Inainte de Craciun, cei 72 de copii ramasi in orfelinatul din Onesti au inceput sa fie mutati in noile lor case din Onesti si Bacau, cunoscand pentru prima data ce inseamna sa fii acasa. HHC Romania si Fundatia SERA, impreuna cu Direcția de protecție a copilului Bacau, au lucrat neincetat pentru a putea oferi acestor copii cel mai frumos inceput de an posibil.

Ieri si astazi, ultimele familii si-au primit noii membri, cu bratele deschise si intr-o atmosfera calda si pozitiva. Copiii au primit jucarii si au luat pentru prima data masa in sanul familiei.

Emotiile mutarii au fost mari, pentru ca o mare parte dintre acesti copii au nevoi speciale severe, sunt imobilizati la pat si a fost mai dificil pentru ei sa inteleaga ce se intampla. Totusi, experienta s-a dovedit a fi una foarte pozitiva. Copiii au fost senini, fara urma de anxietate, chiar si in timpul drumurilor destul de lungi pe care le-au parcurs pana la noile lor locuinte.
„Ieri a fost o atmosfera luminoasa in Onesti”, spune Radu Tohatan – Manager Departament Implementare Programe pentru HHC Romania. „Au fost linistiti, iar membrii personalului au creat o atmosfera calda. Unii dintre copii au realizat ca se muta si au fost veseli si pozitivi.”

Atat pentru copii, cat si pentru membrii personalului din orfelinat, va fi necesara o perioada de acomodare, insa au fost create toate conditiile pentru ca acesti copii sa aiba cea mai armonioasa viata posibila. Data fiind situatia delicata a multora dintre ei, anterior mutarii au fost transmise toate informatiile medicale si de ingrijire pe care noile lor familii trebuie sa le cunoasca.

Dr. Delia Pop, Director de programe, a declarat: “inchiderea institutiei din Onesti reprezinta un pas important spre finalizarea reformei din Romania.“ Dezvoltarea unui sprijin familial si a serviciilor alternative de tip familial in Bacau, pentru copiii cu nevoi speciale si ingrijitorii lorvor avea impact nu doar asupra celor 72 de copii ci si asupra altor copii si parinti care se confrunta cu provocari similare.

In timpul procesului de inchideredoi copii au fost reintegrati in familiile naturale, cinci copii au fost plasati in asistenta maternala, 61 copii plasati in case de tip familial sau in servicii alternative; si doi copii transferati intr-un serviciu specializat (Ghiocelul) din cauza conditiilor lor medicale grave. Mai mult de 270 de copii din judetul Bacau au fost salvati de la institutionalizare prin infiintarea unor servicii sociale care au prevenit destramarea familiei. In mod tragic, din cauza unor probleme medicale grave, doi copii au murit in timpul proiectului de inchidere.

Inchiderea institutiei pentru copii din Onesti reprezinta un pas important in programul elaborat de HHC Romania, in parteneriat cu ARK (Absolute Return for Kids), Fundatia SERA si Guvernul Romaniei, care urmareste inchiderea tuturor institutiilor de tip mamut din Romania pana in 2020, precum si prevenirea posibilelor institutionalizari viitoare.

Astazi, in orfelinatele din Romania traiesc mai putin de 7.000 de copii. Cu toate acestea, patru din cinci copii nu sunt de fapt orfani. Cei mai multi au fost abandonati de parintii lor din cauza saraciei, lipsei de acces la serviciile de sanatate si educatie, si din cauza stigmei asociata dizabilitatilor. Multe dintre familiile care lupta pentru supravietuire isi plaseaza copii in orfelinate, in ideea gresita ca acestia ar putea avea o viata mai buna. In realitate, orfelinatelesau institutiile, asa cum sunt cunoscute azi, sunt suprapopulate, personalul este insuficient, si sunt medii apropiate de cele dintr-o cazarma, cu reguli stricte. Acestea ofera putina grija, atentie sau stimulare pentru un copil. Studiile au demonstrat impactul negativ al institutiilor asupra copiilor, in special pentru copiii sub varsta de trei ani care sufera daune ireversibile.