Habitat for Humanity România a deschis astăzi șantierul din Cumpăna și a început construcția a 8 case pentru 8 familii cu venituri reduse din comunitate, în cadrul evenimentului de construire accelerată și voluntariat BIG BUILD 2018. Până vineri, 5 octombrie, 240 de voluntari vor lucra ridicarea locuințelor, între care și campioana olimpică la maraton Constantina Diță.
 
Șantierul Habitat for Humanity din Cumpăna va găzdui în fiecare zi 240 de voluntari veniți de departe - din toate colțurile țării și din SUA, Germania și Olanda - să dea o mână de ajutor celor 8 familii din comunitate. De-a lungul celor 5 zile, sute de oameni vor ridica împreună cu cele 8 familii primele lor locuințe decente. În prezent, familiile care se vor muta în casele construite la BIG BUILD locuiesc în condiții foarte precare – fie în case supraaglomerate sau construite din materiale improprii, unele dintre ele în nevoie de reparații urgente, altele cu bucătăria sau cu toaleta în curte. Cele 8 familii lucrează și au venituri stabile, însă mult prea reduse pentru a-și permite o chirie decentă sau un credit imobiliar.
 
„Pe șantierul Habitat for Humanity construim împreună cu sute de voluntari entuziaști mai mult decât simple case. Construim speranță pentru 8 familii care vor avea prima lor locuință decentă și stabilă, în care să își poată crește copiii liniștiți. Unul dintre drepturile fundamentale ale omului este dreptul la o locuință decentă. Ne aflăm cu toții la BIG BUILD pentru a lupta pentru acest drept”, spune Roberto Pătrășcoiu, director national Habitat for Humanity România.
 
Cele 8 locuințe vor fi construite în sistem duplex și vor avea trei camere – sufragerie, două dormitoare, baie, bucătărie și un spațiu exterior. Ele sunt amplasate lângă Campusul Școlar din Cumpăna, alături de alte 16 case în diferite stadii de construcție pe care Habitat for Humanity le ridică în comunitate.

Terenul pe care sunt construite casele este oferit de Primăria Comunei Cumpăna, iar costurile de construcție a caselor provin din donațiile în bani sau materiale de construcții oferite de sponsorii proiectului și din fondurile strânse de voluntarii care ajută pe șantier. Kaufland România este alături de Habitat for Humanity România de trei ani.
 
„Susținerea proiectelor sociale este o parte importantă a strategiei noastre de CSR. BIG BUILD este un proiect la care ținem mult, ne implicăm cu bucurie an de an în ajutorarea familiilor cu venituri mici, care au nevoie de o locuință decentă. Ne place sa credem că în fiecare perete pe care îl ridicăm rămân entuziasmul, speranța și optimismul voluntarilor Kaufland. Construim nu o casă, ci acasă”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România.  
 
Membrii celor 8 familii lucrează, de asemenea, alături de voluntari la construcția propriilor case. Voluntariatul este, de altfel, una dintre condițiile includerii în programul Habitat for Humanity, iar familiile trebuie să însumeze un număr de 1000 de ore de voluntariat. 
 
Prin acest eveniment, Habitat for Humanity România marchează Ziua Mondială a Locuirii, pentru a atrage atenția asupra dreptului fiecăruia la o locuință decentă. România se confruntă cu cele mai severe statistici din Uniunea Europeană în domeniul locuirii: 52% din populația țării locuiește în condiții de supraaglomerare, iar 21,5% din locuințe se află într-un stadiu avansat de degradare, necesitând reparații urgente. Peste 12% dintre români nu-și pot menține casele calde în sezonul rece. În plus, aproximativ 5 milioane de români trăiesc în săracie. 
 
***
Parteneri BIG BUILD 2018 
Au răspuns apelului Habitat for Humanity România și au donat cu generozitate bani, materiale de construcții sau servicii: Kaufland România (partener strategic), Dedeman, (partener principal), Tondach, Bosch,  Ursa, Siniat, Ariston, Piatra Online, VEKA România, TeraPlast, Atelierele Ilbah, Aqua Carpatica, Fundația pentru SMURD, Epics PhotoBooth. 
 
Despre Habitat for Humanity România
Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări cu misiunea de a eradica locuirea precară. De 22 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește și reabilitează locuințe pentru familii cu venituri mici, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.

Cu sprijinul a peste 34,000 de voluntari internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a ajutat peste 88,500 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.