Peste 120 de instituții și organizații sărbătoresc voluntariatul, voluntarii și impactul lor în comunitate. Ediția 21 a Săptămânii Naționale a Voluntariatului are loc între 9 și 15 mai, 2022. De-a lungul celor 7 zile, vor fi organizate peste 230 de activități de voluntariat, care promovează voluntariatul și voluntarii generoși care s-au implicat în ultimii ani.

„Ultima perioadă ne-a învățat poate mai multe lecții decât ne-am dorit. Dar ne-a arătat, poate mai vizibil decât oricând, cât de multe lucruri putem face #împreună, câte vieți putem schimba! Ne-a arătat, mai clar ca niciodată, ce înseamnă activitatea voluntarilor și ce puternici suntem atunci când sărim în sprijinul celor de lângă noi.
Anul acesta, vă propunem să sărbătorim voluntariatul exact așa, #împreună cu cei de lângă noi, fie că au fost voluntari și înainte sau sunt la prima încercare: vă propunem să organizăm activități împreună cu cei pe care îi considerăm parte din familie!”
(Diana Bere - coordonator SNV 2022)

Ca în fiecare an, SNV propune partenerilor locali câte o temă, prin care să exploreze un anumit tip de voluntariat. Tema acestui an este Voluntariatul de Familie - un nou tip de voluntariat, care aduce numeroase beneficii tuturor celor implicați. (detalii aici)

Tricoul SNV este o altă tradiție care îi reunește pe toți cei pasionați de voluntariat, prin același mesaj. Anul acesta, dar și în cei de dinainte, voluntarii de peste tot ne-au arătat că putem ajunge ”împreună, până sus la lună!” așa că ne-am hotărât să și declarăm asta. Astfel, peste 1500 de voluntari vor purta simultan de azi până duminică acest simbol al încrederii în puterea noastră de a genera schimbare, dacă ne adunăm cu mic cu mare.

”Am apreciat cum campania ne face pe noi, membrii ONG, să realizăm cât de important este voluntariatul pentru noi, dar și pentru o comunitate sănătoasă.” Bădescu Georgiana - Create.Act.Enjoy - partener local SNV 2021

”Foarte buna organizare și mediatizare a Săptămânii Naționale a Voluntariatului, calitatea materialelor puse la dispoziție de minunata echipă de organizatori, conștientizarea de către participanți a rolului voluntariatului în reușita activităților civice.” Penciuc Gabriela - Școala Gimnazială Siminicea - partener local SNV 2021

România a sărbătorit SNV pentru prima dată în 2002 și pe parcursul celor 20 ediții anterioare realizate, a înregistrat peste 2.500 de parteneri locali – organizații și instituții care au organizat activități de voluntariat – și peste 75.000 de voluntari implicați. Mai multe detalii despre ediții anterioare aici.

SNV este o inițiativă a asociației Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat care a devenit astfel coordonatorul SNV la nivel național.

Săptămâna Națională a Voluntariatului are loc pe tot globul, având o tradiție de zeci de ani (Canada – din 1943, SUA – din 1974, Marea Britanie – din 1984, etc.)