Marele castigator al competitiei “ecOprovocarea”: Liceul Pedagogic

“Gheorghe Sincai” din Zalau

 

Pe 31 mai in Calarasi si pe 2 iunie in Zalau, au avut loc festivitatile de premiere a liceelor participante in cadrul competitiei educationale  “ecOprovocarea”. Premiul cel mare de 3.000 de euro, a fost castigat de Liceul Pedagogic “Gheorghe Sincai” din Zalau, fiind liceul care a acumulat cele mai multe puncte din concurs pentru activitatile de ingrijire a mediului, desfasurate pe parcursul anului scolar 2010-2011.

 

“ecOprovocarea” este un proiect educational, care s-a desfasurat pe intreg anul scolar 2010-2011, sub forma de competitie, intre 2 licee din Calarasi si 3 din Zalau. Proiectul  a avut ca scop educarea tinerilor, prin antrenarea acestora in activitati practice de protectie a mediului. “ecOprovocarea” a fost organizat de ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila in parteneriat cu Tenaris Silcotub.

Fiecare liceu a fost reprezentat de o echipa de ecoambasadoriformata din 10 elevi si 2 profesori. Acestia au avut misiunea de a organiza evenimente cu un impact pozitiv asupra mediului, de a-si implica si motiva cat mai multi colegi pentru a participa la evenimente, de a implementa mici proiecte de reciclare, de ingrijire a spatiului verde, de constientizare a comunitatii privind diferite probleme de mediu etc. Fiecare liceu a avut la dispozitie si un minigrant de 1.000 de euro pentru a organiza cat mai bine aceste activitati. In fiecare luna, activitatile au fost contorizate si punctate conform regulamentului.

Pe 31 mai in Calarasi si pe 2 iunie in Zalau, au avut loc festivitatile de anuntare a rezultatelor  de mediu obtinute si de  premiere a liceelor si a institutiilor locale care au ajutat elevii in desfasurarea activitatilor. Marele castigator al competitiei este Liceul Pedagogic “Gheorghe Sincai” din Zalau, ce va beneficia de un premiu de 3.000 de euro pentru modernizarea scolii. Pe locul al II-lea  si al III-lea s-au clasat Colegiul Economic Calarasi si Colegiul Tehnic „Al. Papiu – Ilarian” din Zalau, iar locurile IV si V au revenit Colegiul National “Barbu Stirbei” din Calarasi si Colegiului National “Silvania”din Zalau.

„Trebuie sa recunosc ca acest proiect este foarte apropiat sufletului meu. Deoarece, in ViitorPlus, facem proiecte de dezvoltare durabila, cu gandul la generatiile viitoare, nimic nu ma bucura mai mult decat atunci cand vad ca tocmai tinerii se implica cu entuziasm in proiecte de care vor beneficia si ei pe viitor. ”, a mentionat Teia Marina Gavrilescu,  Presedinte ViitorPlus.

„Acesti tineri au demonstrat ca stiu, vor si pot - stiu sa ia initiative de schimbare, pot investi din timpul lor pentru o cauza in care cred si vor sa isi foloseasca talentele in beneficiul comunitatii. Atitudinea, implicarea si rezultatele spectaculoase pe care le-au obtinut ne-au convins sa mergem mai departe cu acest proiect ambitios,” a spus Gabriel Podskubka, Vicepresedinte Executiv TenarisSilcotub.

Bilantul activitatilor desfasurare de elevi in cadrul proiectului “ecOprovocarea”:

·  137.734 kg de deseuri colectate pentru reciclare;

·  27.404 de arbori plantati manual;

·  71.354 m2 de spatii verzi ingrijite;

·  4.771 de beneficiari directi – elevi si profesori ai liceelor implicate;

·  Peste 30.000 de persoane din judetele Calarasi si Salaj expuse la activitatile proiectului, ca urmare a campaniilor de constientizare si expunerii mass-media;

·  6.258 de voluntari implicati in activitati de impadurire, igienizare, ingrijire de spatii verzi, educare pentru mediu etc.;

·  304 evenimente eco organizate - targuri de resurse, targuri de stiinta, campanii de constientizare;

·  Peste 4000 de materiale educationale realizate pe teme de ecologie-fotoreportaje, documentare biodiversitate, avizier eco al scolii, rezumate ale materialelor parcurse etc.;

·  2 propuneri legislative trimise catre administratia locala ( pentru primaria Zalau, pentru infiintarea de piste pentru biciclete si plantarea de arbori pentru fiecare nou-nascut);

·  162 de parteneriate externe realizate pentru implementarea tuturor activitatilor mentionate.

 

Despre ViitorPlus

 

             ViitorPlus –asociatia pentru dezvoltare durabila este o organizatie nonprofit care deruleaza de cinci ani proiecte de impadurire, reciclare, educatie si constientizare, productie de confectii textile naturale, constructie de colectoare solare si dotare a unor obiective sociale cu sisteme de incalzire a apei menajare ce utilizeaza energia soarelui, proiecte ce contribuie la solutionarea unor probleme sociale si de mediu in diferite zone ale tarii precum Bucuresti, Constanta, Calarasi, Prahova, Ilfov, Salaj si Teleorman.

 

Despre TenarisSilcotub

 

          TenarisSilcotub este cel mai important producator roman de tevi din otel fara sudura de diametre mici utilizate in diverse aplicatii din industria mecanica, auto-moto, a petrolului si a gazelor naturale, industria chimica si petrochimica, industria energetica. Unitatile sale de productie sunt situate in Zalau – fabricarea tevilor fara sudura, si in Calarasi – otelarie. Programele de responsabilitate sociala ale companiei urmaresc dezvoltarea durabila a comunitatilor in care companie isi desfasoara activitatea, fiind directionate spre educatie, sanatate, cultura si arta, educatia privind mediul inconjurator si asistenta sociala.

 

 

Persoana de contact:

Gabriela Ticu , Responsabil marketing si comunicare ViitorPlus

 0735 854 170, gabriela.ticu@viitorplus.ro