Aproape 150 de organizații și instituții publice sărbătoresc voluntariatul, cu ocazia Săptămânii Naționale a Voluntariatului - SNV, care a ajuns anul acesta la ediția 20. Săptămâna 10 - 16 mai, 2021 va împânzi harta țării cu peste 250 de activități de voluntariat sau de sărbătorire a voluntarilor, în mai mult de 90 de localități din România, dar și online. Harta SNV, care cuprinde toate activitățile înscrise de partenerii locali se regăsește pe pagina saptamanavoluntariatului.ro.
 
“20 de ani de SNV este o expresie care ne uimește de fiecare dată când o rostim și conștientizăm, în echipa organizatorică a săptămânii, deși ne pregătim pentru această aniversare de mai bine de 6 luni. Este o bucurie uriașă să poți celebra în România 20 de ani de existență continuă, susținută și efervescentă a unui eveniment cu și despre voluntariat. Este o mândrie pentru Pro Vobis faptul că a putut menține, timp de 20 de ani, interesul și pasiunea partenerilor locali de a celebra public voluntariatul, implicarea voluntarilor și rezultatele prezenței lor în comunitate, an de an. Pe parcursul anilor, am avut organizații partenere care s-au implicat an de an, dar la fiecare ediție au apărut și organizații noi, ni s-au alăturat instituții publice, școli, licee, centre sociale.” - Corina Pintea, director executiv Pro Vobis.
 
SNV este prin definiție un moment de celebrare, de aplauze publice, puternice, vizibile, pentru tot ceea ce fac voluntarii peste an. Cu atât mai intens acum, în acest moment aniversar, sărbătorim puterea voluntariatului, forța implicării individuale și de grup, care poate produce schimbările pe care mulți dintre noi ni le dorim, le așteptăm, le pretindem chiar și pe care voluntarii le traduc în acțiuni concrete. 
 
Mai mult însă, la 20 de ani de SNV celebrăm puterea pe care o avem ÎMPREUNĂ, valoarea incontestabilă, durabilă a voluntariatului, felul în care s-a consolidat mișcarea de voluntariat din România în ultimii 20 de ani, capitalul social, uman și comunitar dezvoltat de sutele de organizații și instituții care s-au numit vreodată Parteneri Locali ai SNV. 
 
SNV a crescut de la un an la altul, s-a transformat, s-a fortificat, și-a diversificat manifestările, odată cu diversificarea tipurilor de voluntariat din România. În tot acest timp, au rămas constante atmosfera vibrantă a acestei săptămâni iubite de voluntari și organizații deopotrivă, mesajul ei de mobilizare, pofta de acțiune, energia care transpare din miile de fotografii ale voluntarilor în mișcare. An de an, am purtat cu toții tricoul SNV, care a devenit simbolic pentru responsabilitatea asumată a zecilor de mii de voluntari, de a converti voința și forța lor de a contribui, în fapte cu rezultate palpabile, vizibile, semnificative. 
 
“Le mulțumim celor care și-au pus inima și mâinile la dispoziția altora, pentru că ei sunt cei care au crescut și cresc voluntariatul în România. Nouă la Pro Vobis ne revine onoarea de a îi însoți în această călătorie palpitantă și de a pune reflectoarele pe ei, cât de des și variat avem ocazia. Iar în SNV rolul nostru este exact acesta, de a vă îndrepta vouă tuturor atenția înspre frumoșii voluntari pe care îi avem și de a le aprecia împreună DA-ul hotărât pentru “mai bine”. La mulți ani voluntarilor și organizațiilor care le creează contexte de implicare, la mulți ani Săptămâna Națională a Voluntariatului!” - Corina Pintea, Director executiv Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat
 
România a sărbătorit SNV pentru prima dată în 2002 și pe parcursul celor 19 ediții anterioare realizate, a înregistrat peste 2.500 de parteneri locali - organizații și instituții care au organizat activități de voluntariat - și peste 75.000 de voluntari implicați.
 
SNV este o inițiativă a asociației Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat care a devenit astfel coordonatorul SNV la nivel național. Săptămâna Națională a Voluntariatului are loc pe tot globul, având o tradiție de zeci de ani (Canada - din 1943, SUA - din 1974, Marea Britanie - din 1984, etc.).