Asociatia Alburnus Maior si Asociatia Bucuresti organizeaza miercuri, 6 iulie 2011, de la ora 11, conferinta Totul despre Rosia Montana in UNESCO. Intalnirea are loc in Sala Octav Doicescu a Uniunii Arhitectilor din Romania pe Calea Victoriei 126 in Bucuresti (cladirea Teatrul Act).

La eveniment vor fi prezenti specialistii ce au realizat documentatia pentru demararea procedurilor de introducere a Rosiei Montane pe Lista de Patrimoniu Mondial UNESCO. Invitatii conferintei Totul despre Rosia Montana in UNESCO sunt: Stefan Balici - arhitect si lector al Universitatii de Arhitectura “Ion Mincu”, Catedra de Conservare-Restaurare, vicepresedinte al Asociatiei Arhitectura. Restaurare. Arheologie si Virgil Apostol - arhitect in cadrul Muzeului National de Istorie a Romaniei, Departamentul de Arheologie Preventiva, vicepresedinte al Asociatiei Arhitectura. Restaurare. Arheologie

Alexandru Tomescu, unul din cei mari violonisti romani, laureat a numeroase festivaluri si sustinator al campaniei Salvati Rosia Montana, a confirmat prezenta la conferinta.

Programul (cu doua sesiuni de intrebari incluse), va fi urmatorul:
1. Introducere in problematica discutata si prezentarea situatiei actuale
2. Criteriile de evaluare a monumentelor pentru introducerea in Patrimoniul UNESCO
3. Exemple de situri de Patrimoniu Mondial
4. Valori proprii ale Rosiei Montane
5. Respectarea criteriilor UNESCO de catre situl Rosia Montana
6. Situri romanesti pe Lista de Patrimoniu UNESCO