Gala Națională a Voluntarilor este eveniment de marcă al Federației VOLUM care de 8 ani aduce în prim plan și sărbătorește meritele voluntariatului la nivel național, în luna decembrie. Organizații și instituții, presă, parteneri strategici și reprezentanți ai voluntariatului corporate, se adună sub umbrela unui moment de celebrare a VOLUNTARIATULUI. O dată pe an voluntarii sunt cu adevărat aplaudați și poveștile lor sunt auzite de o țară întreagă, Gala Națională a Voluntariatului având două componente organizatorice: premierea câștigătorilor din competiție și recunoașterea publică a inițiativelor de voluntariat cu impact. 
 
#VoluntarPentruRomânia. Competiție 
Componenta Competiție a Galei Naționale premiază meritele voluntariatului calitativ în România. Aflată la a 8-a ediție, competiția este organizată cu sprijin instituțional și privat, implică peste 30 de membri în juriul oficial, oferă promovare națională și este un eveniment de referință pentru sectorul neguvernamental românesc. Competiția premiază 4 categorii (Voluntarul Anului, Proiectul de Voluntariat, Echipa de Voluntari și Coordonatorul de Voluntari al anului) și peste 20 de secțiuni (Educație, Sănătate, Social, Artă și Cultură, Mediu, etc.). Seara de premiere va avea loc la București, în 20 decembrie 2018, locația urmând să fie anunțată în web site-ul Galei și în mass media, în apropierea evenimentului. 

Factorul definitoriu al ediției 2018 este includerea unui material VIDEO obligatoriu în formularele de înscriere. Acest câmp se regăsește atât în nevoia oricărui proiect de a raporta calitativ și cantitativ efectele și impactul, cât și în nevoia de comunicare cât mai largă a voluntariatului. Dezvoltarea exponențială a tehnologiei din ultimul deceniu a dat o nouă direcție comunicării și a dezvoltat medii specializate de interacțiune, motiv pentru care GNV 2018 își dorește să încurajeze folosirea ei în promovarea Voluntariatului.  
 
#ÎmpreunăDe100DeAni! Celebrare în anul centenarului 
În an centenar miza acestei Gale este cu atât mai clară: de 100 de ani construm împreună prezentul pe care îl împărtășim sub numele de România! La Gala Națională, anul acesta ne reamintim de calitațile și punctele tari care ne fac să fim și mândri de acest prezent, iar Voluntariatul poate fi unul dintre aceste puncte tari ale românilor. De 100 de ani Suntem Împreună… prin Solidaritate, la bine și la greu! 

Editia a 8-a a Galei Naționale ne reamintește 100 de calități care ne fac să fim împreună un tot unitar și celebrează o selecție de 100 de proiecte care au ridicat nivelul calitativ al vieții în România în 2018, voluntari care și-au dedicat timpul și energia să transforme realitatea tuturor în mai Bine, echipe de voluntari și coordonatori care au muncit cu speranța unei zile mai luminoase în care să ne trezim, cât mai mulți dintre noi… ca o comunitate!   

2018 este an de Centenar pentru România, pentru comunitatea noastra, a românilor. Este și an UNESCO al Patrimoniului Cultural, an de celebrare a valorilor, a identității de grup, a comuniunii și comunității care se adună sub un pachet unitar de valori.

Unele dintre acestea se schimbă, alte se pastrează, în acord cu timpul prezent și nevoile unei societății evoluate, cu deplin respect pentru drepturile omului. Voluntariatul este una dintre aceste valori pe care se poate clădi o societate nouă, superioară calitativ, în care Binele comunității, al tuturor! este motivația din spatele oricarei acțiuni. 

Voluntariat în 2018 la nivelul Comunității Europene înseamnă și schimbare de viziune în ceea ce privește politicile de tineret: prin lansarea programului ESC (European Solidarity Corps)  accentul este mai mare pe solidaritate, implicare activă și conștientă, angajabilitata tinerilor și pregătirea lor pentru o cetățenie deplin responsabilă și asumată – cumva pare că totul stă într-o cheie nouă, cea a conștientizării valorii și a direcției de reconstrucție. 
 
Calendar COMPETIȚIE GNV2018 
23 octombrie - 13 noiembrie: nominalizări 
15 noiembrie – 22 noiembrie: preselecții 
26 noiembrie – 10 decembrie: jurizare 
26 noiembrie – 7 decembrie: Vot Public
20 decembrie: Gala Națională a Voluntarilor  
 
Timeline de Gala, de-a lungul timului 
2018 - Voluntar Pentru România
2017 - Cei 7 ani de acasă 
2016 – Voluntariat #CuDrag
2015 - Călătoria prin experiențe de voluntariat
2014 – Voluntariatul devine o tradiție 
2013 – Olimpiada voluntarilor 
2012 – România Interbelică 
2011 – Anul European al Voluntariatului 
 
La GNV2018 vă invităm să stabilim împreună un nou obiectiv comunitar: sunt #VoluntarPentruRomânia pentru că vreau și aleg să fiu parte activă din schimbarea în Bine pe care mi-o doresc pentru mine și comunitatea din care fac parte!