Hartavoluntariatului.ro este o platforma online care coreleaza cererea si oferta de voluntariat din Romania. Dispunand de o interfata usor accesibila, platforma reprezinta un instrument pentru organizatiile neguvernamentale, prin intermediul caruia, acestea pot promova proiectele si activitatile de voluntariat, in vederea selectarii si recrutarii voluntarilor potriviti.

De asemenea, orice persoana, indiferent de varsta, care doreste sa realizeze activitati de voluntariat, isi poate realiza un cont si poate gasi organizatii si proiecte in cadrul carora doreste sa se implice. Corelarea proiectelor promovate de organizatii cu cerintele voluntarilor se face pe baza unui algoritm, care sorteaza oportunitatile de voluntariat, in functie de mai multe criterii, precum domeniul de activitate, posibilitatea de implicare a voluntarului, locul de desfasurare etc.

Platforma vine cu inca un beneficiu pentru organizatii, un modul de eliberare a certificatelor de voluntariat. Acestea sunt obligatorii, la cererea voluntarului, conform Legii Voluntariatului 78/2014. Federatia VOLUM a implementat un proces de pilotare a certificatului de voluntariat, in care s-au implicat peste 100 de organizatii din tara. Prin intermediul platformei, organizatiile pot elibera acest certificat, caruia i se va atribui si un numar unic de inregistrare. 
 
„Pentru noi, dezvoltarea platformei hartavoluntariatului.ro a insemnat un proces amplu, prin care am incercat sa aducem impreuna nevoile organizatiilor, dorintele voluntarilor si, de asemenea, mediul online. Platforma este acum in varianta beta, iar pe parcurs dorim sa o dezvoltam, in functie de cerintele sectorului. Ne dorim ca platforma sa fie o comunitate virtuala, prin care sa crestem miscarea voluntariatului in Romania. Tot ce am facut a fost sa cream un instrument usor de folosit, prin intermediul caruia sa facilitam intalnirea dintre oameni si organizatii”, Florentina CHIRU, Coordonator PR & Comunicare Externa, Federatia VOLUM.
 
Federatia VOLUM este o organizatie neguvernamentala si nonprofit, inregistrata juridic ca federatie in decembrie 2010, avand rol de asociatie umbrela in domeniul voluntariatului, cu reprezentare la nivel national. Misiunea Federatiei VOLUM este facilitarea dialogului si actiunii comune a tuturor factorilor interesati de miscarea de voluntariat in vederea dezvoltarii sustenabile a voluntariatului in Romania.
 
***
Proiectul Harta Voluntariatului este finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

Aceasta platforma face parte din proiectul „Harta Voluntariatului”, desfasurat de Federatia VOLUM, proiect finantat prin Granturile SEE 2009- 2014 in cadrul Fondului ONG (www.fondong.fdsc.ro) in Romania, cu suma de 72, 454.36 Euro.
 
Persoane de contact:
Ana-Maria GRADINARIU – Coordonator Programe, Federatia VOLUM
• anamaria.gradinariu@federatiavolum.ro, (+4) 0749 977 844
Florentina CHIRU – Coordonator PR & Comunicare Externa, Federatia VOLUM
• florentina.chiru@federatiavolum.ro, (+4) 0758 318 776