Aflat la a doua editie, Proiectul „Nu aprinde TIGARA!” isi propune sensibilizarea tinerilor din zona Mediasului si a localitatilor invecinate, oferindu-le o alternativa la aprinderea unei tigari, cu scopul de a renunta la acest viciu. Prin organizarea a trei Ateliere de creatie artistica, se va demonstra utilitatea unei cutii cu chibrituri si a
betelor de chibrit.

Deschiderea Campaniei de sensibilizare a tinerilor de a nu-si aprinde tigara - deci, sa nu (mai) fumeze -, va avea loc in data de 31 mai 2011, pentru a marca si "Ziua Mondiala fara Tutun" si pentru a atrage atentia membrilor societatii, asupra pericolului utilizarii tutunului, nu numai pentru fumatori, dar si pentru nefumatori.

Vom invita un artist plastic sa  expuna lucrari inedite, realizate din cutii de chibrituri, la Centrul de Documentare si Informare pentru Gaze Naturale din Medias si vom organiza, in data de 1 iunie, un Mars impotriva fumatului.
Impreuna cu partenerii implicati, vom aplica Chestionare unui numar de 100 de elevi, pentru a putea cunoaste situatia persoanelor fumatoare si nefumatoare din liceele mediesene si din zona, urmând ca, dupa organizarea Cursurilor de informare, sa aiba loc dezbateri si sa se evalueze raspunsurile date de catre elevi, cu scopul de a stabili in ce masura acestia au perceput informatiile transmise si daca ele se reflecta in atitudinea lor directa fata de consumul de tutun”, 
comunica  Jenel Marin, Presedinte al  Asociatiei „Mediasul pentru Cultura”.

„In cadrul acestui Proiect vor fi sensibilizati  partenerii media, precum si cei din domeniul sportului, pentru a se implica activ in actiunile noastre, una dintre acestea fiind purtarea tricourilor realizate in cadrul Atelierelor de creatie.
Intentionam ca prin acest Proiect – pe care noi il consideram a fi unul de actualitate -, sa determinam ca cel putin o parte dintre tineri sa se gândeasca mult mai mult inainte de a-si aprinde tigara”, comunica Dumitru Chisalita, Presedintele Asociatiei Culturale „St.L. Roth”.




Principalele activitati ale proiectului:

31  mai,  ora 11:00
Deschiderea Campaniei de sensibilizare a tinerilor de a nu aprinde tigara. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat aceasta zi ca "Zi  Mondiala fara Tutun", in anul 1987, având, in fiecare an, importante initiative pentru a atrage atentia membrilor societatii, asupra pericolului utilizarii tutunului, nu numai pentru fumatori, ci si pentru nefumatori. In cadrul acestei Campanii, pe care o propunem in cadrul acestui Proiect, un numar de 30 de voluntari vor distribui, in licee si in locuri publice, 1.000 de pliante care contin mesajul de a renunta la fumat, incepând chiar cu data de 31 mai, precum si informatii cu privire la efectele negative ale fumatului.
Actiunea beneficiaza de sprijinul Centrului de Documentare si Informare pentru Gaze Naturale din Medias.

1  Iunie,  ora 14:00
Marsul tinerilor voluntari, purtând baloane inscriptionate cu mesajul : „De ziua mea, nu aprind tigara !”, organizat impreuna cu ONG-urile partenere, se va realiza pe traseul : de la Centrul de Documentare si Informare pentru Gaze Naturale din Medias catre Scoala Nationala de Gaz.
Deschiderea competitiei sportive adresate elevilor din licee cu titlul : „Nu aprind tigara!”, in scopul evaluarii performantelor sportive ale celor doua categorii de participanti :  tineri  fumatori  si  nefumatori.

2  iunie, ora 10.00
Intâlnire cu mass media si organizarea unei conferinte de presa.
Fiecare jurnalist invitat va primi un tricou inscriptionat cu mesajul „Nu aprind tigara!”, pe care il va purta pe parcursul lunii iunie, timp in care va realiza intâlniri cu cetatenii.

6  iunie,  ora 14:00
Prezentarea Concursului cu titlul : „Fata cu chibrituri”.
Deschiderea Atelierelor de creatie : eleve cu vârsta cuprinsa intre 14 – 18 ani vor scrie povestioara, pe bucati de hârtie, pe care le vor introduce in cutii de chibrituri. Atelierele se vor desfasura pe parcursul saptamânii  6 – 10 iunie.

10 iunie, ora 14:00
Sensibilizarea tinerilor care isi aprind tigara pe strada, prin oferirea câte unei cutii de chibrituri, cu povesti, continând mesajul: „Vei fi mai sanatos daca citesti povestea noastra antifumat!’’

13 iunie, ora 14:00
Ateliere de creatie : dezbateri interactive despre inovatii din domeniul tehnic – Bricheta /vs / Chibrituri si realizarea unui pliant cu aceasta tematica. Atelierele se vor desfasura pe parcursul saptamânii 13 – 17 iunie, la sediul Bibliotecii Municipale „St. L. Roth” Medias.

20  iunie, ora 14:00
Ateliere de creatie :  inscriptionarea de tricouri cu desene si cu mesajul „O lume fara fum de tigara!”, precum si realizarea unui set de 10 carti postale cu aceasta tematica.
Implicarea unui grup de sportivi, care sustin voluntar acest Proiect si care vor purta la antrenamentele oficiale, tricourile realizate de catre tineri.
Atelierele se vor desfasura pe parcursul saptamânii 20 – 24 iunie, la Scoala Nationala de Gaz.

24 iunie, ora 17:00Conferinta cu tema: „Nu distrugeti pinii!”, organizata cu scopul de a arata rolul pinului pentru viata cetatenilor si indemnarea tinerilor de a petrece mai mult timp intr-un mediu nepoluat de fumul de tigara.

27  iunie, ora 14:00
Cursuri de informare : „Tineri fara...fumuri”. Prezentare de clipuri video, imagini si informatii pe aceasta tema. Aplicarea unui Chestionar in rândul elevilor din cele cinci licee, urmata de consilierea acestora. Cursurile se vor desfasura in zilele  de 27  si  28 iunie, la Liceul teoretic „Axente Sever”.

29  iunie, ora 11:00
Expozitie de lucrari artistice realizate din chibrituri. Vernisajul expozitiei unui artist plastic. Ateliere de creatie: „ Ce poti sa faci cu chibriturile ?” – prezentare de idei pentru realizare de obiecte din bete de chibrit.  Incheierea Campaniei de sensibilizare a tinerilor impotriva fumatului si premierea lucrarilor realizate in cadrul Atelierelor de creatie.

Initiatori ai acestui Proiect sunt Asociatia „Mediasul pentru Cultura”, in parteneriat cu Asociatia Culturala „St. L. Roth” si Asociatia „Mediasul nostru”.

Proiectul educational „Nu aprinde TIGARA !” este sprijinit de Consiliul Local Medias, prin Directia Municipala pentru Cultura, Sport, Turism si Tineret si cofinantat de catre Consiliul Judetean Sibiu prin Centrul Cultural Interetnic „Transilvania”.
Partener oficial:
Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al Judetului Sibiu
Parteneri media:
Nova TV
Antena 1 Sibiu
Radio Medias 725
Radio Ring
Ziarul Tribuna
Ziarul Monitorul de Medias
Ziarul Rondul de Sibiu
Medias Info
Medias Live
Colaboratori:
Scoala Nationala de Gaz
Colegiul Tehnic Mediensis
Liceul teoretic „Axente Sever”
Liceul teoretic „St. L. Roth”
Grup Scolar Automecanica