Un grup de 5 autoreprezentanti - persoane cu dizabilitati intelectuale si 2 insotitori din cadrul Fundatiei “Pentru Voi” au participat la o vizita de studiu de 3 zile in Ungaria. Aici au vizitat atelierele protejate, centrul de zi si locuintele protejate din cadrul Fundatiei “Sanse Egale” din localitatea Csömör. Vizita s-a desfasurat in cadrul proiectului Economia sociala - o sansa pentru persoanele cu dizabilitati intelectuale, co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - „Investeste in oameni!”.

Delegatia „Pentru Voi” a vizitat peste 10 ateliere protejate in care se desfasoara o paleta variata de activitati, precum: asamblare clipsuri perdele, umerase sau jucarii, atelier de lumanari, prodese ceramice, picturi, confectionare maturi, confectii textile, tesatorie, lacatuserie, gradinarit si multe altele. In cadrul acestor ateliere sunt angajate cu contract de munca 250 persoane cu diferite dizabilitati si boli psihice.

S-a vizitat si un complex de locuinte protejate cu supraveghere permanenta si cu supravegnere medie, un centru de zi cu patru grupe nelucrative in care se desfasoara activitati de meloterapie, kineto-terapie, pictura etc.

A fost o experinta inedita pentru autoreprezentantii nostri - persoane cu dizabilitati intelectuale angajate in Unitatea protejata “Pentru Voi”. Unii dintre ei nu au mai fost niciodata intr-o alta tara si niciunul din ei nu a mai vazut cum lucreaza persoanele cu dizabilitati in alte tari. Au invatat de la colegii lor din Ungaria sa desfasoare si alte tipuri de activitati, dar si sa fie mai rigurosi in privinta programului de lucru si mai seriosi la locul de munca.

In luna iulie, 10 autoreprezentanti si insotitorii lor din cadrul Fundatiei “Sanse Egale” din Csömör ne vor intoarce vizita prin participarea la o scoala de vara internationala pentru persoane cu dizabilitati, organizata in Romania, in cadrul aceluiasi proiect.

Puteti vizualiza fotografii din cadrul vizitei vizitand www.pentruvoi.ro.