Fundatia “Alaturi de Voi” Romania va sesizeaza un act abuziv si discriminatoriu din partea d-nei dr. Paraschiva Gasca, medic in cadrul Spitalului pentru elevi si studenti Iasi care a provocat o grava trauma unui beneficiar al ADV Romania si care dovedeste ca in Romania, discriminarea poate veni de unde te astepti mai putin – din partea unui specialist.

Iata si povestea: in cursul zilei de 10 septembrie 2009, un beneficiar al fundatiei noastre, persoana cu handicap, student, s-a adresat d-nei dr. Gasca pentru a solicita un document care sa ateste ca se afla in evidenta Centrului Medical Studentesc Copou ca persoana cu boli cronice. Documentul era necesar pentru completarea unui dosar de cazare, iar solicitarea era o simpla formalitate, prin care trebuia doar sa se ateste ca o persoana e intr-o baza de date.

Medicul a refuzat insa sa elibereze acel document declarand ca nu-si asuma... riscul, deoarece cazarea se face in camere cu mai multe persoane si considera ca expune acele persoane unui risc de infectare HIV de la beneficiarul nostru.

La insistenta asistentului social care insotea beneficiarul- d-na Anca Prisacaru, dr. Gasca a spus ca va acorda totusi documentul respectiv cu conditia ca medicul infectionist, in evidenta caruia se afla beneficiarul, sa confirme in scris ca “pacientul are voie sa locuiasca in camera cu mai multe persoane, fara a reprezenta pentru acestea un risc de infectare”.

La solicitarea organizatiei de a motiva ce act normativ, ce procedura, o obliga sa solicite o astfel de adeverinta dr. Gasca nu a mentionat un act normativ, dar a declarat ca doreste sa scape de raspunderea de a face publica existenta intr-o colectivitate a unei persoane cu HIV, raspundere pe care d-na considera ca o are.

Fata de seful ierarhic, d-na Gasca a spus ca a procedat asa deoarece beneficiarul ADV venise fara acte medicale, ceea ce este o minciuna. In primul rand baza de date continea deja numele solicitantului si in al doilea rand dr Gasca a vizat documentele cand i s-a adus adeverinta solicitata, desi nu se mentionau date medicale in ea.

 Fundatia ”Alaturi de Voi” Romania a depus o sesizare referitoare la aceasta situatie la Directia de Sanatate Publica Iasi, Colegiul Medicilor Iasi si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si astepta rezolutia acestor institutii.

“Este un caz in care un specialist dovedeste ca ignoranta si discriminarea nu au legatura cu nivelul de educatie si instruire, fapt deosebit de grav. Necunoasterea legii si solicitarea abuziva de documente dovedesc felul in care medicul respectiv isi face meseria, ceea ce este de asemenea grav pentru noi toti, care mergem la un medic convinsi ca este competent si vom beneficia de tot sprijinul. Pentru a evita situatii similare consideram ca trebuie facute publice aceste fapte” – a declarat d-na Angela Achitei, presedinte ADV Romania.

Pentru detalii referitoare la caz poate fi contactata Mihaela Munteanu, coordonator PR al ADV Romania, tel. 0740513864.