Miercuri, 28 august 2019, de la ora 12:30, Habitat for Humanity România organizează ceremonia „Dedicare, Cumpăna - Inaugurarea locuințelor finalizate în sezonul 2018 - 2019”. În cadrul evenimentului vor fi oferite, într-un gest simbolic, cheile noilor case, celor opt familii beneficiare, cămine ce au fost construite prin programul Big Build 2018. De asemenea, vor fi inaugurate alte 8 locuințe construite în cadrul programului tradițional Habitat for Humanity România.
 
Evenimentul va fi deschis de Roberto Pătrășcoiu - Director Naţional Habitat for Humanity România. El va adresa un cuvânt de bun-venit şi un mesaj de mulțumire tuturor voluntarilor, sponsorilor și celor care s-au implicat în acest program.

Va transmite mulțumiri și Mariana Gâju, primarul localității Cumpăna, mesaj urmat de cel al partenerilor de proiect - Katharina Scheidereiter - CSR Manager Kaufland România. Totodată, își vor arăta mulțumirile și reprezentanții celor 16 familii, care au, în sfârșit, un loc pe care să-l numească „Acasă”. Evenimentul se va încheia cu inaugurarea locuințelor: înmânare simbolică a cheilor și un tur al noii comunități clădite cu sprijinul partenerilor şi voluntarilor de la Habitat for Humanity România. 

În ediția Big Build 2018 au fost construite 8 case în localitatea Cumpăna, județul Constanța, în doar 5 zile! Cei 350 de voluntari veniți din toate colțurile țării, dar și ai lumii, din SUA, Germania și Olanda, au ajutat și lucrat cot la cot la ridicarea caselor cu membrii celor 8 familii. 

Șantierul de la Cumpăna a fost deschis pe 1 octombrie 2018, iar 5 zile mai târziu casele erau deja ridicate. Pe șantierul Big Build 2018 s-au aflat în permanență un număr de 240 de voluntari români, americani, nemți și olandezi, care au muncit câte 8 ore pe zi. Anul trecut, printre voluntarii s-a numărat și campioana olimpică la maraton Constanța Diță. 

„Luptăm împotriva sărăciei și a excluziunii sociale, din convingerea că un acoperiș decent, este prima nevoie ce trebuie satisfăcută pentru ca o familie să se dezvolte la adevăratul ei potențial. O casă pentru o familie este precum solul pentru o plantă. Este locul în care o familie prinde rădăcini, fundația sigură pe care copiii pot crește iubiți în sigurantă, iar visurile lor înfloresc”, a declarat Roberto Pătrășcoiu, director național Habitat for Humanity România.
 
Locuințele de la Cumpăna au fost construite în sistem duplex și sunt prevăzute cu trei camere – sufragerie, două dormitoare, baie, bucătărie și un spațiu exterior. Ele sunt amplasate lângă Campusul Școlar din Cumpăna. Terenul a fost oferit de Primăria Comunei Cumpăna. Costurile de construcție au fost acoperite din donațiile în bani, fondurile strânse de voluntari și cu ajutorul materiale de construcții oferite de sponsorii proiectului: Dedeman, (partener principal), Bosch, Tondach, TeraPlast, Ariston, Ursa, Veka, Piatra Online, Siniat si Aqua Carpatica.
 
Sponsorul strategic, Kaufland România este alături de Habitat for Humanity România și programul BIG BUILD de trei ani. 
”Pentru Kaufland România implicarea în evenimentul de construire accelerată și voluntariat BIG BUILD a devenit un obiectiv strategic. Suntem partenerul de încredere, ce își oferă susținerea pe termen lung. Ne preocupă situația familiilor care nu au o locuință decentă și vrem să găsim soluții sustenabile împreună. Astfel, suntem parte în acest proiect care se concretizează într-un demers durabil și care lasă ceva bun în urmă, în folosul comunității”, declară Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România. 

Totodată, anul acesta, în perioada 7 și 11 octombrie, va avea loc cea de-a 11-a ediție BIG BUILD, eveniment în cadrul căruia 240 de voluntari, români și din străinătate vor construi 10 case în comuna Vaideeni din județul Vâlcea.
 
***
Habitat for Humanity este o organizație non-profit prezentă în 70 de țări  a cărei misiunea este de a eradica locuirea precară. De 23 de ani în România, Habitat for Humanity România construiește și reabilitează locuințe pentru familii cu venituri mici, oferă consultanță, suport tehnic și derulează programe de eficiență energetică și de prevenție și răspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile.
 
Cu sprijinul celor peste 34.000 de voluntari internaționali și din companiile românești, Habitat for Humanity România a reușit să ajute peste 88.500 de oameni să aibă o casă decentă sau să își îmbunătățească condițiile de locuit.