Patru angajaÅ£i ai FundaÅ£iei „Pentru Voi” au participat în perioada 23-28 maila o vizită de studiu care a inclus patru organizaÅ£ii pentru adulÅ£i cu dizabilităţi intelectuale din regiunea Arnhem Olanda: Zozijn, Driestroom, Estinea şi Refrisk.

Vizita a avut ca scop identificarea de noi proiecte sau servicii inovatoare pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale, domeniul de interes fiind orientat către servicii sociale la domiciliu, viaÅ£a în comunitate şi servicii sociale comunitare pentru adulÅ£i cu dizabilităţi de dezvoltare.

Organizaţiile vizitate furnizează o gamă largă de servicii sociale : centre de zi, locuinţe protejate, servicii la domiciliu, centre de training pentru persoane cu dizabilităţi, ateliere protejate.

Deosebit de interesantă a fost vizitarea unui restaurant din Doetinchem al cărui personal era format din persoane cu dizabilităţi intelectuale. Restaurantul a reuşit să ajungă la rentabilitate economică după 10 ani de subvenţionare

Vizita de studiu a fost un prilej de a vedea cum funcÅ£ionează un stat social, în adevăratul înÅ£eles al cuvântului. AsistenÅ£a socială este direcÅ£ionată către cei care au nevoie de ea şi constă preponderent în acordarea de servicii sociale şi nu de prestaÅ£ii sociale. Statul alocă fonduri importante pentru integrarea socială a persoanelor cu dizabilitati intelectuale.

În timp ce bugetul alocat de guvernul olandez pentru serviciile sociale de care are nevoie o persoană cu dizabilitate se calculează în funcÅ£ie de tipul/gradul de dizabilitate, fiind cuprins între 10.000 şi 100.000 Euro/an, în România, bugetul anual alocat unei persoane cu dizabilitate este sub 4.000 Euro – indiferent de tipul/gradul de dizabilitate, respectiv de nevoia de servicii.

AcÅ£iunea face parte din proiectul Economia sociala - o sansa pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - „Investeste in oameni!”.