Fundatia „Alaturi de Voi” Romania, Fundatia Iosif, Fundatia Pro Women si Asociatia pentru Dezvoltarea Programelor Sociale au depus in cursul zilei de 23 mai 2012 actiunea in instanta impotriva Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale pentru nereturnarea TVA-ului pentru sumele cheltuite in cadrul proiectelor PHARE 2005-2006.

Cele patru organizatii au de recuperat de la AM POSDRU din cadrul MMFPS (care a preluat gestionarea Phare 2005-2006) aproximativ 40.000 euro, aferente a 8 proiecte finalizate in urma cu aproape 3 ani, sume pe care organizatiile le-au avansat din fonduri proprii la vremea desfasurarii proiectelor.

La nivel national sunt 423 de contracte finantate prin Phare 2005-2006,  pentru care ar trebui sa fie returnati aproximativ 750.000 euro aferenti TVA-ului.

Mentionam ca au fost parcursi pasii legali necesari inainte de actiunea in instanta: notificarea de plata transmisa prin executor judecatoresc, invitarea la conciliere directa trimisa la AMPOSDRU, o adresa de instiintare a OPCPMinisterul de Finante prin care s-au solicitat clarificari cu privire la plata TVA-lui si o adresa catre Ministerul Fondurilor Europene prin care a fost sesizata situatia si se cerea sprijinul in rezolvarea problemei.

Din pacate, actiunea in instanta este ultima posibilitate de recuperare a sumelor inainte ca termenul de rambursare sa se prescrie.

„Dupa aproape 3 ani de asteptare pentru a ne recupera sumele respective, foarte importante pentru continuarea functonarii organizatiilor noastre, am recurs la aceasta actiune. Consideram ca in mod nedrept prin toate declaratiile publice facute in ultima vreme cu privire la implementarea de proiecte europene, ni se aduce un grav prejudiciu de imagine. Noi ca implementatori am lucrat corect si transparent si nu am exercitat influente politice pentru obtinerea unor avantaje si tindem sa credem ca din acest motiv am ajuns in situatia de a nu ne putea recupera banii decat prin instanta. Sesizam faptul ca in acest moment se duce o campanie de denigrare a beneficiarilor de fonduri europene si se neglijeaza beneficiul pe care fondurile l-ar putea avea asupra dezvoltarii si efectele destructive majore asupra celor care au accesat onest aceste programe” -  a declarat Angela Achitei, presedinte ADV Romania.

Detalii cu privire la acest demers va pot fi oferite de Mihaela Munteanu, director dezvoltare si comunicare al ADV Romania la tel. 0740513864 sau e-mail: mihaela.munteanu@alaturidevoi.ro .