50 de copii beneficiari ai programelor Fundatiei Hope and Homes for Children din Bucuresti si ai angajatilor companiei Prista Oil Romania S.A. au avut parte de o zi plina de aventuri in Padurea Baneasa, un cadou anticipat de 1 iunie. Cu ajutorul instructorilor de la Academia 1,61, care au transformat Padurea Baneasa intr-un taram de poveste cu vrajitoare, mlastini si garduri vrajite, copiii, dar si adultii care i-au insotit, s-au intrecut in jocuri amuzante si activitati de orientare. Evenimentul a fost organizat de Hope and Homes for Children cu sustinerea partenerilor de la Prista Oil Romania S.A. 

Din cei 50 de copii care au participat la activitate, 40 sunt beneficiari ai programelor Hope and Homes for Children din Bucuresti: Centrul de Plasament ”Pinocchio” din Sectorul 3 si din programele de prevenire a separarii copilului de familie desfasurate in Sectorul 6, iar 10 sunt copii ai angajatilor companiei Prista Oil. Copiii si cei 10 adulti care i-au insotit s-au impartit in 8 echipe si au pornit intr-o adevarata aventura de descoperire in Padurea Baneasa, imaginandu-si ca se afla, de fapt, in padurea bantuita din Oz. Provocarea a fost sa castige bunavointa a 3 vrajitoare imaginare, care i-au supus la tot felul de incercari din care au invatat lucruri utile despre intelegere reciproca, imaginatie si munca in echipa.

Programul a fost animat si foarte intens si a inceput cu un curs scurt de orientare in teren cu busola si harta. Apoi, cei mici au avut de-a face cu gaini atomice, o mlastina si un gard vrajit, probe care le-au testat abilitatile de orientare in teren, i-au provocat sa isi creeze strategii si sa se organizeze cat mai bine pentru a trece toate testele, dar i-au si distrat totodata. 

Manuela Muresan, Specialist Marketing Prista Oil Romania S.A. a descries astfel participarea la activitate: “Pe parcursul zilei au fost cateva momente absolut tulburatoare, m-as referi mai ales la raspunsul dat de o fetita de la Centrul de Plasament Pinocchio la intrebarea lui Andrei de la Academia 1,61 “Cum ne dezvoltam cunoasterea?”. Toti, mari si mici, am cazut pe ganduri, iar copila a raspuns “Citind”. Marius, un alt copil de la Pinocchio, a fost seful echipei mele si s-a dovedit a fi un leader perfect, energic, dar si un sprijin de nadejde pentru Costi – un baiat cu nevoi speciale – pe care l-a ajutat continuu pe traseu, Marius a fost acceptat imediat si de cei doi baietei ai colegilor din companie si, mai ales, de mine. M-am luat dupa el cand imi arata nord-vestul si ma grabeam cand ma ruga “Mai repede, doamna Manuela, ca ne stricati timpul. Trebuie sa fim primii!”  Am plecat de la intilnirea cu acesti copii si cu organizatorii evenimentului, carora le multumesc inca o data, plina de speranta si bucurie.”

Unul dintre cele mai apreciate jocuri a fost “Cercul vrajit”, in care membrii echipelor au stat in cerc si s-au intrecut in a aduna obiecte de pe jos, contracronometru, fara a rupe contactul unii cu ceilalti. “Mlastina” a reprezentant o proba provocatoare pentru cei mai multi dintre participanti, care au trebuit sa treaca peste o mlastina folosind o franghie si o coarda pentru a se stabiliza. De asemenea, echipele au avut de infruntat gardul vrajit, prin ale carui ochiuri toti membrii au trebuit sa se strecoare prin puncte diferite, fara a atinge sforile. 

Cele 10 probe s-au incheiat cu cateva jocuri de perspicacitate care le-au dat bataie de cap si copiilor si adultilor, dar i-au ajutat, in acelasi timp, sa adune puncte suplimentare. La final toate echipele au fost declarate castigatoare, iar copiii si adultii s-au bucurat de un pranz in mijlocul padurii.

Ne bucuram ca am putut sa le oferim copiilor din programele noastre o zi de neuitat, presarata cu voie buna si aventuri, si sa sarbatorim astfel Ziua Copilului. Toti copiii merita sa primeasca daruri si sa se simta speciali de ziua lor, iar noi ne straduim sa facem asta in fiecare an pentru copiii pe care Hope and Homes for Children ii are in grija. Le multumim sponsorilor si partenerilor nostri care ne sunt mereu alaturi si ne sprijina in a aduce zambete si bucurie pe chipurile celor mai vulnerabili dintre copiii Romaniei”, a spus Otto Sestak, director national al Hope and Homes for Children Romania. 

“Sunt atat de multe de spus, dar ceea ce mi se pare esential este ca un eveniment pe care ni l-am imaginat ca un dar de 1 Iunie oferit unor copii cu mai putine sanse si ca o serbare in aer curat, in care copiii nostri sa interactioneze cu alti copii proveniti din medii defavorizate pentru a-si dezvolta empatia si sentimentul de prietenie, a devenit o aventura plina de peripetii si mai ales invataminte. O experienta emotionanta, unica”, a declarat Gabriel Hulubas, Director Comercial Prista Oil Romania S.A.

***

Despre Hope and Homes for Children Romania

Hope and Homes for Children Romania (HHC Romania) activeaza in tara noastra din 1998, timp in care a contribuit direct la inchiderea a peste 50 de orfelinate de tip vechi din intreaga tara. Prin serviciile dezvoltate de HHC Romania, copiii trec de la ingrijirea in institutii-mamut in care nu beneficiaza de atentie si afectiune individuala, la alternative bazate pe conceptul familial, care le permit o viata apropiata de normalitate. Prin eforturile Hope and Homes for Children Romania si ale partenerilor sai, 5.542 de copii au fost scosi din institutii, 23.570 de copii au fost salvati de la ruperea de familie, 774 tineri au fost sprijiniti pentru o viata independenta, 1.788 de copii au fost primiti in centrele de zi, 664 de copii au fost primiti in regim de urgenta si 7.164 de membri de personal din sistemul de protectie al copilului au fost instruiti de Hope and Homes for Children Romania. Organizatia activeaza intens in prevenirea separarii copilului de familie, intervenind cu mijloacele necesare pentru sustinerea familiilor in care riscul de abandon al copiilor este ridicat. Pana in acest moment, 35.074 de copii au beneficiat de serviciile organizatiei Hope and Homes Romania, al carei obiectiv este ca pana in 2022 sa fie eliminata institutionalizarea copiilor in tara noastra. Mai multe informatii la http://www.hhc.ro/.