Asociația Monomyths, în colaborare cu Asociația Young Initiative și Future Station, prezintă Truth2040: Futures Literacy Conference, un eveniment dedicat alfabetizării despre viitor (futures literacy) și importanței sale în educarea tinerilor și a profesorilor. Evenimentul va avea loc pe 9 aprilie în București.

 

Punctul central al conferinței va fi discuția interactivă moderată de reputatul profesor american Peter Bishop, fondatorul Teach the Future. Cu o vastă experiență în prospectivă strategică și 30 de ani de leadership în programul de masterat în foresight la Universitatea din Houston, Bishop a dezvoltat un playbook esențial pentru educarea despre viitor și a fost implicat în numeroase proiecte internaționale de implementare a studiului viitorului în școli, inclusiv în Europa.

 

Alături de Bishop, Diana Stafie, fondatoarea Future Station și expert certificat în foresight și analiză strategică a viitorului, va oferi perspective valoroase și va facilita dialogul asupra integrării conceptului de futures literacy în contextul educațional românesc. Competența de viață Futures literacy (alfabetizarea despre viitor) le oferă tinerilor oportunitatea de a se pregăti pentru un viitor în continuă schimbare, contribuie la îmbunătățirea adaptabilității, stimularea creativității și inovației, luarea deciziilor și consolidarea rezilienței.

 

"Liderii de calibrul lui Peter Bishop și al Dianei Stafie aduc în premieră împreună perspective și expertiză esențiale pentru promovarea înțelegerii și anticipării viitorului în educația din România", a declarat Luminița Ene, coordonatorul proiectului Post-Pandemic Narratives 2040 - Artifacts from the Future of Truth.

 

În cadrul evenimentului va fi prezentat impactul proiectului și va fi lansată oficial Carta Verde - Educația și viitorul, document ce urmărește să lanseze o dezbatere privind elaborarea unor politici de tineret care să abordeze studiul viitorului în contextele educaționale din România. Carta Verde - Educația și viitorul poate fi accesată aici. Totodată, participanții vor avea ocazia să exploreze Truth2040 Toolkit, un ghid interactiv pentru navigarea prin incertitudinile viitorului și pentru a-i face atât pe tineri, cât și pe lucrătorii de tineret, profesori și formatori să se simtă pregătiți pentru orice aduce acesta. Toolkit-ul complet poate fi accesat în limba română aici sau în limba engleză aici.

 

Conferința face parte din Proiectul Post-Pandemic Narratives 2040 – Artifacts from the Future of Truth, realizat de către Asociația Monomyths în parteneriat cu Asociația Young Initiative, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, un program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin intermediul Granturilor SEE 2014-2021. Scopul esențial al acestui proiect este de a întări rolul organizațiilor neguvernamentale în implementarea acțiunilor relevante de identificare și contracarare a conținutului dăunător, dezinformării și discriminării, susținând informarea corectă și angajamentul activ în apărarea drepturilor omului.

 

***

 

Asociația Monomyths, o organizație de tineret activă în București, creează în cooperare cu experți și mentori internaționali contexte și spații interactive de învățare dedicate tinerilor, adolescenților și lucrătorilor de tineret din România, state membre ale Uniunii Europene, țări din regiunea MEDA și Caucaz, America de Sud și Africa. 

www.monomyths.ro

 

Asociația Young Initiative este o organizație nonprofit înființată în 2009 care facilitează experiențe educaționale care să vină în sprijinul celor care își propun să transforme în bine comunitatea în care trăiesc, contribuind la construirea României de mâine. Viziunea noastră: o lume în care fiecare persoană are acces liber la o educație care să îi permită să schimbe în bine comunitatea în care trăiește. O societate educată este o societate puternică și liberă, iar noi credem în puterea educației de a schimba oameni și comunități, de a crea oportunități și de a sprijini copiii, tinerii, educatorii și ONG-urile pentru a se dezvolta la adevăratul lor potențial. Asociația este membră a YMCA, care sprijină dezvoltarea a peste 58 milioane de tineri și 12.000 comunități în peste 120 țări din lume.

www.younginitiative.org

 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.