24 de lucrători de tineret europeni participă la un curs intensiv de formare despre antreprenoriat social în cadrul proiectului Entrepreneurship Learning in an Active Network (ELAN), co-finanțat prin programul Erasmus+. Pe parcursul celor 8 zile ale cursului, participanții vor învăța din poveștile de succes ale antreprenorilor sociali din România și vor construi de la 0 un proiect de antreprenoriat social. 
 
În perioada 22-29 ianuarie 2020, Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit susține un curs de formare pentru reprezentanții a șase organizații de tineret din Polonia, Spania, Macedonia de Nord, Lituania, Grecia și România. Obiectivele cursului de formare sunt: dezvoltarea competențelor de antreprenoriat și abilități specifice, testarea de metode și concepte de educație antreprenorială și antreprenoriat social, dar și crearea a cel puțin 4 propuneri de proiecte de antreprenoriat social pe care să le dezvolte ulterior in organizațiile lor. 
 
Cursul din cadrul proiectului ELAN este o invitație pentru lucrătorii de tineret de a-și redescoperi creativitatea, spiritul de inițiativă, instrumente și metode eficiente de educație antreprenorială. Aceștia vor experimenta și se vor familiariza cu etapele de lansare a unui start-up social și să creeze un plan de afaceri pentru acesta. 

“Așteptările tinerilor de la lucrătorii de tineret s-au modificat în ultimii ani. Mulți dintre aceștia au nevoie de sprijin în dezvoltarea profesională și îndrumare în lansarea propriilor start-up-uri. În același timp, organizațiile de tineret își propun să aibă un impact crescut la nivel local și să dezvolte proiecte de antreprenoriat social. Astfel, proiectul ELAN vine atât în sprijinul lucrătorilor de tineret, cât și al organizațiilor lor.”, a declarat Alexandra Oros, inițiatoarea proiectului. 
 
În cadrul proiectului, organizațiile și participanții vor contribui la crearea a patru planuri de business social, precum și 6 hărți interactive care familiarizează tinerii cu oportunitățile referitoare la educație antreprenorială. Această inițiativă vine în completarea proiectului strategic Youth Social Entrepreneurship Hub, în cadrul căreia a fost dezvoltată o platformă de învățare pe tema antreprenoriatului social în limba engleză. De asemenea, echipa CLNR a dezvoltat manuale de educație antreprenorială în 3 comunități din Județul Călărași și organizează ateliere pe acest topic pentru circa 400 de elevi și 15 cadre didactice. 
 
Proiectul ELAN este implementat de Asociația Centrul pentru Legislație Non-profit pe perioada a opt luni, cu sprijinul financiar al Programului Comisiei Europene – Erasmus+ și al organizațiilor partenere - Xano Channel asociación para el Desarrollo comunitario (Spania), 4YOUth Foundation for Supporting Youth Initiatives (Polonia), Asociacija "Aktyvus jaunimas" (Lituania), Association for Sustainable Development Sfera Macedonia Bitola (Macedonia de Nord) și Neoi ellados se eyropaiki drasi (Grecia). 

***
Centrul pentru Legislație Non-profit este o organizație non-profit, neguvernamentală lansată în 2013 cu scopul de a oferi o informare corectă și răspunsuri clare cu privire la aspectele juridice cu care se confruntă asociațiile și fundațiile în activitatea lor curentă. Asociația a creat o platformă de resurse pentru organizațiile non-guvernamentale - www.legiong.ro și un serviciu de monitorizare a deciziei publice - issuemonitoring.ro.