Acordul de Cooperare privind acordarea titlului ”Capitala Tineretului din România” și pentru implementarea programului ”Ploiești #LetsPLAY Capitala Tineretului din România 2024” a fost semnat ieri, 19 septembrie 2023, după un an de la câștigarea competiției pentru obținerea titlului de către orașul Ploiești, în cadrul unui eveniment care a avut loc la Filarmonica ”Paul Constantinescu” Ploiești.

 

Orașul Ploiești a câștigat titlul ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2024, urmând să își desfășoare mandatul în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2024, cu programul ”Ploiești, Let’s PLAY” (Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth), structurat pe patru direcții de acțiune: crearea contextului de stare de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret și crearea de perspective pentru tineri. Premiul în valoare de 50.000 euro, oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului, reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea și implementarea proiectelor propuse.

 

În cadrul evenimentului pentru semnarea Acordului de Cooperare, panelul a fost format din reprezentanți ai Echipei de Guvernanță ”Capitala Tineretului din România”: Nicoleta Deliu-Pașol, Director Comunicare - Banca Comercială Română | Mircea Meriacri, Președinte - Consiliul Tineretului din România | Tudor Ogner, Director executiv - Capitala Tineretului din România, Președinte - Federația Tinerilor din Cluj | András Farkas, Director Strategic - ”Capitala Tineretului din România 2024” și Director Strategic - Grupul PONT și din reprezentanți ai echipei ”Ploiești #LetsPLAY Capitala Tineretului din România 2024”: Radu Simionescu, Manager program - ”Ploiești #LetsPLAY Capitala Tineretului din România 2024” | Mihaela Tătaru, Manager program - ”Ploiești #LetsPLAY Capitala Tineretului din România 2024”. De asemenea, în cadrul panelului a fost prezent și viceprimarul municipiului Ploiești, Daniel Nicodim.

 

Aceștia au împărtășit perspectivele programului ”Ploiești #LetsPLAY Capitala Tineretului din România 2024”, care se anunță plin de inițiative și inovație, și au prezentat oportunitățile pe care acesta le va aduce orașului Ploiești și, în special, sectorului de tineret.

 

”Ploiești a demonstrat că dorește să urmeze calea întineririi orașului și să alinieze dezvoltarea urbană la nevoile tinerilor. De asemenea, a demonstrat prin acțiunile deja inițiate că este pregătit pentru anul de referință 2024, când va purta titlul ”Capitala Tineretului din România”. Tinerii sunt o resursă și o inspirație pentru orice oraș care vrea să își redefinească viziunea prin nevoile noii generații, pentru că ei vor fi cei care îl vor transforma și vor crea contextul unei stări de bine pe termen lung, alternativa fiind sumbră: declinul demografic, pierderea de talent și regresia urbană, în general. Dar Ploiești dovedește că a înțeles acest lucru, la nivel de autoritate locală, alți factori de decizie, oameni din sectorul privat, toți sunt pregătiți să investească în tineri. Iar tinerii, așa cum au demonstrat și astăzi, sunt pregătiți să fie parte a acestei călătorii, sper eu, magnifice.” a declarat András Farkas, Director Strategic - ”Capitala Tineretului din România 2024”.

 

La dezvoltarea programului ”Ploiești #LetsPLAY Capitala Tineretului din România 2024” au contribuit tinerii și organizațiile de și pentru tineret. Iar, încă de la început, programul s-a bucurat de susținerea Primăriei Ploiești, Consiliului Județean Prahova, Prefecturii Prahova și a tuturor instituțiilor subordonate.

 

Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook Ploiești - Capitala Tineretului din România 2024, putând fi urmărit aici.

 

Toate informațiile despre Capitala Tineretului din România se găsesc pe: https://capitalatineretului.ro/.

 

Despre

Programul ”Capitala Tineretului din România” oferă fiecărui oraș din România oportunitatea unică de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor. Programul se află la cea de-a VIII-a ediție și are la bază principii similare cu cele ale titlului ”Capitala Europeană a Tineretului” gestionat de Forumul European al Tineretului.

 

Istoric

Programul ”Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost: Timișoara 2016-2017 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara / Ce Caut: Timișoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iași 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanța 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (#YouthURL).

 

***

Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, ce funcționează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital). Programul le permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin.

 

Programul ”Capitala Tineretului din România” este implementat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.