Un nou proiect marca Romanian Science Festival se derulează în Timișoara pe parcursul lunii septembrie. „Detectivii biodivesității urbane” este un proiect de tipul „citizen science” care își propune să cartografieze parte din flora și fauna orașului cu ajutorul comunității locale.

Astfel, locuitorii Timișoarei sunt invitați să se înscrie ca voluntari sau contributori la acest proiect. În această calitate, participanții vor fi rugați să descopere și să fotografieze anumite specii de plante, insecte sau păsări (sau orice alte animale) și să încarce fotografiile pe pagina proiectului de pe aplicația iNaturalist. Înscrierile pentru voluntari se fac completând acest formular.

Inițiatorii proiectului au mai pregătit și alte activități pentru voluntari și comunitate. Acestea se vor desfășura atât în Timișoara, cât și online pe pagina RSF și pe platforma iNaturalist. Printre activitățile pregătite de organizatori amintim: un “joc urban” ce cuprinde provocări interactive pentru locuitorii de toate vârstele, un webinar special pe tema biodiversității (și nu numai), un workshop care sa ne ofere o imagine mai amplă despre viețuitoarele prezente în jurul nostru, ateliere de „story mapping”, ateliere de pictură botanică atât pentru adulți cât și pentru copii, vânătoare de comori de biodiversitate. Toate aceste activități își propun să conecteze oamenii cu natura urbană și să atragă atenția asupra biodiversității în spațiile ”obișnuite” din oraș printr-o serie de intervenții științifice și artistice. Participarea la activități ajută participanții să dezvolte abilități și cunoștințe de identificare a florei și faunei urbane, esențiale pentru a deveni un detectiv al biodiversității.

Echipa de proiect este formată din experți în diferite domenii, cercetători sau profesioniști din țară și străinătate.

„Dacă în multe proiecte de la Romanian Science Festival vorbim despre știință și despre tehnologiile ce aduc ideile cercetătorilor "la viață", în luna septembrie dorim să ne extindem perspectiva prin intermediul unei noi inițiative: Detectivii Biodiversității Urbane! Proiectul își propune să aducă oamenii mai aproape de natura urbană cu scopul de a informa și conștientiza locuitorii orașului asupra importanței ecosistemelor naturale la nivel de oraș. Vă invităm cu mic cu mare să formăm comunitatea iubitorilor și cunoscătorilor de natură”, transmit organizatorii.

Proiectul "Detectivii biodiversității urbane" este organizat de Romanian Science Festival în parteneriat cu Asociația Cartografică din România și este finanţat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi Timişoara, un program coordonat la nivel național de Federaţia Fundaţiile Comunitare din România - FFCR, finanțat de Lidl Romania și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

***
DESPRE ROMANIAN SCIENCE FESTIVAL

Romanian Science Festival este primul festival național de științe din România. Această inițiativă s-a născut din dorința de a implica cercetătorii și studenții români din diasporă în sistemul de educație din România cu scopul de a atrage elevii spre disciplinele științifice. Comunitatea mentorilor RSF a ajuns la peste 80 de studenți, cercetători și profesioniști români din diasporă care se implică în diferite activități ale Romanian Science Festival: târguri de știință, webinarii, vizite la clasele online, concursuri. De la lansare în 2019, Romanian Science festival a adus știința în peste 150 de școli din România și au ajuns la peste 100.000 de elevi.