La sfarsitul lunii iulie, 15 copii si tineri cu handicap mintal si asociat de la Centrul de Zi al Asociatiei Sf. Ana din Bucuresti au experimentat primul lor cantonament de invatare a deprinderilor de viata independenta, in proiectul “Vreau sa muncesc, pot sa invat”, finantat de United Way Romania.

Chiar daca sunt persoane “speciale”, pe care mirarea din privirile semenilor nu pare sa-i incomodeze, tinerii se bucura de viata, au unele cunostinte, prieteni, sclipiri in ochi, preferinte, sperante. Le cam lipseste increderea in ei, inca depind de noi, ceilalti. Ar fi vrut si nu prea, sa-si incerce puterile si un pic de libertate.

Nu ne-a fost usor sa gasim un loc potrivit, nici sa le convingem familiile sa-i desprinda pentru o saptamana de sub aripa protectoare. Am avut insa, mai inainte de orice, sprijinul neconditionat al DGASPC - Sector 1, al Ambasadei Regatului Thailandei, al Fundatiei Vodafone si al companiei Tymbark, care ne-au sustinut initiativa si ne-au mobilizat curajul si determinarea.

Dupa indelungi ezitari si cautari, am ales “Mama cozonacilor” din Simon-Bran, o pensiune cu ferma proprie, ai carei propietari si personal au demonstrat o mare intelegere si noblete sufleteasca. Timp de o saptamana, tinerii cu dizabilitati mintale severe au participat sub atenta supraveghere si indrumare a unor specialisti ai Asociatiei Sf. Ana la diverse activitati educativ-gospodaresti de ingrijire a casei si gradinii, de pregatire a mesei, ajutor in bucatarie si ingrijire a animalelor pe care le-au hranit cu mare interes si placere (gaini, ponei, vitei, oi, catei, pisici), dar si la activitati sportive, de masaj si gimnastica de recuperare. Plimbarile si drumetiile in grup au contribuit atat la cunoasterea mediului si a propriilor limite fizice cat si la imbunatatirea comunicarii intre ei si cu alti turisti si chiar la legarea de prietenii intre ei.

Cei 15 beneficiari au reusit intr-un timp foarte scurt, nu numai sa suporte usor desprinderea de casa si familie, ci chiar au inceput sa invete sa se ingrijeasca singuri si, de asemenea, sa se concentreze intr-un anumit grad asupra activitatilor cu totul noi de care s-au simtit atrasi si sa le exerseze pe cele cunoscute, fara sa se plicitiseasca.

Cantonamentul de pregatire de la Bran va fi urmat, la inceputul lunii septembrie, odata cu inceperea noului an scolar, de o testare la care vor participa toti beneficiarii proiectului sustinut de United Way Romania. Cei mai priceputi dintre ei, vor fi selectati pentru inscrierea la cursuri acreditate de calificare, pe care le vor urma asistati.

“Este foarte important ca tinerii cu handicap mintal sa simta ca sunt egali cu noi ceilalti, sa fie incurajati si antrenati in actiuni care sa le permita sa se dezvolte, sa castige incredere in ei. Cu perseverenta, multa rabdare si stimulare permanenta, rezultatele apar categoric, iar la nivelul lor inseamna performanta.” - este concluzia d-nei Irina Laios – Coordonator PR la Asociatia Sf. Ana.

O performanta adevarata a fost, pentru noi, raspunsul prompt al celor care ne-au sprijinit si incurajat. Intr-o Romanie pe care multi o considera din ce in ce mai indiferenta, si-au unit fortele cu discretie si multa generozitate autoritati locale, personalitati de prestigiu, ONG-uri si companii private, pentru a stimula primele exercitii de viata independenta ale unor copii si tineri speciali care, probabil, nu vor reusi niciodata sa le pronunte numele.

 
***
Despre Asociatia Sfanta Ana
Asociatia Sfanta Ana este o organizatie caritabila, neguvernamentala, apolitica si non-profit infiintata de parinti si apartinatori ai persoanelor cu handicap mintal si asociat sever si inregistrata legal in 1996.

In calitate de parinti/frati/surori avem experienta de o viata, in calitate de organizatie avem peste 16 ani de activitate. Si deoarece copiii nostri ne-au invatat ce inseamna a avea o dizabilitate, a fi tratat diferit, a fi exclus de societate, intelegem in profunzime obstacolele cu care persoanele asemenea lor, dar si familiile din care fac parte, se confrunta.

De aceea, in toate actiunile pe care le intreprindem ne dorim, in primul rand sa raspundem nevoilor identificate, oferind servicii CONCRETE SI CALITATIVE pentru copiii, adolescentii si tinerii cu dizabilitati mintale medii/severe din Bucuresti si localitatile limitrofe.

 

Centrul de Zi Sfanta Ana

Este cel mai important proiect derulat de Asociatia Sfanta Ana, infiintat in anul 2000 (a devenit program permanent). Este destinat educarii, recuperarii si integrarii socio-profesionale a copiilor si tinerilor cu handicap mintal si asociat mediu/sever. Serviciile oferite sunt educare non-formala, socializare si petrecere a timpului liber, recuperare, ergoterapie, kinetoterapie, consiliere psihologica pentru copii/familie, informare si orientare.