UNOPA – Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, a lansat miercuri, in premiera in tara noastra, serviciile SMS+ si Helpline+, pentru sustinerea persoanelor afectate cu acest virus.

Aceste doua servicii fac parte din programul ”Viata cu HIV” (www.viatacuhiv.ro), program derulat de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de Hiv/Sida, cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) Romania.

Scopul programului este de a sustine persoanele seropozitive in lupta pe care acestea o duc zi de zi cu aceasta boala. Sustinerea se va manifesta in special in doua directii: atingerea unui nivel cat mai ridicat al aderentei la tratament (administrarea corecta a tratamentului pentru a obtine un maxim de eficienta), vitala in cazul pacientilor seropozitivi si cresterea gradului de informare a acestora.

Serviciul SMS+
poate fi utilizat gratuit de pacientii seropozitivi din Romania prin completarea unui formular existent pe website-ul programului, www.viatacuhiv.ro, ei pot primi pana la doua sms-uri pe zi care sa le aminteasca momentul in care trebuie sa-si administreze tratamentul. In momentul in care completeaza formularul, pacientii vor alege orele la care vor sa le fie trimis sms-ul si textul personalizat al mesajului pe care vor sa il primeasca.

Conform unui studiu realizat de UNOPA anul trecut, unu din doi pacienti cu probleme legate de aderenta la tratament invoca uitarea ca motiv al ratarii administrarii unor doze de tratament.

Cel de-al doilea serviciu, Helpline+, ofera persoanelor cu HIV posibilitatea de a suna gratuit la numarul 0800 800 141 sau pot trimite e-mail la unopa@unopa.ro pentru a solicita sprijinul consilierilor UNOPA.

De multe ori, din cauza stigmatizarii, pacientii cu HIV/SIDA evita sa discute problemele pe care le au, iar, in acest sens, Helpline+ reprezinta un mecanism rapid de semnalare a acestora.

UNOPA va derula o campanie de informare la nivel national prin intermediul celor 22 de asociatii membre din intreaga tara, a medicilor infectionisti, precum si prin intermediul media.

 
***
Despre UNOPA
Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA este singura federatie neguvernamentala din Romania formata din organizatii ale persoanelor afectate de HIV/SIDA, axata pe advocacy pentru promovarea si apararea drepturilor persoanelor infectate si afectate de HIV/SIDA din Romania. Din iunie 2000 si pana in prezent, UNOPA a aparat si promovat drepturile a mii de copii, tineri si adulti infectati HIV sau bolnavi SIDA, precum si drepturile familiilor lor.