În data de 5 Aprilie 2020, mișcarea Fridays for Future România a inițiat campania #SemneazăPentruViitor. Aceasta reprezintă o scrisoare deschisă, adresată Guvernului României, Senatului și Camerei Deputaților, prin care tinerii din România solicită un răspuns național unic la pandemia de COVID-19.
 
Către: Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților
Titus Corlățean, președinte interimar Senat
 
Noi, tinerii din această țară, și viitorul, așa cum ne considerați, ne unim în apelul nostru și solicităm un răspuns național unic la această pandemie COVID-19, un răspuns care să asigure o recuperare și o tranziție justă către un viitor mai bun pentru noi toți și în special pentru cei mai afectați de această criză. Alegerile pe care le facem astăzi vor contura societatea, economia, sănătatea și climatul pentru deceniile următoare. 
 
Întrucât factorii decizionali construiesc planuri pentru redresarea economiei, acum este momentul să fie adresate crizele interrelaționate ale inegalității bogăției, rasismului și declinului ecologic - în special criza climatică, care a existat cu mult înainte de COVID-19, și care acum riscă să fie intensificată.
 
Este momentul potrivit pentru a face alegeri decisive în salvarea vieților, dar și pentru a fi îndrăzneți  în crearea unui drum către un viitor cu adevărat sănătos, prin implementarea unor măsuri sociale juste, inclusive și a unor politici care să prioritizeze sănătatea mediului.
 
Noi, tinerii, susținuți de organizațiile semnatare și de cetățenii acestei țări,  solicităm un răspuns la COVID-19 pentru a contribui la o redresare echitabilă social și orientată către politici care adresează criza climatică. Răspunsurile la toate nivelurile trebuie să respecte aceste cinci principii:
 
1. PRIORITIZAȚI SĂNĂTATEA OAMENILOR, FĂRĂ EXCEPȚII
Investiți în sistemul sanitar și garantați accesul indiferent de condiția socială. Sancționați companiile private care refuză să se mobilizeze în situații de criză.
 
2. SOLIDARITATE SOCIALĂ FĂRĂ GRANIȚE - RESPECTAȚI DREPTURILE CIVILE
Acordați sprijin comunităților defavorizate și  țărilor în nevoie. Nu folosiți criza Covid-19 ca scuză pentru a călca în picioare drepturile omului, libertățile civile și democrația.
 
3. SPRIJIN ECONOMIC DIRECȚIONAT CĂTRE OAMENI, NU CĂTRE CORPORAȚII
Asistența direcționată către anumite industrii trebuie să fie direcționată către comunități și lucrători, nu către acționari sau directori corporativi, și nu către corporații care nu se angajează să abordeze criza climatică.
 
4. CREAREA REZILIENȚEI PENTRU VIITOARE CRIZE 
Trebuie să creăm  locuri de muncă decente care să ajute la realizarea unei tranziții juste pentru lucrători și comunități, către viitorul cu carbon zero de care avem nevoie. Investiți în dezvoltarea producției locale, eficientizarea sistemelor și adaptarea acestora în conformitate cu contextul în care ne aflăm ca civilizație.
 
5. FĂRĂ COMPROMISURI ECOLOGICE
Nu sacrificați progresul făcut în ceea ce privește ecologia și durabilitatea. Politicile de mediu și dezvoltarea sustenabilă trebuie să fie nucleul deciziilor luate de acum înainte.
 
Photo by William on Unsplash