Techcelerator aduce în România și Bulgaria Venture Program, programul de pre-accelerare lansat de EIT Digital, dezvoltat pentru a sprijini echipele antreprenoriale aflate în stadiu incipient în călătoria lor către piața vizată. Programul este deschis echipelor din Țările Baltice, Europa de Est și Europa de Sud (lista completă a celor 19 țări este disponibilă aici).
Echipele antreprenoriale, neîncorporate, cu planuri de afaceri digitale deep tech, sunt încurajate să aplice până pe 8 aprilie, 2022.

Venture Program îi conduce pe tinerii antreprenori de la idee la investiție în mai puțin de un an. Echipele selectate vor primi un training intens de 8 săptămâni, vor beneficia de sprijin pentru a-și construi MVP-ul, precum și de sprijin financiar din partea investitorilor, pentru a naviga eficient prin primul an de construire a afacerii lor.

În ultimele zile ale programului, când au loc prezentările proiectelor („Pitch Days”), echipele au șansa de a-și valida soluția de afaceri prezentând-o în fața investitorilor, a potențialilor clienți și a experților din comunitatea tehnologică.

Programul va selecta echipe multidisciplinare neîncorporate, cu cele mai bune idei de afaceri inovatoare, PoC sau prototip într-una dintre verticalele pieței EIT Digital 5: Digital Industry, Digital Cities, Digital Wellbeing, Digital Tech și Digital Finance. Printre alte criterii de selecție se numără: provocarea de piață sau de afaceri abordată, tehnologia care stă la baza produsului/serviciului, cât de inovator este produsul, piața globală și riscurile aferente modelului de afaceri.

Toate echipele acceptate vor primi un grant de 5.000 de euro la selectarea în program. Echipele câștigătoare vor primi un grant de până la 25.000 EUR.

Programul de pre-accelerare începe pe 10 mai, durează 2 luni și se va organiza online. Programul complet durează până pe 30 noiembrie 2022. Fondatorii interesați sunt invitați să aplice până pe 8 aprilie, aici. Mai multe informații despre program sunt disponibile aici.

În ultimii patru ani, programul EIT Digital Venture a sprijinit peste 93 de echipe și peste 200 de antreprenori într-un stadiu incipient al dezvoltării lor. Multe dintre aceste echipe au atras investitori în timpul sau la scurt timp după programul de pre-accelerare.
 
Credem cu tărie în impactul pe care România și Bulgaria îl pot avea în cadrul sistemului european de inovare, prin urmare căutăm să le sporim contribuția deschizând drumul pentru ca tinerii antreprenori din regiune să își înceapă afacerea și să aibă succes. Împreună suntem mai puternici, mai informați, mai eficienți întotdeauna. ROTSA promovează constant start-up-urile românești și lucrează mereu la consolidarea ecosistemului de start-up-uri din Europa”, afirmă Tudor Pasc, Incubation Director, ROTSA.

În plus față de concentrarea noastră pe start-up-urile de tehnologie pre-seed, Techcelerator este mereu dornic să sprijine afacerile aflate în stadiu incipient. Anul acesta, suntem bucuroși să facem acest lucru prin Venture Program, în calitate de membri ai Institutului European de Inovare și Tehnologie. Este foarte necesar să lucrăm cu fondatorii, chiar din stadiul de idee și să-i sprijinim pe cei mai buni pentru ca aceștia să crească și să devină următorii unicorni din regiune. E nevoie de dorința de a o face și de hotărârea și dedicarea de a construi o afacere viabilă”, precizează Cristina Țoncu, co-fondator Techcelerator.

 
***
Techcelerator proiectează și implementează programe de accelerare și evenimente care vizează start-up-urile de tehnologie din România și Europa de Sud-Est. Cu sediul în București și Cluj-Napoca, Techcelerator este primul accelerator din România care a alocat fonduri pentru dezvoltarea companiilor high-tech în faza de accelerare și post-accelerare. Pentru accelerare și investiții sunt vizate companiile tinere inovatoare cu potențial ridicat de dezvoltare internațională și expansiune din industrii în creștere, cum ar fi FinTech, B2B SaaS, eHealth, PropTech, securitate cibernetică, inteligență artificială, transformare digitală și altele. Techcelerator beneficiază de sprijinul strategic oferit de GapMinder Venture Partners și colaborează cu alți investitori locali și europeni pentru a susține ecosistemul tehnologic din România și Europa de Sud-Est.

Techcelerator a susținut cu succes peste 50 de start-up-uri în cadrul rundelor anterioare de accelerare, precum și prin diverse programe de suport, organizate de acesta sau în parteneriat cu alte entități din ecosistem. În cei trei ani de la lansare, companiile din portofoliul Techcelerator au beneficiat de o investiție totală de peste 5 milioane EUR din rundele de investiții atrase până acum.


Romanian Tech Startups Association este o organizație neguvernamentală înființată în urmă cu 10 ani, care a trecut printr-o schimbare de branding în 2021 și care își propune să promoveze, să susțină și să reprezinte interesele start-up-urilor de tehnologie din România. Alături de ClujHub și Techcelerator, ROTSA face parte dintr-un grup al cărui scop este să creeze un mediu dezvoltat pentru startup-urile de tehnologie. Din 2010, organizația s-a dezvoltat și s-a alăturat ca partener într-o serie de proiecte de anvergură în domeniul dezvoltării antreprenoriatului în România.

ROTSA, prin colaborarea cu principalii jucători din ecosistemul national al start-up-urilor de tehnologie, realizează cartografierea națională a start-up-urilor tech din România, în efortul de a genera date legate de starea și evolutia start-up-urilor de tehnologie. Viziunea ROTSA este de a dezvolta și susține ecosistemul start-up-urilor de tehnologie, fiind totodată un conector pentru principalii jucători și o legătură cu alte ecosisteme internaționale. În 2021, ROTSA a fost selectată să reprezinte ecosistemul startup-urilor din România la nivelul UE, făcând parte din European Startup Network, o organizație compusă din 31 de asociații naționale de startup-uri din toată Europa și susținută de comisarul UE Mariya Gabriel.

Principalele obiective ale asociației sunt: promovarea intereselor profesionale, economice și sociale ale start-up-urilor de tehnologie din România; promovarea la nivel european a start-up-urilor de tehnologie din România prin afilierea la rețele și parteneriate europene; dezvoltarea unui model de incubare testat care poate fi replicat local; facilitarea dialogului între start-up-urile de tehnologie și finanțatorii, publici sau privați, pentru a determina și înțelege nevoile de finanțare.


EIT Digital crede în crearea și modelarea unei Europe digitale competitive, care să fie incluzivă, echitabilă și durabilă și urmărește un impact global prin inovarea europeană alimentată de talentul antreprenorial și tehnologia digitală.

EIT Digital întruchipează viitorul inovației prin mobilizarea unui ecosistem pan-european de inovare deschisă, cu mai multe părți interesate, format din corporații europene de top, IMM-uri, startup-uri, universități și institute de cercetare, unde studenții, cercetătorii, inginerii, dezvoltatorii de afaceri și investitorii se ocupă de tehnologie, talente, competențe, afaceri și nevoile de capital ale antreprenoriatului digital.

EIT Digital construiește următoarea generație de companii, produse și servicii digitale și generează talent antreprenorial digital, susținând companiile și pe antreprenori, pentru ca aceștia să ajungă la frontiera inovației digitale, oferindu-le tehnologie, talente și sprijin pentru creștere.

EIT Digital este o comunitate de cunoaștere și inovare a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT). EIT Digital este cofinanțat de Uniunea Europeană.