Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română au deschis apelul pentru depunerea candidaturilor în vederea dobândirii titlului ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2025. Termenul limită pentru runda 1 este 17 iulie 2023, ora 16:59, iar documentația completă se depune în format electronic pe capitalatineretului.ro.

 

Programul ”Capitala Tineretului din România” oferă fiecărui oraș din România oportunitatea unică de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor. Programul se află la cea de-a VIII-a ediție și are la bază principii similare cu cele ale titlului ”Capitala Europeană a Tineretului” gestionat de Forumul European al Tineretului.

 

“Capitala Tineretului din România creează contexte pentru tineri de a se reconecta și de a colabora cu autoritățile, ONG-urile și mediul privat. Programul scoate în prim-plan rolul tinerilor în dezvoltarea societății și le oferă oportunitatea de a se afirma prin intermediul proiectelor pe care le dezvoltă, activităților și participării active. Tinerii sunt un mecanism puternic care ajută orice oraș să progreseze, iar prin intermediul Capitalei Tineretului din România, aceștia reușesc să își facă nu doar vocea, dar și ideile auzite și implementate.” - Tudor Ogner, Director executiv - Capitala Tineretului din România.

Cine poate aplica

Primăriile din orice localitate de rangul 0, I, II sau III (municipii și orașe) din România (conform Legii nr. 351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național) pot candida pentru titlul ”Capitala Tineretului din România” 2025. Sectoarele capitalei României, respectiv Municipiul București (prin primăriile aferente), de asemenea, pot să aplice pentru acest titlu.

 

“Capitala Tineretului din România aduce în fața organizațiilor de tineret și în fața administrației unui oraș provocarea de a lucra împreună în interesul tinerilor și, în general, în interesul comunității. Pentru sectorul de tineret din orașele care au reușit până acum să câștige acest titlu, anvergura programului pe care l-au dezvoltat a fost de departe cel mai ambițios lucru construit pentru tinerii din acea comunitate, lucrând împreună. Tocmai acest „împreună” face ca acest program să poată fi un veritabil ambasador al încrederii: între tineri, între organizații, între tineri și oamenii care le conduc orașele și instituțiile, între comunitate și mediul privat, dar și între orice tip de actori care au ceva de spus în dezvoltarea acestui ecosistem.” - Mircea Meriacri, Președinte - Consiliul Tineretului din România.

Calendar

•    Runda I | Sesiune de depunere: 2 mai - 17 iulie 2023, ora 16:59

•    Evaluare candidaturi pentru 2025: 19 iulie - 21 august 2023

•    Anunțare finaliști pentru ”Capitala Tineretului din România” 2025: 22 august 2023

•    Runda II | Sesiune de depunere: 23 august - 16 octombrie 2023, ora 16:59

•    Evaluare candidaturi finaliste pentru 2025: 18 octombrie - 15 noiembrie 2023

•    Decernarea titlului ”Capitala Tineretului din România” 2025: 18 noiembrie 2023

 

“A încerca înseamnă deja că nu stăm pe loc, că un oraș caută să găsească soluții pentru nevoile tinerilor. Capitala Tineretului din România urmărește să îmbunătățească starea de bine, perspectivele de viitor și participarea tinerilor în comunitatea în care au crescut și trăiesc. În toate procesele de candidatură pe care le-am observat, le-am trăit, am remarcat eliberarea unor forțe pozitive care au coalizat parteneri, au aliniat obiective și viziuni și au creat un numitor comun ce a depășit bariere obișnuite între organizații, instituții și comunitate. Încurajez orice oraș să încerce, să experimenteze, să învețe. Și desigur să îndrăznească să viseze mare. Efectele pot fi incredibile.” - András Farkas, Director strategic, Coordonator proces de selecție - Capitala Tineretului din România.

Juriu
Este format din 25 de personalități care activează în sectorul public, privat sau neguvernamental, cu experiență în domeniul tineretului, atât la nivel local și regional, cât și la nivel național și european: Alexia Ardereanu, Coordonator Comunicare - Târgu Jiu Capitala Tineretului din România 2023 | Iulia Botar, Manager CSR & Comunicare - Graffiti PR | Julien Chiappone-Lucchesi, Director - Institutul Francez din România și Președintele - EUNIC România | Ovidiu Cîmpean, Secretar de Stat - Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene | Andrei Coșuleanu, Fondator și Președinte - Act for Tomorrow | Bogdan Crișan, Președinte - Fundația Județeană pentru Tineret Timiș | Miruna Croitoru, Președinte - Consiliul Elevilor din România | Sabina Dimitriu, Președinte - Asociația Profesională a Urbaniștilor din România | Mihai Dragoș, Vicepreședinte - Consiliul Economic și Social | Alexandru Drăghia, Delegat de Tineret al României - Organizația Națiunilor Unite | Tana Foarfă, Director - Europuls - Centrul de Expertiză Europeană | Mihaela Gîrleanu, Director Executiv - Organizația Națională Cercetașii României |Valer Hancaș, Corporate Affairs & Communication Director - Kaufland România | Izabella Kacsó-Doboly, Secretar de Stat - Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse | Adina Marina Șerban, Membru - Pool of European Youth Researchers,  Consiliul Europei | Victor Negrescu, Vicepreședinte - Comisia pentru Educația, Cultură, Tineret, Sport și Media din Parlamentul European | Raluca Negulescu-Balaci, Director Executiv - UiPath Foundation | Corina Pintea, Director Executiv - Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat | Dragoș Pîslaru, Președinte - Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Parlamentul European | Andrei Popescu, Coordonator, Corpul European de Solidaritate - Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale | Diana Sabo, Lucrător de tineret, Președinte - Asociația DEIS | Andreea Scrioșteanu, Membru al Board-ului - Forumul European de Tineret | Ionuț Sibian, Director Executiv - Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile | Oana Țînțar, Președinte - Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România | Oana Țoiu, Președinte - Comisia Tineret și Sport, Camera Deputaților.

Premii
Orașului câștigător îi va fi acordat un premiu financiar în valoare de 50.000 de euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul ”Capitala Tineretului din România” 2025 va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private, iar deținătorul titlului va beneficia de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.

”BCR susține dezvoltarea comunităților locale, atât prin educație, cât și prin stimularea tinerilor. Capitala Tineretului din România, găzduită de alt oraș în fiecare an, este programul perfect pentru a descoperi viitorul așa cum îl gândesc tinerii, ce își doresc ei mai bun pentru orașul lor, cum pot crește și cum se pot dezvolta într-un oraș transformat de tineri pentru tineri într-o comunitate, pe care să o poată numi cu mândrie <acasă>” - Nicoleta Deliu-Pașol, Director comunicare - Banca Comercială Română.

 

Toate informațiile despre Apelul pentru depunerea candidaturilor în vederea dobândirii titlului ”Capitala Tineretului din România” pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2025 se găsesc aici: https://capitalatineretului.ro/apel_2025

 

Istoric

Programul ”Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost: Timișoara 2016-2017 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara / Ce Caut: Timișoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iași 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanța 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (YOUth URL). Pentru anul 2024, titlul ”Capitala Tineretului din România” a fost decernat orașului Ploiești.

 

Capitala Tineretului din România 2023 - Târgu Jiu

Orașul Târgu Jiu aduce în prim plan conceptul #YouthURL (UnLearn, ReLearn, Learn), care are drept pilon central învățarea, iar activitățile pentru tineri cuprind de la acțiuni de voluntariat, podcasturi, cursuri, consiliere, aplicații mobile, imnul tinerilor până la competiții și crearea unor spații destinate tinerilor. De asemenea, anul acesta Târgu Jiu va găzdui Gala Tineretului (18 noiembrie) și Summitul Tinerilor 8.0 (16 - 19 noiembrie).

 

 

***

Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, ce funcționează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital). Programul le permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin. Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

 

Programul ”Capitala Tineretului din România” este implementat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.