Slobozia (județul Ialomița) și Vaslui (județul Vaslui) sunt orașele candidate pentru titlul ”Capitala Tineretului din România” în 2025, un program inițiat de Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română.

 

Anual, un oraș din România primește titlul Capitala Tineretului din România în urma unui concurs de concepte și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură.

 

În urma apelului, care s-a desfășurat în perioada 2 mai - 17 iulie 2023, primăriile din Slobozia și Vaslui au depus candidaturile pentru a deveni Capitala Tineretului din România în anul 2025. După această etapă, cele două candidaturi vor fi evaluate de către membrii juriului, urmând ca în data de 18 noiembrie 2023 să fie anunțat orașul câștigător al titlului ”Capitala Tineretului din România” pentru anul 2025.

 

”În fiecare an, orașe românești își asumă să se îndrepte către un parcurs de investiție în tineri, realizând că viitorul orașelor în sine depinde mult de acest lucru. În acest an, Slobozia și Vaslui și-au asumat să pornească pe această cale. Competiția în sine este deja un context prin care se formează parteneriate noi, aparent neobișnuite, prin care actori ai municipalității și ai sectorului de tineret încep sau își consolidează colaborarea. Cred că aceste orașe au făcut un pas semnificativ înspre îmbunătățirea calității vieții, perspectivelor de viitor și participării tinerilor, iar în parcursul lor până la momentul final al anunțării orașului purtător al titlului în 2025 vor avea și mai multe experiențe de învățare și noi ne vom asigura de o vizibilitate națională pentru efortul depus de ambele orașe și comunitățile locale de tineri.” - András Farkas, Director strategic al programului ”Capitala Tineretului din România”.


Juriul este format din 25 de personalități care activează în sectorul public, privat sau neguvernamental, cu experiență în domeniul tineretului, atât la nivel local și regional, cât și la nivel național și european: Alexia Ardereanu, Coordonator Comunicare - Târgu Jiu Capitala Tineretului din România 2023 | Iulia Botar, Manager CSR & Comunicare - Graffiti PR | Julien Chiappone-Lucchesi, Director - Institutul Francez din România și Președintele - EUNIC România | Ovidiu Cîmpean, Secretar de Stat - Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene | Andrei Coșuleanu, Fondator și Președinte - Act for Tomorrow | Bogdan Crișan, Președinte - Fundația Județeană pentru Tineret Timiș | Miruna Croitoru, Președinte - Consiliul Elevilor din România | Sabina Dimitriu, Președinte - Asociația Profesională a Urbaniștilor din România | Mihai Dragoș, Vicepreședinte - Consiliul Economic și Social | Alexandru Drăghia, Delegat de Tineret al României - Organizația Națiunilor Unite | Tana Foarfă, Director - Europuls - Centrul de Expertiză Europeană | Mihaela Gîrleanu, Director Executiv - Organizația Națională Cercetașii României |Valer Hancaș, Corporate Affairs & Communication Director - Kaufland România | Izabella Kacsó-Doboly, Secretar de Stat - Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse 2021-2023 | Adina Marina Șerban, Membru - Pool of European Youth Researchers,  Consiliul Europei | Victor Negrescu, Vicepreședinte - Comisia pentru Educație, Cultură, Tineret, Sport și Media din Parlamentul European | Raluca Negulescu-Balaci, Director Executiv - UiPath Foundation | Corina Pintea, Director Executiv - Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat | Dragoș Pîslaru, Președinte - Comisia pentru Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale, Parlamentul European | Andrei Popescu, Coordonator, Corpul European de Solidaritate - Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale | Diana Sabo, Lucrător de tineret, Președinte - Asociația DEIS | Andreea Scrioșteanu, Membru al Board-ului - Forumul European de Tineret | Ionuț Sibian, Director Executiv - Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile | Oana Țînțar, Președinte - Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România | Oana Țoiu, Președinte - Comisia Tineret și Sport, Camera Deputaților.

 

Orașului câștigător îi va fi acordat un premiu financiar în valoare de 50.000 de euro din partea Băncii Comerciale Române. Titlul ”Capitala Tineretului din România” 2025 va oferi și oportunitatea de a atrage alte surse de finanțare din diferite surse publice și private, iar deținătorul titlului va beneficia de posibilitatea de a găzdui diferite evenimente de rang național organizate de instituții publice și rețele de tineret din România.

 

”Capitala Tineretului din România creează contexte pentru tineri de a se reconecta și de a colabora cu autoritățile, ONG-urile și mediul privat. Ne bucurăm să vedem un interes din ce în ce mai crescut din partea primăriilor și a organizaților de tineret în dezvoltarea de aplicații ce le oferă oportunitatea de a dezvolta mecanisme puternice care ajută orice oraș să progreseze. Doresc să felicit toate orașele din România care s-au înscris pentru competiția din 2025 și sunt convins că procesul în sine de aplicare reprezintă o experiență de învățare unică care poate fi valorificată de toate orașele indiferent de rezultat.” - Tudor Ogner, Director executiv al programului ”Capitala Tineretului din România”.

 

Târgu Jiu, Capitala Tineretului din România în 2023, aduce în prim plan învățarea prin conceptul #YouthURL (UnLearn, ReLearn, Learn) și va găzdui:

 
#Summitul Tinerilor 8.0 (16 - 18 noiembrie) cu tema ”ABILITATE/AGILITATE”, ce vizează dezvoltarea flexibilității tinerilor pentru adaptarea la viitor printr-un proces de învățare agilă (agile learning).

 

# Green Change Festival (octombrie - noiembrie) va cuprinde o expoziție, proiecții de film și dezbateri pe tema sustenabilității orașului, organizate în parteneriat cu GreenPeace România.

 

# Festivalul Nonformal de Educație Incluzivă (octombrie): spectacole și ateliere despre metode incluzive pentru lucrătorii de tineret și alți profesioniști care lucrează sau sunt interesați să lucreze cu persoane cu dizabilități (educatori, profesori, formatori, facilitatori, consilieri școlari, psihologi).

 

# Hackathon Fix IT Târgu Jiu (septembrie): un eveniment de 48 de ore în care participanții trebuie să prezinte soluții IT pentru a rezolva diverse probleme.

 

# Festivalul NARATIV (7 - 8 octombrie), organizat în parteneriat cu Editura Curtea Veche, cuprinde două zile de ateliere, conferințe și dezbateri pentru tineri de până la 18 ani, părinți și profesori.

 

Toate informațiile despre Capitala Tineretului din România se găsesc pe: https://capitalatineretului.ro/.

 

Programul ”Capitala Tineretului din România” oferă fiecărui oraș din România oportunitatea unică de a-și transforma propriile viziuni în proiecte de dezvoltare concrete, timp de un an de zile, cu participarea activă a tinerilor. Programul se află la cea de-a VIII-a ediție și are la bază principii similare cu cele ale titlului ”Capitala Europeană a Tineretului” gestionat de Forumul European al Tineretului.

 

Istoric

Programul ”Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului. Orașele purtătoare ale titlului ”Capitala Tineretului din România” au fost: Timișoara 2016-2017 (ediție pilot axată în jurul conceptului CHECK-OUT Timișoara / Ce Caut: Timișoara), Bacău 2017-2018 (COLOREAZĂ-ȚI GENERAȚIA), Baia Mare 2018-2019 (#Uturn), Iași 2019-2020 (#rlSeUP!), Constanța 2021-2022 (#ComeToSEAus), Târgu Jiu 2023 (#YouthURL). Pentru anul 2024, titlul ”Capitala Tineretului din România” a fost decernat orașului Ploiești.

 

***

Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, ce funcționează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital). Programul le permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin.

 

Programul ”Capitala Tineretului din România” este implementat în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.