United We Stand for European Values este un proiect al Asociației Young Initiative, finanțat prin Corpul European de Solidaritate, care urmărește să dezvolte gândirea critică a tinerilor din regiunea București-Ilfov și împuternicirea civică a acestora. 
 
Începând cu luna februarie a anului 2019, 14 voluntari ai Asociației Young Initiative și-au început călătoria alături de primul proiect de solidaritate al Asociației. Ei au ales să dezvolte  gândirea critică și să-i ajute pe tinerii din regiunea București-Ilfov să-și dezvolte spiritul civic astfel încât să fie mai activi în societate și să se preocupe de situațiile care îi vizează în mod direct sau indirect.
 
Cu activități precum simulări de proces decizional, dezbateri pe teme de interes la nivel european și ateliere de educație civică, echipa proiectului a reușit să promoveze valorile europene și să ajungă până în prezent la peste 70 de tineri. Iată câteva dintre gândurile participanților la aceste workshopuri:
 
● A fost o activitate interactivă unde am învățat foarte multe lucruri, dar toate „ambalate" foarte bine sub forma jocurilor.

● Programul a fost bine structurat. Nici nu am realizat când a zburat timpul, având activități diverse si drăguțe.

● Am înțeles mai bine procesul decizional, am cunoscut oameni noi și, cel mai important, am învățat lucruri noi.

● Am abordat idei care m-au făcut să mă gândesc cum aș putea îmbunătăți aspecte ale țării noastre.

● Am apreciat în mod deosebit ultima activitate pentru că a implicat analiză, sinteză, comunicare, argumentare, cam tot ceea ce ar prinde bine liceenilor.
 
În prezent, echipa lucrează la finalizarea unui joc de dezvoltare comunitară adaptat la nevoile tinerilor. Jucătorii vor fi puși în diverse situații preluate din realitate și vor trebui să ia decizii care le vor afecta parcursul în joc, dar și în comunitate. 
 
De asemenea, sunt planificate a avea loc mai multe ateliere și dezbateri, în care se va discuta inclusiv despre Brexit, înțelegerea discursurilor politice și dezvoltarea unor opinii personale. 

***
Asociația Young Initiative (AYI) este o organizație nonprofit înființată în 2009, care le oferă copiilor și tinerilor instrumentele educaționale necesare pentru a se dezvolta personal și profesional astfel încât să contribuie eficient la construirea României de mâine.

Photo by Edwin Andrade on Unsplash