Acesti copii sunt adesea ignorati de societate, politici publice, statistici, ceea ce accentueaza excluderea lor si adanceste inechitatea. Copiii cu dizabilitati au acces mai restrans la servicii si risca sa fie victime ale violentei, neglijentei si abuzurilor. Copiii cu dizabilitati au aceleasi drepturi ca toti ceilalti copii. Au dreptul sa supravietuiasca si sa aiba conditii de viata bune, sa fie inclusi in viata comunitatilor, sa duca o viata sanatoasa, sa-si atinga potentialul maxim.

Priveste intai copilul! are ca obiectiv sa aduca in atentia publica problemele de discriminare, precum si limitarile accesului la servicii adecvate pe care le intampina copiii cu dizabilitati si familiile acestora. In acest sens am realizat cateva pagini de informare, infografice si bannere despre problematica dizabilitatilor in Romania.

Campania pledeaza pentru o actiune coordonata si integrata la nivel comunitar prin care copiilor cu dizabilitati, indiferent de locul unde acestia se afla, sa li se dea atentia cuvenita si sansa la o viata mai buna in familiile lor. Printre solutiile propuse sunt: asigurarea de servicii esentiale de sanatate, educatie si protectie, eliminarea barierelor care impiedica incluziunea si adoptarea unei atitudini prietenoase si pozitive fata de copiii cu dizabilitati.

Debutul campaniei a avut loc vineri, 28 iunie 2013, in cadrul emisiunii editie speciala „Priveste intai copilul!" de la Realitatea TV, moderata de Eli Roman. Invitatii emsiunii au fost: Codrin Scutaru - Secretar de Stat, Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Cristina Nichita – Deputat,  Sandie Blanchet - Reprezentant UNICEF Romania, Madalina Turza - Presedinte Centru European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati, Monica Stanciu – Expert copii dizabilitati, Constantin Geambasu – invatator si coordonator la scoala Draghici, comuna Mihaesti, jud. Arges – parinte de copil cu dizabilitati si Stefan Ilioaica, un adolescent cu dizabilitati de 17 ani.

Parteneri media ai campaniei sunt: Evenimentul Zilei, Capital, www.placerileluinoe.ro, Bebetex, www.andreicismaru.ro, Fee, Urban, www.iqads.ro, www.pretuiesteviata.org,   www.scoalamamelor.ro, www.mamicamea.ro, www.cartoonnetwork.ro.

Cu totii vom beneficia atunci cand toti copiii vor putea citi, invata si isi vor putea construi in acest fel viitorul!

Despre UNICEF Romania
UNICEF este prezent in Romania si in alte 190 de tari si teritorii pentru a promova supravietuirea si dezvoltarea copiilor din perioada copilariei mici pana la adolescenta. In Romania, UNICEF lucreaza  impreuna cu Guvernul, Parlamentul, autoritati locale, societatea civila, sectorul privat, parteneri nationali si internationali si cu mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educatie timpurie de calitate si la scoala, pentru protejarea adolescentilor si monitorizarea drepturilor copilului, pentru protectie sociala si pentru mobilizarea de resurse in beneficiul copiilor.  UNICEF este sustinut financiar integral prin contributiile voluntare ale persoanelor fizice, corporatiilor, fundatiilor si a guvernelor.