; Autocunoaștere din perspectiva profesională și Public Speaking;
• au avut loc ateliere de dezvoltare personală și terapii ocupaționale: Desen, Atelier de feminitate, Negociere și vânzări, Câștigă experiență prin voluntariat, Teatru, Comunicare în limba engleză,  De la curaj la frică - Înot cu rechinii - Seara Carierei, Fotografie - Seara Carierei,  Muzică - Seara Carierei, Antreprenoriat și arta de a fi un bun conducator și X-MAS Party.
 
”Suntem foarte încântați datorită faptului că proiectul Match Mentor a înregistrat rezultate minunate și în cel de-al doilea an al său. Match Mentor este despre relații care stau la baza construirii viitorului tinerilor. Deși la început aceștia sunt ușor sceptici și timorați, cu timpul lucrurile evoluează și tinerii reușesc să stabilească o conexiune strânsă cu mentorii” – a declarat Adriana Preda, Director Executiv Asociația The Social Incubator.

Proiectul a recompensat cei mai implicați tineri cu premii digitale, căști audio și boxe portabile (atât de necesare în activitățile care se desfășoară în online).
 

”Credem în potențialul tinerilor din noua generație, cu atât mai mult cu cât aceștia provin din medii vulnerabile, deoarece considerăm că ambiția este direct proporțională cu încercările prin care aceștia au trecut până în adolescență. Suntem bucuroși să putem da o mână de ajutor în procesul lor de integrare socială și profesională și să îi susținem pe aceștia să facă primii pași spre cariera la care visează”
  – a declarat un reprezentant Fondul IKEA pentru Educație și Dezvoltare

Proiectul MatchMentor continuă și în anul 2021, adresându-se unui număr de 50 tineri, cu vârste cuprinse între 15 și 26 ani, din medii vulnerabile precum sistemul de protecție a copilului, familii monoparentale, sărace sau în situații de risc. La fel ca în anul precedent, proiectul se va adapta la contextul pandemic și va fi desfășurat în mediul online. 
 
***
Asociația The Social Incubator este o organizaţie nonguvernamentală, nonprofit ȋnfiinţată ȋn 2014 pentru a veni ȋn sprijinul tinerilor defavorizaţi din România prin intervenții sociale directe, pragmatice și creative. 
 
Organizația oferă sprijin pentru integrarea socio-profesională a tinerilor instituționalizați: cursuri gratuite de pregătire profesională și stagii de practică, sprijin pentru găsirea unui loc de muncă legal și sprijin pentru găsirea unei locuințe subvenționate. De asemenea, asociația dezvoltă concepte și lansează proiecte sociale care să faciliteze inserția profesională a persoanelor defavorizate.
 
În mai 2014 a fost lansat programul principal al organizației, al cărui scop este de a-i susține pe tinerii care au părăsit - sau urmează să părăsească - sistemul de protecție a copilului, cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani, să facă tranziția (în alte condiții foarte dificilă și împânzită cu riscuri) către viața adultă.
 
La pragul de 6 ani de existență, impactul organizației constă în 28 de județe acoperite, 4264 de tineri participanți la activitățile de dezvoltare personală și profesională organizate și 701 tineri sprijiniți în procesul de integrare socio-profesională, la nivel național.