Fundația Inimă de Copil este, în aceste zile, gazda proiectului „ENERGY, IDEAS, ACTION, CHANGE”, finanțat de Programul Erasmus+ al Uniunii Europene. 28 de cursanți din patru țări (Polonia, Bulgaria, Turcia și România) identifică împreună, în cadrul workshop-urilor, soluții creative în procesul de învățare pentru tineri.

Scopul principal al cursurilor este de a dezvolta competențele celor care lucrează cu tinerii în utilizarea culturii și creativității pentru a promova învățarea informală. În plus, proiectul are drept țintă indirectă creșterea competențelor transversale ale lucrătorilor de tineret și ale tinerilor, deoarece instrumentele pe care le vor învăța pot fi utilizate în educația formală și pe piața forței de muncă.

Participanții fac schimb de experiență, află care sunt dificultățile cu care se confruntă în procesul de educare a tinerilor și identifică soluții pentru o educație cât mai bună pentru noile generații.

Abdul Qadir, moderator al cursurilor: „Împărtășim aici felul în care abordăm educația tinerilor, inclusiv a celor care provin din medii defavorizate. Vorbim despre dificultățile cu care ne confruntăm în acest proces și aflăm din experiențele fiecăruia dintre participanți. Ne dorim să găsim soluții pentru ca tinerii să dobândească cunoștințe și competențe, să aibă rezultate mai bune pentru a reuși să se integreze pe piața muncii. În cadrul proiectului, deschidem puțin orizontul și punem totul în context european”.

Kasia Topolska (Polonia): „Programele Erasmus oferă mediul necesar pentru întâlniri care mai târziu vor avea efecte în jurul nostru, atât din punct de vedere profesional, cât și personal”.

Nataliya Lukova (Bulgaria): „Erasmus+ este un program care schimbă perspectivele, lărgește orizonturi și oferă țeluri noi în viață. Proiecte precum „ENERGY, IDEAS, ACTION, CHANGE” oferă oportunități de dezvoltare indiferent de vârstă și sprijină tinerii, profesorii și profesioniștii în domeniu să dezvolte competențe și atitudini durabile. Colegii mei din Bulgaria mi-au spus că Erasmus+ este pentru ei o ocazie să se dezvolte și sunt recunoscători că Asociația pentru sprijinul societății și a tinerilor din Ruse, alături de Fundația Inimă de Copil, a investit în ei. Fiecare persoană ar trebui să treacă măcar o dată prin experiența Erasmus+, pentru că cine participă o dată este marcat pentru totdeauna”.

Ece Köksal (Turcia): „Este un proiect important, am aflat multe lucruri pe care le putem folosi. Activitățile specifice fiecărei țări, pe care le-am învățat aici, le vom adapta la cultura noastră. A fost cel mai instructiv și mai folositor proiect la care am participat până acum”.

Anna Burtea, director Fundația Inimă de Copil: „Învățarea prin experiență, inclusiv în cazul adulților, este una dintre cele mai eficiente căi pentru învățare. Programele Erasmus oferă ocazii extraordinare de a întâlni oameni, profesioniști, tineri din culturi diferite, țări diferite, a înțelege problemele din fiecare țară dar și soluțiile găsite, creativitatea colectivă astfel se dezvoltă și beneficiile reciproce sunt incredibile. Reducem astfel, prin proiectul pe care noi îl derulăm împreuna cu partenerii noștri, distanțele dintre persoane, țări, culturi, experiențe profesionale diferite și încurajăm formarea adulților care lucrează cu tineri, inclusiv pentru tinerii din medii vulnerabile”.

Programul se derulează pe parcursul întregii săptămâni curente.

***

Despre Fundația Inimă de Copil

Inimă de Copil este cea mai mare organizație din regiune care administrează și implementează servicii sociale pentru copii și familii în nevoie, copii și tineri cu dizabilități și este recunoscută ca una dintre cele mai bune și eficiente organizații care furnizează servicii sociale. Inimă de Copil luptă de 24 de ani să ofere, prin educaţie, o șansă la un viitor mai bun copiilor vulnerabili și visează la o Românie în care, în mod firesc, oamenii fac bine celor aflați în dificultate. În anul 2020, 285 de copii au beneficiat de programele de educație și sănătate ale Fundației Inimă de Copil, iar alți 310 au primit sprijinul de care aveau nevoie. Au fost investite mii de ore pentru a oferi ajutor la teme, consiliere și dezvoltare pentru copiii din centrele fundației.

www.inimadecopil.ro