Fundația Regală Margareta a României derulează proiectul „Tinere Talente - Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale” în cadrul căruia profesioniștii din sectoarele culturale își pot dezvolta competențele digitale, prin participare la training-urile inovative de comunicare digitală, noi tehnologii și finanțare a proiectelor creative/culturale.

Astfel, în perioada 18 – 28 aprilie 2022, vor fi organizate trei programe de training adresate profesioniștilor din domenii creative și culturale (artiști, coordonatori de organizații de artă vizuală/muzică, manageri de instituții culturale), cu 10 participanți per program, interesați să beneficieze de training-uri de actualizare a competențelor la schimbările tehnologice și trendurile curente.

Training-ul de comunicare digitală în sectoarele creative/culturale, organizat pentru 10 participanți, va asigura actualizarea competențelor și adaptarea la schimbările tehnologice necesare pentru creșterea valorii aduse domeniului cultural-creativ în România prin metode de digitalizare a conținutului artistic și de prezentare a lui în mediul online, prin noi metode de construire a unei prezențe digitale eficiente și a unei strategii de comunicare pe termen lung pentru promovarea proiectelor sau evenimentelor cu specific cultural. Training-ul se va desfășura în perioada 18 – 19 aprilie 2022, în intervalul 10:00 – 15:00.

În cadrul training-ului de noi tehnologii în sectoarele creative/culturale, organizat pentru 10 participanți, se vor aborda teme precum dezvoltarea competențelor de adaptare a proiectelor la schimbările tehnologice și creșterea interacțiunii cu publicul prin intermediul tehnologiei și instrumentelor digitale. Training-ul de noi tehnologii se va desfășura în perioada 20 – 21 aprilie 2022, în intervalul 10:00 – 15:00.

Iar prin training-ul de finanțare a proiectelor creative/culturale, pentru 10 participanți, se vor oferi informații de accesare a fondurilor naționale și europene, dar și de organizare a acțiunilor de fundraising sau crowdfunding. Training-ul de finanțare a proiectelor creative/culturale se va desfășura în perioada 27 – 28 aprilie 2022, în intervalul 10:00 – 15:00.

Cele trei training-uri vor fi susținute de traineri cu experiență în derularea de activități profesionale în domeniile creative și culturale. La finalul fiecărui training, participanții vor primi diplome de participare care vor atesta cunoștinele acumulate.

Participarea la programul de training-uri inovative este gratuită. Doritorii pot opta pentru un singur program de training din cele trei: comunicare digitală, noile tehnologii sau finanțarea proiectelor creative/culurale. Înscrierile sunt deschise până pe 15 aprilie 2022.

La aceste training-uri inovative se pot înscrie doar cei care nu au participat anterior la workshop-urile de dezvoltare antreprenorială, susținute în perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022, în cadrul proiectului Tinere Talente - Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale.

Proiectul Tinere Talente - Susținerea artiștilor și profesioniștilor din sectoarele creative și culturale se desfășoară în perioada septembrie 2021 – august 2022, și urmărește dezvoltarea sustenabilă și inovativă a industriilor culturale și creative din România, prin stimularea aptitudinilor și dezvoltarea competențelor tinerilor artiști plastici și muzicieni. Proiectul vizează, de asemenea, asigurarea unui transfer de cunoștințe de la nivel european în plan local prin schimb de experiență, program de mobilitate și inițiative de stagiuni de artă contemporană tip concert și expoziție, prin cooperarea bilaterală cu P1 - Nedland Kultur din Norvegia. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA. Valoarea totală a proiectului este de 963.678 lei (195.809,81 EUR), dintre care valoarea nerambursabilă este de 867.310,20 lei (176.228,83 EUR).




***
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. 

Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 30 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. 

Nedland Kultur este o companie privată din Norvegia care dispune de o experiență de peste 20 de ani în proiecte culturale, colaborări inter-culturale, organizare de concerte și festivaluri, digitalizare muzicală etc. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam și Egipt, inclusiv în România. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.nedlandkultur.com.